Wpis

środa, 23 września 2009

Przekładane ciasto czekoladowe z polewą

- Jakie chcesz ciasto na imieniny synku?

- Czekoladowe z likierem.

-  Z likierem?  Ale przecież tobie nie wolno.

- Jak to nie wolno.  A pierniczki? Przecież były z lukierem.

- A z lukrem.

No i rozpoczęły się poszukiwania odpowiedniego ciasta.  Z pomocą przyszłedł mi segregator "Successful Baking", który pożyczyłam od mojej koleżanki.

Ciasto upieczone, smakowało i to bardzo (nawet ja chociaż na diecie skusiałm się, a co, w końcu imieninowe).  Synio zachwycony, chociaż nie omieszkał dodać, że na zdjęciu w oryginale jest jeszcze krem maślany, a ja go nie zrobiłam.

czeko

Składniki:

40 g kakao
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
125 ml wrzątku
125 ml śmietany
275 g mąki
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki soli
100 g masła
175 g cukru pudru
2 duże jajka
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 łyżka brandy lub rumu (niekoniecznie)
100 g dżemu malinowego (dałam truskawkowy)

Polewa:
100 g cukru pudru
75 g czekolady, rozpuszczonej
45-60 ml mleka
3 łyżki posypki czekoladowej

Krem maślany:
50 g masła
75 g cukru pudru
25 g czekolady, rozpuszczonej
1-2 łyżeczki srebrnych kuleczek do dekoracji

Wykonanie:
Nagrzać piekarnik do 180 stopni.  Posmarować 2 tortownice 23 cm (ja piekłam w jednej, jedną porcję po drugiej) a dno wyłożyć papierem do pieczenia.
Kakao i kawę wsypać do miseczki i rozpuścić w 125 ml wrzątku.  Zostawić do ostygnięcia.  Następnie wmieszać śmietanę.
Przesiać mąkę, proszek do pieczenia i sól do miski.  W drugiej misce ubić masło i cukier aż stanie się jasne i puszyste.  Stopniowo wbijać jajko, ekstrakt wanilii i rum, nadal ubijając.  Na przemian dodawać mieszankę śmietanowo-czekoladową i mąkę (po trosze za każdym razem).  Podzielić ciasto na dwie części i przełożyć do przygotowanych form.  Piec 30 minut, aż ciasto będzie suche w środku (sprawdzić patyczkiem).  Przełożyć na kratkę do ostygnięcia.  Chłodne ciasto przełożyć dżemem (posmarować jedną część i przykryć drugą) i wyłożyć na paterę.

Na lukier wymieszać cukier, czekoladę i odpowiednią ilość mleka (dodawać stopniowo).  Rozprowadzić na wierzchu ciasta, posypać brzegi (lub całość) posypką czekoladową.  Odstawić do zastygnięcia.

Na krem maślany (ja nie robiłam) ubić masło na gładko, dodać cukier i czekoladę nadal ubijając.  Nakładać rękawem do dekoracji dookoła ciasta.  Udekorować srebrnymi kulkami

czeko2

 

/wydrukuj przepis/

Print

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
kabamaiga
Czas publikacji:
środa, 23 września 2009 15:32

Komentarze

Dodaj komentarz

  • viridianka napisał(a) komentarz datowany na 2009/09/23 17:26:45:

    przepiękne ciasto, i fajnie mały przekombinował z lukierem :))

  • majanaboxing napisał(a) komentarz datowany na 2009/09/23 19:15:34:

    Fajne ciacho!:)
    Twój synek miał pyyyszne ciasto na imieniny i wcale nie z likierem hy hy ;)))

  • majazteca napisał(a) komentarz datowany na 2009/09/23 20:18:36:

    Male dzieci sa przeslodkie :) Juz sie nie moge doczekac, kiedy moj Maly zacznie mowic :)) A ciasto wyglada przepysznie. Ja tez bym sie skusila na kawaleczek pomimo diety :))

    Pozdrawiam cieplo :)

  • malgorzata.dz napisał(a) komentarz datowany na 2009/09/24 09:02:59:

    No cóż... dzieci są wymagające. :)
    A synek słodki bardzo. :) Hihihi, ciasto z likierem... :D
    Dobrze, że mama stanęła na wysokości zadania! Taka mama to skarb! :)

  • kabamaiga napisał(a) komentarz datowany na 2009/09/24 16:38:20:

    Zaznaczam, że mój "mały" synek jest już dość duży, w końcu to 9-latek, więc z likierem pewnie niedługo będzie kombinował ;)

    Maja niedługo już sama będziesz wypisywać o różnych smiesznościach dziecięcego języka. A ca kawałeczek ja też się skusiłam pomimo diety
    Małgosiu oj wymagające
    Majanko - dzięki bardzo. Mogło być ciacho z rumem zamiast likieru
    Viridianko pewnie że fajnie

Dodaj komentarz

Kalendarz

Październik 2014

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...



Kontakt: kabamaiga@gmail.com


Teraz w kuchni




Można mnie tutaj znaleźć

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

my foodgawker gallery

Top Blogi

Smaczneblogi.pl