sto kolorów kuchni

Blog przeniesiony: http: stokolorowkuchni.blogspot.com

Wpis

czwartek, 06 maja 2010

Chleb pełnoziarnisty 100%, WP # 72

W tym tygodniu w Weekendowej Piekarni gospodarzy nam Gospodarz Szkutnik z Dzielnej.  Zaproponował nam chlebek, który wiedziałam, że muszę zrobić i już.  Nie pomyliłam się, jest cudny.  A do tego te ziarenka.

Jedyny problem jaki miałam to to, czy woda do namoczki ma być ciepła, wrz±ca czy może chłodna.  Dałam ciepł±, nie wiem czy dobrze, ale chlebek się udał.

 

WP 72

Proporcje na dwa małe lub jeden duży bochenek.

Zaczyn zakwasowy
-80g m±ki pszennej razowej
-60g wody
-20g do¶ć gęstego, aktywnego żytniego zakwasu

Wszystkie składniki mieszamy, przykrywamy i odstawiamy na 12 godzin w temperaturze pokojowej.

Namoczka
-
18g siemienia lnianego
-18g ziaren słonecznika
-18g białego sezamu
-19g płatków owsianych górskich*
-40g wody (tu miałam problem i dałam do¶ć ciepł±, ale nie gor±c±)

Wszystkie składniki mieszamy i odstawiamy na minimum 2 godziny.

Ciasto wła¶ciwe
-260g m±ki pszennej razowej typ 1850
-100g m±ki żytniej razowej typ 2000
-40g m±ki żytniej sitkowej
-280g wody
-9g soli
-3-4g ¶wieżych drożdży
-zaczyn
-namoczka

Wszystkie składniki oprócz namoczki mieszamy i wyrabiamy przez 3-4 minuty. Po tym czasie dodajemy namoczone ziarna i wyrabiamy kolejne 3-4 minuty. Formujemy kulę i zostawiamy na 90 minut o fermentacji w temp. 23-27 st.C. Nie składamy. Po tym czasie formujemy luĽn± kulę lub dwie, po podzieleniu ciasta. Dajemy ciastu odpocz±ć 25-30 minut. Ponownie rozpłaszczamy ciasto i formujemy podłużny bochenek. Odstawiamy do wyrastania w obsypanym m±k± lub semolin± koszu na 60 minut. Nagrzewamy piekarnik do 240 st. C. Wyro¶nięty chleb wyrzucamy na obsypan± semolin± łopatę, nacinamy według uznania. Pieczemy z par± przez 30-35 minut w temperaturze 230 st. C. Pod koniec pieczenia możemy obniżyć trochę temperaturę według znajomo¶ci własnego piekarnika. Ja co 10 minut obniżam o 10 st. C. (Ja obniżyłam po 15 minutach o 15 stopni). Studzimy na kratce.

* w amerykańskich przepisach s± wymienione rolled oats czyli jak mniemam płatki owsiane gniecione u nas górskie, w odróżnieniu od ciętych zwykłych

 

chleb pełnoziarnisty 100%

 

/wydrukuj przepis/

Print

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
kabamaiga
Czas publikacji:
czwartek, 06 maja 2010 21:33

Komentarze

Dodaj komentarz

  • olciaky napisał(a) komentarz datowany na 2010/05/06 21:50:33:

    A ja nie mam zakwasu, buu będę płakać:((

  • gospodarnanarzeczona napisał(a) komentarz datowany na 2010/05/06 21:51:53:

    Cieszę się że się udał. Woda tu zimna. Ale w cciepłej szybciej namaka. Jak mówił Hamelman wrz±tku dodajemy, gdy nie mammy duzo czasu na namaczanie. Szybciej namakaj± ziarna. Ale wtedy moim zdaniem trzebba zwazyć przed i po : tej wrzacej może dużo wyparować. Przekaze szkutnikowi.
    Szkutnica.

  • majanaboxing napisał(a) komentarz datowany na 2010/05/06 22:00:00:

    No ¶liczny chlebek upiekła¶! Bardzo mi się podoba i najważniejsze ,ze smakowity!:))
    Pozdrawiam.

  • wiosenka27 napisał(a) komentarz datowany na 2010/05/06 22:24:25:

    Po prostu piękny bochen chleba:)

  • mydelicious napisał(a) komentarz datowany na 2010/05/06 23:24:39:

    podzwiam takie chlebki :) ta skórka musi być przepyszna...

Dodaj komentarz

Kalendarz

PaĽdziernik 2017

Pn Wt ¦r Cz Pt So Nd
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Wszystkie zdjęcia s± moj± własno¶ci±. Kopiowanie i umieszczanie w innych miejscach jest odpłatne.




Kontakt: kabamaiga@gmail.com


Teraz w kuchni


Można mnie tutaj znaleĽć

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Top Blogi

Smaczneblogi.pl