Wpis

środa, 22 grudnia 2010

Rolada piernikowa

Nie miałam jej w planach, ba nawet do niedzieli nie wiedziałam, że taka istnieje.  Kiedy zobaczyłam cudowny wpis Anny nie mogłam się oprzeć i w kilka chwil zagniotłam ciasto.  Zjedliśmy po kawałeczku i muszę powiedzieć, że jest obłędna.

rolada piernikowa

Składniki:

350 g mąki
150 g cukru pudru
2 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka masła
2 łyżki miodu
przyprawa piernikowa
1 słoik powideł
1 szklanka drobno pokrojonych bakalii (dałam mincemeat)
1/2 szklanki mielonych orzechów
1 żółtko do posmarowania

rolada piernikowa
Wykonanie:
Z mąki, proszku do pieczenia, cukru pudru, 2 jajek, masła, miodu i przypraw zagnieść gładkie ciasto. Schładzać je przez kilka godzin w lodówce, a następnie rozwałkować na posypanej mąką stolnicy. Posmarować powidłami, a na nich rozłożyć posiekane bakalie wymieszane ze zmielonymi orzechami. Zwijać tak jak roladę, końcówki zlepić i zwinąć pod spód. Posmarować z wierzchu żółtkiem.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni. Piec k. 25-30 minut, do momentu aż ciasto ładnie się zarumieni. Po wystudzeniu zawinąć w folię i trzymać w chłodnym miejscu przez kilka dni, dzięki czemu rolada zmięknie.

rolada piernikowa


Print

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
kabamaiga
Czas publikacji:
środa, 22 grudnia 2010 11:15

Komentarze

Dodaj komentarz

  • kucharnia napisał(a) komentarz datowany na 2010/12/22 11:33:53:

    Kabamaigo! Wygląda cudownie! Ależ się cieszę, że rolada zawędrowała pod nowy adres:)
    Pozdrawiam Cię serdecznie i życzę cudownych Świąt!

  • majanaboxing napisał(a) komentarz datowany na 2010/12/22 11:46:43:

    O raju! Jest cudowna! Nigdy takiej jeszcze nie jadłam. Piękne zdjęcia :)
    Pozdrowienia Karolinko:)

  • mikimama napisał(a) komentarz datowany na 2010/12/22 11:53:07:

    Faktycznie, jest rewelacyjna!

  • jolantaszyndlarewicz napisał(a) komentarz datowany na 2010/12/22 12:13:54:

    Teraz już wiem do czego potrzebny ci był "bakaliowo - miesny bałagan":) ....piękna ta rolada, porywam kawałek:)

  • kabamaiga napisał(a) komentarz datowany na 2010/12/22 12:20:28:

    Aniu a ja się strasznie cieszę, że ją pokazałaś
    Majanko ja też :) Polecam ją bo jest wspaniała
    Mikimamo, oj jest
    Jolu częstuj się. Rolada grzecznie leży i czeka na Święta

  • wiosenka27 napisał(a) komentarz datowany na 2010/12/22 12:32:13:

    Rolady piernikowej jeszcze nie widziałam. Brzmi atrakcyjnie:)

  • cukrowawrozka napisał(a) komentarz datowany na 2010/12/22 12:34:22:

    fajna odmiana od piernika. ślicznie się prezentuje!

  • zauberi napisał(a) komentarz datowany na 2010/12/22 12:45:20:

    jaka cudna!

  • majazteca napisał(a) komentarz datowany na 2010/12/22 14:29:48:

    No Kochana, to masz jak nic gwarantowanego goscia na Swieta :) Mnie oczywiscie :)) U Ciebie wciaz takie pysznosci, ze chetnie pomoglabym Ci w konsumpcji :))

  • kulinarnespotkania napisał(a) komentarz datowany na 2010/12/22 17:30:29:

    bardzo smakowicie wyglada:)

  • usmiecham-sie napisał(a) komentarz datowany na 2010/12/22 17:55:51:

    Gdybym mogla, bylabym pierwsza w kolejce do tej rolady! :)

  • dorota20w napisał(a) komentarz datowany na 2010/12/22 19:05:50:

    ale fajna ! chętnie bym sprobowała

  • ugotujmy napisał(a) komentarz datowany na 2010/12/22 19:35:37:

    i także obłędnie wygląda.

  • cuda.wianki napisał(a) komentarz datowany na 2010/12/22 21:36:02:

    podoba mi sie i to nawet bardzo!
    Zycze Ci Szczesliwych Swiat!

  • anna.kaminska.pl napisał(a) komentarz datowany na 2010/12/22 23:05:38:

    Udała Ci się bardzo! Nie widziałam nigdzie tak pięknej jak ta.
    Dobrych świąt Ci życzę!

    kuchennymidrzwiami.blogspot.com/

  • kabamaiga napisał(a) komentarz datowany na 2010/12/22 23:11:07:

    Wiosenko i jest, zapewniam
    Cukrowawróżko to nie odmiana od piernika to piernik :)
    Zauberi dziękuję
    Maju to już wysyłam Ci adres :)
    Kulinarnespotkania i tak też smakuje
    Asiu możesz, dlaczego nie
    Dorotko to zapraszam
    Asiu dziękuję Ci bardzo
    Wianuszku Tobie również Wesołych, dziękuję Ci bardzo
    Aniu jejku bardzo mi miło słyszeć coś takiego.

  • karmel-itka napisał(a) komentarz datowany na 2010/12/22 23:22:40:

    kabamaigo!
    toż to wspaniałości!
    jestem pod ogromnym wrażeniem. zachwyciła mnie ta rolada!

  • abbra napisał(a) komentarz datowany na 2010/12/25 21:38:13:

    Wesołych Świąt !!!

  • Gość Patka napisał(a) z 90-156-34-44.internetia.net.pl komentarz datowany na 2012/12/02 16:33:29:

    Witam, mam pytanie odnośnie ilości przyprawy do piernika. Jaką ilość proponujesz do tej rolady? Wygląda wspaniale, w tym roku na pewno zawita na mój świąteczny stół. Nie chcąc popełnić gafy z tą bardzo aromatyczną przyprawą (zawsze robię ją sama i przechowuję w słoiku), proszę o zaproponowanie ilości :-)
    Wszystkiego dobrego!

  • kabamaiga napisał(a) komentarz datowany na 2012/12/02 18:34:17:

    Patko ta rolada była hitem w naszym domu. Domowa przyprawa jest zazwyczaj bardziej aromatyczna niż te sklepowe i myślę, że 1 - 2 łyżki będą w sam raz.

Dodaj komentarz

Kalendarz

Wrzesień 2014

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...



Kontakt: kabamaiga@gmail.com


Teraz w kuchni




Można mnie tutaj znaleźć

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

my foodgawker gallery

Top Blogi

Smaczneblogi.pl