Wpis

poniedziałek, 14 czerwca 2010

Ciasto ucierane z truskawkami

Nareszcie po ponad dwóch miesiącach bez normalnych weekendów udało nam się wyjechać na wieś i naładować akumulatory na następny tydzień pracy.  Przysnęłam na leżaku, oplewiłam tylko jedną grządkę, zobaczyłam moje dynie (które sadziła moja teściowa).

kwiaty i dynia

Zerwałam truskawki prosto z krzaka, poszłyśmy (tylko my dziewczyny) na jagody i przyniosłyśmy więcej ukąszeń od komarów niż jagódek, widziałam pierwszą poziomkę, usypialiśmy przy akompaniamencie świerszczy, a budziły nas skowronki.  A na koniec tego cudowne weekendu teściowa poczęstowała nas cudnym ciastem.  Zniknęło jeszcze ciepłe.  I o to chodzi w życiu.

berries

Składniki:

½ kostki masła lub margaryny
trochę ponad 2 szklanki mąki
4 jajka
niecała szklanka cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/3 szklanki mleka
truskawki

Wykonanie:
Jajka utrzeć z cukrem, aż cukier się rozpuści.  Masło roztopić i ostudzone dodać do jajek.  Wymieszać, dodać mleko a na końcu delikatnie wmieszać mąkę.  Wylać ciasto na  tortownicę (nasze pieczone w prodiżu).  Na wierzch położyć owoce.  Piec w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut, aż będzie lekko brązowe.  Sprawdzić patyczkiem czy środek nie jest mokry.

 

ciasto z truskawkami

 

sezon truskawkowy

 

/wydrukuj przepis/

Print

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
kabamaiga
Czas publikacji:
poniedziałek, 14 czerwca 2010 09:53

Komentarze

Dodaj komentarz

  • maga0999 napisał(a) komentarz datowany na 2010/06/14 11:51:40:

    Piękne ciasto,piękne jego zdjęcia,och.Ja również często korzystam z prodiża,choć nie ukrywam,że bardziej stosuję go do konkretów obiadowych.Stąd moje pytanie - czy tu też obowiązuje zasada do suchego patyczka czy może ściśle określony czas pieczenia?
    Pozdrawiam Magda

  • majazteca napisał(a) komentarz datowany na 2010/06/14 12:51:41:

    Karolciu, jak ja Ci zazdroszcze takiego weekendu na wsi.I tego pysznego ciasta tez zazdroszcze :) Pocieszam sie jednak mysla, ze juz za trzy tygodnie wyjezdzam do Polski i bede mogla odwiedzic wreszcie swoja rodzinke.

  • Gość Ewa Smaczniutkie.pl napisał(a) z acsr51.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2010/06/14 13:38:01:

    Letnie pyszne ciasto i piękny ogród.

  • wiosenka27 napisał(a) komentarz datowany na 2010/06/14 15:42:44:

    Ciasto świetne, ucierane są pycha.
    Ty sobie odpoczywałaś na wsi a ja weekend spędziłam w Lublinie:)
    Pozdrawiam:)

  • kabamaiga napisał(a) komentarz datowany na 2010/06/14 15:59:05:

    maga ja z prodiża nie korzystam. Tak jak napisałam ciastem częstowała teściowa. Widziałam jednak, że piekła około 30- 40 minut i zaglądała czy już gotowe. Czyli chyba jednak suchy patyczek powinien być.

    Maju no to już za 3 tygodnie odpoczniesz.

    Ewo a dziękuję. A ogródek nie do końca mój, raczej mojej teściowej.

    Wiosenko oj to następnym razem proszę dać znać, że będziesz.

  • justmydelicious napisał(a) komentarz datowany na 2010/06/14 17:19:37:

    ucierane ciasta są takie pyszne... :)

  • majanaboxing napisał(a) komentarz datowany na 2010/06/14 17:29:36:

    Piękny weekend , spacery i wspaniałe ciasto! Częstuję się kawałkiem:)
    Pozdrawiam:)

  • nobleva napisał(a) komentarz datowany na 2010/06/14 17:45:11:

    O, takie ciasto to ja lubię, a jakby mi ktoś takie zrobił, mmm. Ale nic tam, za dwa tygodnie też jadę do teściowej ;)

  • bea.w.kuchni napisał(a) komentarz datowany na 2010/06/14 23:04:52:

    Zazdroszcze takich weekendpw na wsi! No i tych wszystkich dobroci z ogrodka. A dyni w szczegolnosci :)

    Ciasta tez troche zazdroszcze ;))

    Pozdrawiam!

  • maga0999 napisał(a) komentarz datowany na 2010/06/15 07:59:29:

    Dziękuję za podpowiedź-wyjaśnienie.Spróbuję na pewno i właśnie w prodiżu.A po wyjęciu i ostudzeniu już tylko delektowanie się pozostanie.Mam nadzieję na tak smakowite dla oka jak to Twoje.Pozdrawiam

  • ugotujmy napisał(a) komentarz datowany na 2010/06/15 10:16:53:

    piękne chwile
    i słowa
    i kubeczek jagód.. :-)

  • Gość Bellis napisał(a) z c83-253-234-105.bredband.comhem.se komentarz datowany na 2010/06/15 16:25:41:

    Uwielbiam prostotę ucieranego ciasta. Takiego, które zawsze wychodzi. Już wiem co będę robić wieczorem :) U nas będzie wersja bez mleka, z konieczności.

  • kabamaiga napisał(a) komentarz datowany na 2010/06/15 19:40:22:

    justmy - to ukochane ciasto mojego męża'
    Majanko smacznego
    Nobleva ciekawe co Ci teściowa zaserwuje
    Bea z dyni na razie tylko liście. A ciacha u Ciebie tysiąc razy lepsze, nawet te bez jajek.
    Maga czekam na wieści jak się udało
    Ugotujmy tylko ten kubeczek w większości pusty :(
    Bellis biedni Wy z tym mlekiem. A czym go zastąpisz? Owsianym?

  • paniszalo napisał(a) komentarz datowany na 2010/06/15 20:12:35:

    o matko..... o jak mi ślinka cieknie.... Ty to potrafisz naprawdę... :)))) smakować, smakować, smakować - tak - O TO CHODZI W ŻYCIU :)
    ściskam mocno.

    ps.SOS - potrzebuję przepisu na kotlety jajeczne - życzenie specjalne Niebieskiej Dziewczynki :)

  • emma001 napisał(a) komentarz datowany na 2010/06/15 21:59:15:

    marze o takim ciachu własnie w tej chwili ;)

  • Gość Bellis napisał(a) z c83-253-234-105.bredband.comhem.se komentarz datowany na 2010/06/16 17:22:54:

    Spróbuję zastąpić krowiznę owsianym, może się uda? Wczoraj ległam bez ducha, ale dziś już rozgrzewam piekarnik :)

  • bea.w.kuchni napisał(a) komentarz datowany na 2010/06/16 17:50:59:

    Eee... nie przesadzajmy, ja i tak wole Twoje :)

  • kabamaiga napisał(a) komentarz datowany na 2010/06/16 22:07:04:

    Bellis trzymam kciuki i czekam na info czy się udało.

    Beo no to zamiana?

    Emmo też bym zjadła, bo już go nie ma

    paniszalo ale przecież to nie ja, tylko teściowa :) Jak się udały kotleciki? Niebieska dziewczynka zaakceptowała?

  • Gość Bellis napisał(a) z c83-253-234-105.bredband.comhem.se komentarz datowany na 2010/06/18 09:55:17:

    W ostatniej chwili z ciasta ucieranego zrobiło się zwykłe ciasto ubijane (jak się nazywa biszkoptowe z olejem?). Bo nie mam makutry i pałki do ucierania, nie mówiąc już o robocie. O, jak ja tęsknię za swoją własną kuchnią... A do tego ciasto przypiekło sie od góry, więc fotorelacji na malachitowej nie ma i nie będzie. Za to dzieci wsuwają aż milo :)

  • piegowataa napisał(a) komentarz datowany na 2010/06/29 08:32:25:

    Uwielbiam takie ciasta. To smaki dzieciństwa, domu babci, wakacji spędzonych na wsi:) Wypróbuję napewno. Zdjęcie z jagodani jest urocze:) Ja - miłośniczka jagód - nie mogę się ich doczekać:)
    Pozdrawiam:)

  • Gość anemysk napisał(a) z exf92.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2011/06/18 17:44:01:

    ciasto jest przepyszne!!!! zrobiłam je dzisiaj i moja córcia się zajadała:)

Dodaj komentarz

Kalendarz

Grudzień 2014

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...



Kontakt: kabamaiga@gmail.com


Teraz w kuchni




Można mnie tutaj znaleźć

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

my foodgawker gallery

Top Blogi

Smaczneblogi.pl