Wpis

wtorek, 06 października 2009

Jabłka na szarlotkę

Ten przepis to moje pierwsze samodzielne doświadczenia dotyczące przetworów jako młodej mężatki.  I odkąd zaczęłam dekadę temu, tak do dzisiaj co roku jabłuszka towarzyszą nam co roku.  Zazwyczaj robię w małych słoiczkach jako zwykły dżemik na kanapki, ale od czasu do czasu (czytaj jak tego czasu mam więcej) szykuje też duże słoiki z jabłkami, które jeszcze nie do końca się rozpadły a potem są w sam raz na szarlotkę.  Proszę wybaczyć , że ilość składników jest na oko, ale ja zawsze tak robię.

Przepis dodaję w ramach spiżarni 2009

 

prażone jabłka

Składniki:

jabłka (ja zazwyczaj mieszam gatunki)

cukier


Wykonanie:

Jabłka umyć, obrać ze skórki i pokroić na cząstki (do jabłek na szarlotkę mogą być ósemki).  Do dużego garnka wlać odrobinę wody na dno, tak żeby tylko przykryć dno, wrzucić jabłka i gotować mieszając od czasu do czasu.  W między czasie włożyć czyste słoiki do piekarnika i wypiekać (ja wkładam do zimnego i czekam aż się nagrzeje do 180 stopni i potem wyłączam), a przykrywki wygotować.

Gdy większośc jabłek już się rozpadnie (około 30 minut w zależności od gatunku czy ilości owoców) dodać cukier (ja dodaję zawsze na oko od mniejszych ilości i sprawdzam czy jest wystarczająco słodkie.  Do jabłek na szarlotkę należy dodać mniej cukru niż do dżemików). Wymieszać i pogotować jeszcze chwilkę.  Gorące jabłka wkładać do gorących słoików.  Jeśli robimy jabłka na dżemy, czyli są dość dobrze rozpadnięte i mają więcej cukru nie trzeba ich wekować.   Natomiast jabłka w większych kawałkach (te na szarlotkę z mniejszą ilością cukru) wekuję w garnuku z gotującą się wodą przez około 15-20 minut.

/wydrukuj przepis/

jablka na szarlotke

Print

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
kabamaiga
Czas publikacji:
wtorek, 06 października 2009 13:10

Komentarze

Dodaj komentarz

  • cuda.wianki napisał(a) komentarz datowany na 2009/10/06 13:17:25:

    robie podobne, ale w tym roku jakos ciezko mi sie zebrac...

  • majanaboxing napisał(a) komentarz datowany na 2009/10/06 13:23:35:

    Moja mama tez robi, ja jakoś nie, ale może kiedys... ;))
    Pyszne szarlotki bedziesz miała zimą:)

  • kabamaiga napisał(a) komentarz datowany na 2009/10/06 13:36:16:

    Cuda wianki wcale się nie dziwię, że nie masz jak się zebrać. Ja zresztą dopiero 1 porcje zrobiłam

    Majanko no właśnie w tym problem - jakoś mi szarlotki ładne nie wychodzą :( Smaczne może i są, ale jakoś takie płaskawe zawsze

  • olalala77 napisał(a) komentarz datowany na 2009/10/06 16:16:01:

    Moja babcia co roku tak przerabia jabłka - ale nie pozwala za dużo wyjadać, bo używa ich do szarlotki :). To może chociaż Ty się podzielisz ;))?

  • malgorzata.dz napisał(a) komentarz datowany na 2009/10/06 17:51:26:

    Z tym na oko - to ja mam tak samo. :D

  • zjedz_mnie napisał(a) komentarz datowany na 2009/10/07 12:05:30:

    Niezły zapasik. I wiadomo do czyjej spiżarni zajrzeć zimowa porą, jak najdzie ochota na szarlotkę ;]

  • majazteca napisał(a) komentarz datowany na 2009/10/09 10:47:07:

    Ja takie jablka zawsze kupuje w sklepie. Swietnie, ze podalas przepis bo nie ma to jak domowe przetwory :)

  • kabamaiga napisał(a) komentarz datowany na 2009/10/09 15:02:39:

    Olalala oczywiście, że się podzielę

    Małgosiu myslę, że jest na dużo więcej :)

    Zjedz mnie zapraszam

    Maju masz rację nie ma jak domowe. No więc do roboty

Dodaj komentarz

Kalendarz

Grudzień 2014

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...



Kontakt: kabamaiga@gmail.com


Teraz w kuchni




Można mnie tutaj znaleźć

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

my foodgawker gallery

Top Blogi

Smaczneblogi.pl