Wpis

poniedziałek, 13 grudnia 2010

Groszek ptysiowy

Uwielbiam groszek ptysiowy, ale nie sądziłam, że zrobienie go w domu jest tak proste i szybkie.  Nigdy więcej nie zamierzam już go kupować.  Zapewniam Was, że wykonanie go zajmuje mniej niż pójście po niego do sklepu (wiem, wiem, że można kupić przy okazji).  Przepis podejrzany u Szarlotka.

 

groszek ptysiowy

 

Składniki:

90 ml wody
30 g masła
70 g mąki pszennej
2 jajka (M)
Szczypta soli
Dowolne przyprawy np. gałka muszkatołowa lub kminek, czosnek w proszku itp.

Wykonanie:

Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni C.

Mąkę przesiać z przyprawami. Wodę z masłem zagotować. Wsypać mąkę do gotującego się płynu stale mieszając do momentu aż masa będzie odstawała od dna garnka. Masę przełożyć do miski wbijać pojedynczo jajka dokładnie mieszając, tak by ciasto stało się gładkie. Polecam zmiksowanie ręcznym blenderem. Taką masę przekładamy do szprycy i wyciskamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia dowolne wzory lub wypełniamy masą przygotowane szablony.

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 10 – 12 minut lub do lekkiego zrumienienia. Pieczemy bez pary.  Po upieczeniu studzimy.

groszek ptysiowy

 

/wydrukuj przepis/

Print

Szczegóły wpisu

Tagi:
brak
Kategoria:
Autor(ka):
kabamaiga
Czas publikacji:
poniedziałek, 13 grudnia 2010 00:13

Komentarze

Dodaj komentarz

  • Gość kornik napisał(a) z aazr241.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2010/12/13 00:24:07:

    o wow!
    wygląda jak sklepowy a z pewnoscią dużo dużo smaczniejszy!

  • dorota20w napisał(a) komentarz datowany na 2010/12/13 00:40:16:

    śliczny !
    pierwsze zdjęcie boskie !

  • majanaboxing napisał(a) komentarz datowany na 2010/12/13 06:40:34:

    Jakie cudne fotki! :)) Fajny ten groszek:)

  • dyrdymalki napisał(a) komentarz datowany na 2010/12/13 06:48:25:

    cudowny ! :) a zdjęcia mniam !

  • usmiecham-sie napisał(a) komentarz datowany na 2010/12/13 07:59:31:

    Karolina, ja też taki zrobię. No przecież, nie pomyślałam o tym! Bardzo częto sypiemy go do zupy, a zawsze kupujemy. Dziękuję za przepis! :)

  • kabamaiga napisał(a) komentarz datowany na 2010/12/13 08:12:11:

    Korniku na zdjęciach nie widać, jest nieco większy od sklepowego ale 1000 razy smaczniejszy.
    Dorotko o dzięki, a miałam straszne problemy ze zdjęciami
    Majanko oj fajny, fajny, dzięki kochana
    Ullu dzięki, buźka
    Asiu ja już teraz do sklepu po niego nie pójdę. Zrób.

  • flusso napisał(a) komentarz datowany na 2010/12/13 08:38:02:

    Ale fajnie wygląda :) Nie wpadłam na to, żeby zrobić sobie domowy :)

  • kulinarnespotkania napisał(a) komentarz datowany na 2010/12/13 10:22:32:

    wyglada super:) a ja jakos nigdy nie wpadlam na pomysl, zeby zrobic taki domowy:)

  • justmydelicious napisał(a) komentarz datowany na 2010/12/13 12:37:29:

    mi najbardziej groszek ptysiowy smakuje na słodko. niedawno dodałam go do muffinek i były świetne :)

  • majazteca napisał(a) komentarz datowany na 2010/12/13 14:32:24:

    Groszek jak marzenie. Przepiekny po prostu :) Ja z ciastem parzonym jeszcze nie mialam do czynienia. A wydaje sie to takie proste w wykonaniu :))

  • emma001 napisał(a) komentarz datowany na 2010/12/13 15:40:05:

    chyba nigdy nie jadłam groszku ptysiowego

  • wiosenka27 napisał(a) komentarz datowany na 2010/12/13 18:49:41:

    Super pomysł:)

  • cuda.wianki napisał(a) komentarz datowany na 2010/12/13 21:42:56:

    Kabamaiga, swietnie Ci sie udal! tez uwielbiam groszek... mniam :-)

  • Gość Asia-966 napisał(a) z 77.39.179.22* komentarz datowany na 2011/02/20 15:42:28:

    Witam, wlasnie trafilam na ten przepis na groszek, tak mnie cos nalecialo, moja mama robila zawsze taki groszek do zup, szczegolnie na swieta, urodziny i imieniny. Ja go nigdy nie robilam, no i dzis mnie naszlo. Przewertowalam 4 czy 5 przepisow, zdecydowalam sie na ten, zagladam do lodowki a tu masla nie ma..... Porazka, ale od czego pomyslunek...maslo to tluszc, nie? Wiec co by bylo jakby go zastapic...innym tluszczem?? No i juz sie pieka groszki, troche wieksze niz zwyczajowe (nie mam takze szprycy, wyciskalam z woreczka foliowego) ale juz sie ladnie rumienia... No zobaczymy jak w smaku beda... (dodalam oliwe extra vergine zamiast masla...). Za pol godzinki napisze jak sie udal moj zmodyfikowany groszek, na pewno zabraknie maslanego smaku, ale..... Pozdrawiam!

  • Gość Asia-966 napisał(a) z 77.39.179.22* komentarz datowany na 2011/02/20 16:21:37:

    Jeszcze raz ja, jak obiecalam, groszek juz gotowy. Cos malo go wyszlo z tej porcji co w przepisie, moze dlatego ze nie jest to calkiem "groszek" tylko raczej.... "brukselka" ptysiowa, nastepnym razem zrobie mniejsza dziurke w woreczku foliowym.... Poza tym groszek urosl conajmniej dwukrotnie, wiec trzeba zachowac odstepy na blaszce, u mnie kilka sie skleilo, musi byc ze 2 cm odstepu. Ale w smaku rewelacja! Pewnie z maslem bylby jeszcze lepszy, ale nie moge narzekac. Oliwy troche sie wytopilo przy pieczeniu bo papier do pieczenia caly zatluszczony. We srodku puste jak prawdziwe ptysie, jednym slowem sie udaly, dziekuje za przepis, dodaje do moich ulubionych (nastepnym razem zrobie juz z maslem!!!) Pozdrawiam forumowiczow, papa.

  • kabamaiga napisał(a) komentarz datowany na 2011/02/20 17:02:49:

    Cieszę się, że się udał. Te 2 cm odstępu to przy większych ptysiach, przy malutkich wystarczy nieco mniej :) Z oliwą za to zdrowszy niż z masłem

  • Gość kacha napisał(a) z 91.192.77.* komentarz datowany na 2011/11/26 18:00:34:

    groszek pierwsza klasa:)

  • kabamaiga napisał(a) komentarz datowany na 2011/11/26 18:04:21:

    Kacha chyba też go muszę zrobić, bo dawno nie robiłam :)

  • Gość napisał(a) z ip-91.189.223.10.skyware.pl komentarz datowany na 2012/03/13 14:06:50:

    Nie.... no nieeeeeeee Po prostu magia !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! DZIĘKI ZA PRZEPIS. Wszystkim polecam

  • kabamaiga napisał(a) komentarz datowany na 2012/03/13 19:40:05:

    Gościu cieszę się strasznie. Też go robiłam ostatnio.

  • Gość kurczeno napisał(a) z public138912.xdsl.centertel.pl komentarz datowany na 2013/11/08 13:58:28:

    groszek wyszedł super, dziękuję za przepis :)

Dodaj komentarz

Kalendarz

Kwiecień 2014

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30        

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...



Kontakt: kabamaiga@gmail.com


Teraz w kuchni

Można mnie tutaj znaleźć

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

my foodgawker gallery

Top Blogi

Smaczneblogi.pl