Wpis

wtorek, 19 października 2010

Żurawina do mięsa

Lubicie żurawinę do mięsa?  Ja uwielbiam, chociaż do tej pory jadłam ją tylko na przyjęciach, weselach itp.  Kiedy jednak zobaczyłam na targu żurawinę, wiedziałam co z nią zrobię.  Przepis pochodzi z książki "Kuchnia Polska" Zofii Miętkiewicz

 

żurawina do mięsa

 

Składniki:

1 kg żurawin

40 dag cukru

3/4 szklanki wody


Wykonanie:

Żurawiny przebrać, umyć, osączyć i przelać wrzątkiem.  Ugotować syrop z wody i cukru, do gorącego wsypać osączone żurawiny, smażyć około 50 minut na wolnym ogniu.  Słoiki dokładnie umyć, wyprażyć w piekarniku ( ja wstawiam na 140 stopni podczas kiedy żurawiny się gotują, a przykrywki wygotowuję w garnku  wodą).  Do gorących słoików włożyć usmażone żurawiny, zakręcić wieczka i odwrócić.  Odstawić w chłodne miejsce.

 

wielkie święto żurawiny

 

/wydrukuj przepis/

Print

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
kabamaiga
Czas publikacji:
wtorek, 19 października 2010 11:45

Komentarze

Dodaj komentarz

  • dyrdymalki napisał(a) komentarz datowany na 2010/10/19 11:51:57:

    uwielbiam, ale nigdy sama nie robiłam takiej - przeważnie robiłam nalewkę ;)

  • Gość Ewa Smaczniutkie.pl napisał(a) z ccr120.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2010/10/19 11:52:21:

    Ja też bardzo lubię żurawinę, zresztą obecnie u mnie na blogu jest udziec z indyka z musem z żurawiny (żurawina robiona na surowo) :)

  • skoraczek napisał(a) komentarz datowany na 2010/10/19 12:02:16:

    Nigdy nie robiłam sama, ale może jednak warto spróbować. Przynajmniej będę wiedzieć, co dokładnie jem :-)

  • Gość Usagi napisał(a) z chello089076232176.chello.pl komentarz datowany na 2010/10/19 12:09:03:

    Ooo, to ja już wiem, co zrobię z żurawiną :) A bardzo lubię taką konfiturę.

  • kabamaiga napisał(a) komentarz datowany na 2010/10/19 12:34:22:

    Ulciu nalewkę? Mniam. Żurawinówka lubelska :)
    Ewa to się zgrałyśmy.
    Skoraczku no właśnie, przynajmniej wiemy ci jemy
    Usagi dzięki za akcję - to była wielka inspiracja dla mnie.

  • wiosenka27 napisał(a) komentarz datowany na 2010/10/19 15:08:33:

    Ja bardzo lubię ale nie wiem gdzie u mnie można kupić żurawinę:( Jak się mieszka na prowincji to niestety jest się trochę ograniczonym:)

  • kulinarnespotkania napisał(a) komentarz datowany na 2010/10/19 15:19:49:

    bardzo lubie zurawine:) i chetnie bym taki sloiczek przygarnela:)

  • majanaboxing napisał(a) komentarz datowany na 2010/10/19 19:52:46:

    Lubię taką żurawinę :)) Ja tam ją lubię ze słoiczka wyjadać palcami;)

  • dorota20w napisał(a) komentarz datowany na 2010/10/19 22:41:13:

    mniam
    to musi być pyszne !

  • Gość napisał(a) z 178-36-142-78.adsl.inetia.pl komentarz datowany na 2011/10/08 19:48:39:

    ja zurawine gotuje z jablkami i cukrem jest bardzo dobra z indykiem

Dodaj komentarz

Kalendarz

Kwiecień 2014

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30        

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...



Kontakt: kabamaiga@gmail.com


Teraz w kuchni

Można mnie tutaj znaleźć

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

my foodgawker gallery

Top Blogi

Smaczneblogi.pl