sto kolorów kuchni

Blog przeniesiony: http: stokolorowkuchni.blogspot.com

Wpis

poniedziałek, 20 grudnia 2010

Keks wieczny

Najlepszy keks pod słońcem, robiony przez moj± mamę z przepisu cioci.  Nic więcej dodawać nie trzeba.

 

keks

 

 

Składniki:

250 g m±ki

250 g cukru

250 g margaryny

5 jajek

2 łyżki winiaku lub spirytusu

1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

laska wanilii

starta skórka z cytryny

50 dag bakalii


Wykonanie:

Margarynę utrzeć z cukrem dodawać jajka po jednym a następnie nasionka z laski wanilii, alkohol, skórkę z cytryny. Połowę m±ki odsypać i wymieszać z bakaliami. Poł±czyć 2 czę¶ci m±ki i dodać do ciasta, wymieszać. Włożyć do 2 małych (około 12 cm) keksówek wyłożonych papierem do pieczenia.  Piec w 180 stopniach przez około 60 minut (do suchego patyczka).

keks

 

/wydrukuj przepis/

 

Print

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
kabamaiga
Czas publikacji:
poniedziałek, 20 grudnia 2010 08:07

Komentarze

Dodaj komentarz

  • majanaboxing napisał(a) komentarz datowany na 2010/12/20 08:43:38:

    Piękny keks! Cudowne zdjęcie :)

  • zawsze.e.ewelajna napisał(a) komentarz datowany na 2010/12/20 08:44:58:

    Najpierw piernik, teraz keks - ładnie proszę Pani:) i smacznie, chyba się rozgoszczę:)A rekomendacja, że robiony przez mamę, jak dla mnie bardzo cenna:)

  • Go¶ć Ewa Smaczniutkie.pl napisał(a) z *.adsl.inetia.pl komentarz datowany na 2010/12/20 09:00:39:

    Mam ten sam przepis z bardzo starego "Poradnika Domowego" i mogę tylko potwierdzić, że jest bardzo dobry i zawsze się udaje, co w przypadku ciast ucieranych (w moim przypadku) nie jest takie oczywiste :)

  • majazteca napisał(a) komentarz datowany na 2010/12/20 09:01:02:

    Wyglada pieknie. I smakowicie. Swietna nazwa :))

  • jolantaszyndlarewicz napisał(a) komentarz datowany na 2010/12/20 09:11:36:

    Kabamaigo takie babciowe przepisy s± najwspanialsze:) ....zapisuję, bo ja wielbicielka keksów jestem....no dobra przyznam się, wielbicielka wszystkiego co słodkie:) pozdrawiam ciepło

  • bea.w.kuchni napisał(a) komentarz datowany na 2010/12/20 09:28:47:

    Piekny, rodzinny keks! Lubie takie szybkie, ucierane ciasta :)

    Pozdrawiam!

  • pinkcake napisał(a) komentarz datowany na 2010/12/20 09:33:29:

    Też mnie w tym roku kusi keks:) A to w sumie ciekawe, że w tych starych przepisach do ciast się używa margaryny a nie masła...

  • ugotujmy napisał(a) komentarz datowany na 2010/12/20 12:28:27:

    pięknie sfotografowany!

  • ugotujmy napisał(a) komentarz datowany na 2010/12/20 12:28:42:

    pięknie sfotografowany!

  • wiosenka27 napisał(a) komentarz datowany na 2010/12/20 14:49:50:

    Marzy mi się taki na ¶więta:)

  • kabamaiga napisał(a) komentarz datowany na 2010/12/20 16:23:48:

    Majanko a jaki dobry, mówię Ci :)
    Ewelajno no w końcu ¦więta id± to takie ciasta na topie
    Ewo ciekawe, może Ciocia przepis ma wła¶nie z poradnika, nie wiem
    Maju nazwa adekwatna, bo przechowuje się do¶ć długo
    Jolu hihi to tak jak ja zupełnie
    Bea muszę się przyznać, że ja też
    Pinkcake też mnie to zastanawia. Może był problem z masłem? A może margaryna była lepsza?
    Asiu dziękuję, dziękuję
    Wiosenko czyli nie tylko torty?

  • zaytoona napisał(a) komentarz datowany na 2010/12/20 18:24:53:

    Ależ dużo bakalii! Prawdziwie ¶wi±teczne ciasto...

  • dorota20w napisał(a) komentarz datowany na 2010/12/20 22:05:03:

    Uwielbiam keksy - mniam

  • malgorzata.dz napisał(a) komentarz datowany na 2010/12/21 18:45:02:

    Pięknie wyro¶nięty. :)
    Wszystkim keksom mówię wielkie TAK. :)

  • usmiecham-sie napisał(a) komentarz datowany na 2010/12/22 15:53:50:

    Karolina, ogromnie dziękuję Ci za przepis! To jest nie do uwierzenia, ale zrobiłam keks wczoraj na ¶więta i... nie ma go. Został zjedzony. Jest przepyszny! :) A keks piekłam pierwszy raz w życiu. Jeszcze raz bardzo Ci dziękuję :)

  • kabamaiga napisał(a) komentarz datowany na 2010/12/22 15:58:02:

    Asiu strasznie się cieszę. Już widziałam go u Ciebie, jest ¶liczny.

Dodaj komentarz

Kalendarz

Czerwiec 2017

Pn Wt ¦r Cz Pt So Nd
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Wszystkie zdjęcia s± moj± własno¶ci±. Kopiowanie i umieszczanie w innych miejscach jest odpłatne.




Kontakt: kabamaiga@gmail.com


Teraz w kuchni


Można mnie tutaj znaleĽć

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Top Blogi

Smaczneblogi.pl