Wpis

wtorek, 02 listopada 2010

Pierogi wiejskie

Te pierogi podobno pochodzą z mojego województwa.  U mnie w domu jednak nigdy się ich nie jadło, ale za to doskonale pamiętam studenckie mieszkanie, gdzie jedna ze współlokatorek przywoziła takie pierożki na obiad (O. to chyba były takie?  Dobrze pamiętam?).  Ostatnio przypomniała mi o nich teściowa mojej siostry.  Farsz zrobiłam według jej wskazówek, a ciasto według przepisu Asi.  Muszę powiedzieć, że od tej pory będę robiła już tylko takie ciasto, bo jest doskonałe.  Przepis dodaję w ramach akcji Gotujemy po Polsku z zpierwszegotłoczenia.pl i Grumkami.

 

pierogi wiejskie


Ciasto pierogowe:

2 szklanki mąki
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka masła lub oleju
1 jajko (roztrzepane)
około 1 szklanki ciepłej wody


Farsz:

1 szklanka kaszy gryczanej 
1/2 kg sera białego
posiekana mięta
sól


Wykonanie:

Kaszę gryczaną ugotować w posolonej wodzie lub uprażyć (tego nie potrafię, ale tak dostałąm w przepisie).  Po ugotowaniu przestudzić.

Mąkę przesiać na stolnicę, zrobić w niej wgłębienie, dodać sól, masło lub olej oraz jajko. Stopniowo dodając ciepłą wodę wyrabiać miękkie i elastyczne ciasto (przez około 10 minut). Przykryć ściereczką ( ja wkładam do naczynia żaroodpornego i przykrywam). Przygotować farsz.
Ugotowaną kaszę wymieszać z rozgniecionym białym serem oraz miętą. Doprawić solą.
Ciasto rozwałkować, kieliszkiem lub szklanką wycinać kółka, nakładać farsz i zlepiać brzegi w pierogi. Wrzucać partiami na osoloną, wrzącą wodę i gotować do miękkości, przez około 3 minuty. Można sprawdzić czy ciasto jest już miękkie, odławiając jednego pieroga na łyżkę cedzakową i dotykając palcem.
Pierogi zaraz podawać ze śmietaną, posypać solą i pieprzem do smaku. Pierożki można też odsmażać na rozgrzanej patelni z tłuszczem.

 

pierogi wiejskie

gotujemy po polsku

/wydrukuj przepis/

Print

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
kabamaiga
Czas publikacji:
wtorek, 02 listopada 2010 06:44

Komentarze

Dodaj komentarz

  • dyrdymalki napisał(a) komentarz datowany na 2010/11/02 07:06:30:

    mniam, czy ja mogę o kilka poprosić ;)

  • grumko napisał(a) komentarz datowany na 2010/11/02 07:37:57:

    Mmmm, pierogi to jest to!;-)

  • jolantaszyndlarewicz napisał(a) komentarz datowany na 2010/11/02 07:51:46:

    Kabamaigo piękne pierożki...oj narobiłaś mi ochoty:) Dobrze, że w ramach pierogarni są ruskie...to sobie pokleję:). ja ciasto robie z samej mąki, soli i najgorętszej wody jaką ręka zniesie, też jest bardzo mieciutkie. Pozdrawiam

  • Gość Ewa Smaczniutkie.pl napisał(a) z aetn45.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2010/11/02 08:38:30:

    Te pierogi są rzeczywiście z Lubelszczyzny. W moim domu też się ich nie robiło, ale za to moja sąsiadka zawsze nam je "podrzucała". Kabamaigo czyżbyś studiowała na UMCS-e w Lublinie?

  • justmydelicious napisał(a) komentarz datowany na 2010/11/02 09:34:10:

    z ta posiekaną mięto, to ja się piszę na kilka :)

  • gosiaa99 napisał(a) komentarz datowany na 2010/11/02 11:13:31:

    Nigdy takich nie jadalam, ale zrobilas mi ogoromna ochote na domowe pierogi..miam :-)

  • Gość Jola Gajda napisał(a) z brama.um-lublin.g16-lublin.eu komentarz datowany na 2010/11/02 11:29:58:

    Wyglądają bardzo smakowicie, a dodatek "żywej" mięty to na pewno rewelacja!

  • kabamaiga napisał(a) komentarz datowany na 2010/11/02 11:37:16:

    Ulla a proszę bardzo
    Grumko zgadzam się w 100 %
    Jolu ja do tej pory robiłam z wody, mąki i jajka, ale ten przepis po prostu jest rewelacja
    Ewo studiowałam w Warszawie :) A Ty na UMCS?
    Paula to się częstuj
    Gosiu jeśli lubisz kaszę gryczaną to polecam
    Jolu a czy Ty nie jesteś teraz w pracy? Ładnie, Ładnie, a jak wyśledzą na jakich to stronach siedzisz, hihi?

  • kucharnia napisał(a) komentarz datowany na 2010/11/02 13:09:04:

    Pierogi z kaszą i serem to od roku moje ulubione pierogi! Twoje cudnie wyglądają i nie pytając porywam porcyjkę;)
    P.S. Zagadka Kucharza już rozwiązana:)
    Pozdrawiam serdecznie!

  • usmiecham-sie napisał(a) komentarz datowany na 2010/11/02 13:28:53:

    Takie pierogi to są moje ulubione! Moja babcia robiła mi je jak byłam mała, bo nie tolerowałam ruskich :)

  • wiosenka27 napisał(a) komentarz datowany na 2010/11/02 14:21:48:

    Znam to połączenie. Sama takich pierogów nie robię ale często mam okazję je jeść;)

  • majazteca napisał(a) komentarz datowany na 2010/11/02 14:33:46:

    Ja pierogow w takiej wersji jeszcze nie jadlam. Wygladaja przepysznie. Wkrotce skorzystam z Twojego przepisu :)

  • emma001 napisał(a) komentarz datowany na 2010/11/02 15:44:09:

    Z kasza gryczaną jeszcze nigdy nie jadłam ale musze spróbowac bo piergożki uwielbiam!

  • kulinarnespotkania napisał(a) komentarz datowany na 2010/11/02 16:43:34:

    na takie pyszne pierozki to ja sie pisze:)

  • majanaboxing napisał(a) komentarz datowany na 2010/11/02 18:17:28:

    Pysznie wyglądają te pierożki, zjadłabym z wielkim smakiem. Mogę wpaść ?;)

  • kabamaiga napisał(a) komentarz datowany na 2010/11/02 20:27:24:

    Kucharnio widziałam, książka wspaniała
    Asiu jak można nie tolerować ruskich? Już Cię nie lubię ;)
    Wiosenko to od nas ode, czy nie od nas?
    MAju czekam na wrażenia
    Emma jeśli lubisz kaszę to polecam
    Kulinarnespotkania a proszę bardzo
    Majanko Ty zawsze.

  • andzia-35 napisał(a) komentarz datowany na 2010/11/02 22:24:53:

    Twoje też przepysznie wyglądają:-) Nigdy takich nie jadłam, ale słyszałam, że smakują pysznie!

Dodaj komentarz

Kalendarz

Grudzień 2014

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...



Kontakt: kabamaiga@gmail.com


Teraz w kuchni




Można mnie tutaj znaleźć

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

my foodgawker gallery

Top Blogi

Smaczneblogi.pl