Wpis

piątek, 22 października 2010

Ciasto czekoladowe z dynią

Festiwal Dyni czas zacząć.  Ponieważ zbiory w tym roku były bardzo obfite to i wpisów dyniowych też trochę będzie.  Na początek (chociaż ten festiwalowy, bo dynie już gościły u mnie w tym sezonie) ciasto czekoladowe z przepisu Bei - gospodyni festiwalu.  Jest cudne, wilgotne, przepyszne. Oczywiście jak przenosiłam je z tortownicy na talerz to wykazałam się niezwykłą zręcznością i ciasto rozwaliłam.  Ale to nie szkodzi.  Ciacho w kilku kawałkach i tak było pyszne.

 

ciasto czekoladowe z dynią

Składniki:

Na tortownicę o średnicy 22 cm

3 jajka
szczypta soli
130 g cukru (dałam 80 g)
130 g rozpuszczonej i przestudzonej gorzkiej czekolady (dałam mleczną)
200 g startej dyni*
200 g drobno zmielonych migdałów (dałam 80 g migdałów i 120 g orzechów laskowych)
1 łyżeczka proszku
3 łyżki maizeny (dałam mąkę pszenną)
1,5 łyżki Grand Marnier (lub rumu, lub soku pomarańczowego)
otarta skórka z 1 pomarańczy
1 łyżeczka cynamonu

+ opcjonalnie polewa czekoladowa

*jeśli dynia jest zbyt soczysta, można lekko ją odcisnąć


Wykonanie:

Piekarnik nagrzewamy do 180°C.
Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli; żółtka ubijamy z cukrem na białą masę, po czym dodajemy wszystkie pozostałe składniki i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy. Masę przekładamy do natłuszczonej tortownicy i pieczemy ok. 45 minut.

ciasto czekoladowe z dynią

 

/wydrukuj przepis/

Print

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
kabamaiga
Czas publikacji:
piątek, 22 października 2010 06:49

Komentarze

Dodaj komentarz

  • spencer2 napisał(a) komentarz datowany na 2010/10/22 07:29:47:

    No no.. Pyszny początek festiwalu dyni u Ciebie:)) Świetne to ciasto! Z cukinie lubię, z burakiem uwielbiam, to pewnie i z dynią polubię.. Ekstra! Pozdrawaim

  • mikimama napisał(a) komentarz datowany na 2010/10/22 07:31:10:

    Oglądałam już kilka razy u Abbry to ciasto i może w końcu upiekę. Bardzo fajnie wygląda!

  • jolantaszyndlarewicz napisał(a) komentarz datowany na 2010/10/22 08:31:42:

    kabamaigo dla mnie wszystkie ciasta, które mają czekoladowy kolor oznaczają niebieński smak...a jeszcze gdy jest na nich taka pyszna warstewka czekolady.....niebo:)

  • ugotujmy napisał(a) komentarz datowany na 2010/10/22 09:10:22:

    dyni jeszcze w żadnym moim cieście nie było. spróbuję.

  • Gość turlaczek napisał(a) z 89.174.219.17* komentarz datowany na 2010/10/22 09:24:32:

    Fascynują mnie te przepisy na ciasta czekoladowe z dodatkiem dyni czy cukinii, które coraz częściej pojawiają się tu i ówdzie. A jeszcze nie próbowałam takiego piec.
    Bardzo ładnie wygląda to twoje, żadnego rozwalenia nie widać :D

  • Gość Ewa Smaczniutkie.pl napisał(a) z alp183.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2010/10/22 10:11:34:

    Nie miałam jeszcze okazji próbować ciasta z dodatkiem dyni. Wygląda bardzo pysznie.

  • fantazjemagdyk napisał(a) komentarz datowany na 2010/10/22 11:09:34:

    muszę koniecznie w przyszłym roku zasadzić dynie :) też chce mieć takie plony, a ciasto wygląda rewelacyjnie :)

  • kulinarnespotkania napisał(a) komentarz datowany na 2010/10/22 12:40:53:

    pycha ciasto:) to ja poczestuje sie tym kawaleczkiem, tak na mnie patrzy i mowi zjedz mnie:)

  • wiosenka27 napisał(a) komentarz datowany na 2010/10/22 15:36:31:

    Ale fajne:)

  • karmel-itka napisał(a) komentarz datowany na 2010/10/22 16:32:36:

    jeju...
    bo oszaleję od samego oglądania!

  • wedelka napisał(a) komentarz datowany na 2010/10/22 19:26:16:

    Ja też planuję w weekend ciasto z dynią i czekoladę, ale troszkę inne :) Mam nadzieje, że będzie się prezentować równie apetycznie jak Twoje :)

  • viridianka napisał(a) komentarz datowany na 2010/10/22 20:43:05:

    a ja już dyniowanie na ten rok zakończyłam,
    ciekawe połączenie z czekoladą.

  • pinkcake napisał(a) komentarz datowany na 2010/10/22 20:58:49:

    Też mi się podoba ten przepis Bei:) Ja bym nawet zjadła z podłogi :D

  • kabamaiga napisał(a) komentarz datowany na 2010/10/22 20:59:31:

    Napisałam do każdego komentarz i nie tak kliknęłam :(
    Ciasto w każdym razie polecam, sadzenie dyń też, a częstować się proszę jak najbardziej

  • kabamaiga napisał(a) komentarz datowany na 2010/10/22 21:00:57:

    Pinkcake, na podłogę nie spadło, a tylko się przełamało.

  • majanaboxing napisał(a) komentarz datowany na 2010/10/22 22:07:59:

    Wygląda tak pysznie,mniam! :)) Sliczne foty Karolinko :)

  • zaytoona napisał(a) komentarz datowany na 2010/10/22 22:39:55:

    Och, owa 'zręczność' to moja zmora. Niezmiennie sprawia, że to, co ma się pięknie prezentować, rozpada się na kilka niezbyt reprezentacyjnych kawałków i muszę kombinować. W ogóle ostatnio doszłam do wniosku, że w ogóle nie będę ciast przenosić, tylko robić im zdjęcia w foremkach... ;))

    A Twoje prezentuje się bardzo ładnie! Chętnie skosztowałabym choćby okruszków.

    Pozdrawiam!

  • malgorzata.dz napisał(a) komentarz datowany na 2010/10/28 19:25:02:

    O! Ooo! Jak fajnie, że przypomniałaś ten przepis! :)
    Kabamaigo, jak fajnie z tą polewą ciacho wygląda. :) Najchętniej zjadłabym już teraz, natychmiast :)

  • kabamaiga napisał(a) komentarz datowany na 2010/10/28 20:34:15:

    Majanko dziękuję kochana
    Zaytoona wiesz to dobrze wiedzieć, że nie tylko ja tak mam ;)
    Małgoś ja też bym je zjadła a tu już nie ma

  • Gość Aga napisał(a) z 91.232.175.22* komentarz datowany na 2012/10/25 22:20:04:

    A ta czekolada ma być dodana do ciasta, czy to ciasto ma być polane tą czekoladą??

  • kabamaiga napisał(a) komentarz datowany na 2012/10/25 22:54:03:

    Czekolada idzie do ciasta. Jeśli mamy ochotę robimy dodatkowo polewę czekoladową.

  • Gość lili napisał(a) z host-81-190-236-113.wroclaw.mm.pl komentarz datowany na 2013/09/03 15:22:47:

    Postanowiłam zrobić pierwsze w życiu ciasto z dynią. Wybrałam ten przepis i to był strzał w 10. Ciasto wyszło przepyszne!

  • Gość makita napisał(a) z evy111.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2013/09/18 13:14:54:

    Czy to ciasto jest bez mąki?

  • kabamaiga napisał(a) komentarz datowany na 2013/09/18 18:49:39:

    Zamiast mąki są zmielone migdały oraz maizena.

  • Gość ursa napisał(a) z ti-228-72-115.telkomadsl.co.za komentarz datowany na 2014/02/13 20:40:02:

    maizena to inaczej skrobia kukurydziana (corn flour), nie mylić z polentą (corn meal); maizenę można w tym cieście zastąpić mąką ziemniaczaną.
    pozdrawiam Ursa

  • kabamaiga napisał(a) komentarz datowany na 2014/02/13 20:44:34:

    Ursa zgadza się. W 2010 roku, a wtedy robiłam to ciasto, w moim mieście nie można było dostać maizeny. Teraz jest ogólnie dostępna. Mąka pszenna też dała radę :)

Dodaj komentarz

Kalendarz

Październik 2014

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...



Kontakt: kabamaiga@gmail.com


Teraz w kuchni




Można mnie tutaj znaleźć

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

my foodgawker gallery

Top Blogi

Smaczneblogi.pl