Wpis

środa, 02 lutego 2011

Szarlotka królewska

Szarlotka upieczona przez moją teściową.   Inna niż tradycyjne szarlotki, ale przepyszna.  Poniważ dzieci są najlepszymi testerami jakości (jak napisała tutaj Asia) powiem, że moja córcia pochłonęła jeden kawałek i natychmiast poprosiła o następny.

szarlotka królewska

Składniki:
Biszkopt:
5 jaj
5 łyżek cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Nadzienie:
1,5 kg jabłek
2 galaretki pomarańczowe
1 łyżka cukru pudru
1 łyżka cukru waniliowego
2 opakowania śmietan-fixu
50 dag śmietany kremówki
gorzka czekolada do dekoracji

Wykonanie:

Szykujemy biszkopt.  Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę powoli dodając cukier.  Dodajemy po jednym żółtku nadal ubijając.  Na koniec dodajemy mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy.  Wylewamy na standardową prostokątną blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w 180 stopniach przez około 30 minut.  Studzimy na kratce.
Jabłka ścieramy na tarce i podsmażamy kilka minut.  Wsypujemy galaretki i dokładnie mieszamy, aż się rozpuszczą.  Gorącą masę wykładamy na biszkopt  (najlepiej robić to w formie, w której piekliśmy biszkopt). Studzimy.
Kremówkę ubijamy z cukrami i śmietan fixem.  Rozprowadzamy na jabłkach.  Posypujemy startą czekoladą i schładzamy.

 

szarlotka królewska

/wydrukuj przepis/

Print

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
kabamaiga
Czas publikacji:
środa, 02 lutego 2011 11:59

Komentarze

Dodaj komentarz

  • panna_malwinna napisał(a) komentarz datowany na 2011/02/02 12:08:24:

    zdjęcia bossskieee;) aż człowiek ma ochotę rzucić dietę

  • mikimama napisał(a) komentarz datowany na 2011/02/02 12:18:31:

    Faktycznie, ale to lekkie ciasto, które można zjeść bez wyrzutów...

  • kabamaiga napisał(a) komentarz datowany na 2011/02/02 12:36:48:

    Malwino dziękuję
    Mikimamo a ta bita śmietana? Ja tam jadłam z wyrzutami :)

  • jolantaszyndlarewicz napisał(a) komentarz datowany na 2011/02/02 12:48:48:

    Kabamaigo córcia ma przepiękny profil:) ...a szarlotka wygląda naprawdę królewsko:) oj zrobię ją kiedyś, może już wkrótce:) pozdrawiam Kochana:)

  • Gość malachitowa.blogspot.com napisał(a) z c83-253-238-246.bredband.comhem.se komentarz datowany na 2011/02/02 13:28:38:

    Oooj jak bym zjadła taka szarlotkę! najlepiej, jakby mnie ktos na taka zaprosił. I na kawke do tego. Tylko że wtedy nie wypadałoby zjeśc całej blachy na raz... Chyba jednak sama upiekę :)
    Bellis

  • kabamaiga napisał(a) komentarz datowany na 2011/02/02 13:38:26:

    Jolu dziękuję
    Belli obiecuję, że jeśli tylko przyjedziesz w moje strony to zrobię 2 blachy. Jedna dla Ciebie i druga dla mnie, a co.

  • anna.kaminska.pl napisał(a) komentarz datowany na 2011/02/02 15:23:11:

    Szarlotka na biszkopcie! To prawdziwie królewskie ciasto.Mniammmm

    kuchennymidrzwiami.blogspot.com/

  • ilka_86 napisał(a) komentarz datowany na 2011/02/02 18:44:56:

    śliczne ciasto:) mniam:)

  • kulinarnespotkania napisał(a) komentarz datowany na 2011/02/02 20:22:29:

    ta wersja szarlotki jest przepyszna:) tez chetnie bym zjadla kilka porcji takiego pysznego ciasta:)

  • nette7 napisał(a) komentarz datowany na 2011/02/02 20:59:16:

    Wow, ale piękna! Zawsze mi się wydawało, że wolę szarlotki z kruchego ciasta, ale ta wygląda tak obłędnie, że mam ochotę zmienić zdanie! ;)

  • kabamaiga napisał(a) komentarz datowany na 2011/02/02 21:02:41:

    Aniu oj królewskie ;)
    Ilko dziękuję
    Kulinarnespotkania nie dziwię się
    Nette ja się nie mogę zdecydować które lubię bardziej.

  • fiolka-fiolunka napisał(a) komentarz datowany na 2011/02/02 21:06:19:

    Zjadłabym jeszcze cieplutką :) Piękna i faktycznie królewska, bardzo majestatyczna :)

  • emma001 napisał(a) komentarz datowany na 2011/02/02 21:07:13:

    zauroczyła mnie samym wygladem. przepis zachowuje! ;)

  • grazyna1961.only napisał(a) komentarz datowany na 2011/02/02 21:30:13:

    Na prawdę królewska :)

  • majanaboxing napisał(a) komentarz datowany na 2011/02/02 21:50:01:

    Cudowne zdjęcia Karolinko! A ciacho wygląda tak,ze palce lizać!:)

  • viridianka napisał(a) komentarz datowany na 2011/02/02 22:14:14:

    śliczne zdjęcie z Dziewczynką :)
    mam podobne zdanie co do Dzieci, zawsze powiedzą co smakuje a co nie zgodnie z prawdą :))

  • kabamaiga napisał(a) komentarz datowany na 2011/02/02 22:43:21:

    Fiolka, ale ta akurat na ciepło nie smakuje :)
    Emmo proszę bardzo
    Grażynko :)
    Majanko w imieniu Teściowej dziękuję
    Viri no w końcu Ty też Asia.

  • cuda.wianki napisał(a) komentarz datowany na 2011/02/03 00:11:44:

    piekna! zazdroszcze Tesciowej! ;-)

  • justmydelicious napisał(a) komentarz datowany na 2011/02/03 11:18:16:

    wspaniale się prezentuje z tak pysznymi warstwami

  • acirinka napisał(a) komentarz datowany na 2011/02/03 13:07:37:

    Piękna ta szarlotka. Niezwykle kusząca.

  • Gość ania kup!cookbook napisał(a) z 77.236.26.6* komentarz datowany na 2011/02/04 09:26:17:

    Halo! A czy ma znaczenie na jakich oczkach zetre jablka?

  • majazteca napisał(a) komentarz datowany na 2011/02/04 09:59:19:

    O, mniam! Pieknie sie prezentuje. Szarlotka z wyzszej polki :))

  • kabamaiga napisał(a) komentarz datowany na 2011/02/04 12:56:16:

    Wianuszku :)
    Paulo warstwy są cudne, zgadzam się
    Aicirinko dziękuję
    Aniu nie ma najmniejszego znaczenia. Chociaż ja nie ścierałabym na tych najmniejszych oczkach bo i tak podczas podgotowywania się rozpadnie.
    Maju mówisz, że z wyższej?

  • Gość napisał(a) z 46.112.106.20* komentarz datowany na 2011/02/04 22:52:35:

    czy szarlotka była pieczona w standardowej prostokątnej blasze? zastanawiam się nad upieczeniem jej jutro w tortownicy, 27cm. Chyba nie będzie za mało ciasta na tak dużą średnicę formy?

  • kabamaiga napisał(a) komentarz datowany na 2011/02/04 22:57:19:

    Była robiona w standardowej prostokątnej. Wydaje mi się, że 27 okrągła powinna być w porządku.

  • Gość e-migotka333 napisał(a) z host-81-190-113-25.gdynia.mm.pl komentarz datowany na 2011/05/11 12:24:00:

    Jakiś czas temu zrobiłam, pyszna :-)
    Biszkopt dla mnie rewelacyjny (ostatnio wychodziły mi same zakalce).
    Czy jakbym dodała do ciasta, 2 - 3 łyżki kakao, to wyjdzie mi biszkopt czekoladowy?
    migotka333

  • kabamaiga napisał(a) komentarz datowany na 2011/05/11 14:16:00:

    Migotko możesz dodać kakao, ale wtedy musisz odjąć tyle samo mąki. W tym konkretnym przepisie dałabym o jedną łyżkę mąki pszennej mniej i zamiast tego kakao. Nie będzie bardzo czekoladowy, ale koloru nabierze.

  • Gość e-migotka333 napisał(a) z host-81-190-113-25.gdynia.mm.pl komentarz datowany na 2011/05/11 20:45:42:

    Dzięki za szybkie info :-)
    Będę robiła w przyszłym tygodniu jako podkład pod tort urodzinowy dla synka,
    dam znać jak wyszło
    migotka333
    :-D

  • Gość e-migotka333 napisał(a) z host-81-190-113-25.gdynia.mm.pl komentarz datowany na 2011/05/23 12:19:14:

    Zrobiony, obfotografowany i skonsumowany :-D
    Ciasto podzieliłam na połowę i upiekłam w dwóch korytkach (13cm x 26cm), przełożyłam konfiturą jagodową, wierzch i boki masą mascarpone ze śmietaną 36% + cukier puder do smaku. Dekoracja z borówek amerykańskich i biedronek z lukru (cudnych ale niestety kupnych). Wykończyłam ubitą śmietaną 36% z cukrem pudrem.
    Pozdrawiam.
    migotka333

  • kabamaiga napisał(a) komentarz datowany na 2011/05/23 15:54:21:

    Migotko brzmi obłędnie. Chętnie zobaczyłabym zdjęcia

  • Gość e-migotka333 napisał(a) z host-81-190-113-25.gdynia.mm.pl komentarz datowany na 2011/05/24 10:43:47:

    tuż przed urodzinami synka nawalił mi aparat cyfrowy - migawka się zepsuła,więc szybciutko reaktywowałam aparat kliszowy...jak wywołam zdjęcia i zeskanuje na kompa, to dam znać
    :-D
    migotka333

  • Gość e-migotka333 napisał(a) z host-81-190-113-25.gdynia.mm.pl komentarz datowany na 2011/06/22 13:15:43:

    Witam :-)
    Wreszcie się zebrałam i wywołałam kliszę...trochę to trwało :-D
    Przesłałam fotki na e-maila
    Pozdrawiam
    migotka333

  • kabamaiga napisał(a) komentarz datowany na 2011/06/22 17:53:14:

    Migotko widziałam - torcik fantastyczny

  • Gość napisał(a) z dxe194.internetdsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2011/08/14 15:16:21:

    wygląda i na pewno smakuje super!!!

  • paula2446 napisał(a) komentarz datowany na 2011/09/12 14:01:42:

    Cześć dziewczyny mam pytanie na jaką dużą blaszkę jest ten przepis i czy można tą śmietane na wierzchu jakimś innym kremem zastąpić . Ciacho wygląda apetycznie i zamierzam się sprawdzić czy dam rade :-)

  • kabamaiga napisał(a) komentarz datowany na 2011/09/12 15:43:25:

    Paulo jeśli dobrze pamiętam była to blaszka 23 x 39. Może użyć jakieś o podobnych wymiarach. Co do kremu to możesz eksperymentować.

  • joanna-kuchareczka napisał(a) komentarz datowany na 2012/01/12 21:57:57:

    Jaka leciutka ta szarlotka. Nic dziwnego, że ciężko poprzestać na jednym kawałku.

  • kasia.prezydentowa napisał(a) komentarz datowany na 2012/01/12 23:07:19:

    Wygląda przecudnie! Galaretki nadały pięknego koloru, perfekcyjne ciasto, wg mnie! ;) Pozdrawiam!

  • cukrowawrozka napisał(a) komentarz datowany na 2012/01/12 23:25:28:

    Mniam, musi być taka delikatna.. :)

  • Gość migotka333 napisał(a) z host-81-190-92-121.gdynia.mm.pl komentarz datowany na 2012/05/25 12:52:27:

    Witam :-) po dłuższej przewie
    Tym razem robiłam ten biszkopt w formie o średnicy 26cm - dwa placki, aby nie przekrajać (nie lubię tego). Po środku się zapadł i był z wierzchu taki klejący i lekko glutowaty, z boków wszystko było ok. Specjalnie nie podwajałam składników, aby właśnie nie przekrajać. Nie wiem co mogło być przyczyną takiej "sytuacji", zbyt krótki czas pieczenia.
    Pozdrawiam
    migotka333

  • kabamaiga napisał(a) komentarz datowany na 2012/05/25 16:53:03:

    Migotko a może był za krótko pieczony? Skoro środek tylko nie wyglądał dobrze, to obstawiałabym to. Ja jak piekę biszkopt, to przy wyjęciu zawsze dotykam środka - powinien być sprężysty. Czasami piekarnik może gorzej grzać, albo są inne jajka, mąka i trzeba troszkę wydłużyć czas pieczenia. Obydwa placki takie były?

  • Gość migotka333 napisał(a) z host-81-190-92-121.gdynia.mm.pl komentarz datowany na 2012/05/26 08:19:27:

    Jaka ja jestem "o małym rozumku" :-DDD
    Tak, przyczyną był za krótki czas pieczenia.
    Kolejne biszkopty (10 placków) wyszły idealnie i jasne i ciemne. Dziś ponczuję, przekładam kremami, dekoruję...i idą w świat.
    Pozdrawiam i życzę miłego Dnia Mamy.
    migotka333

  • Gość napisał(a) z ackk185.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2013/12/22 19:20:59:

    kiedyś spróbowałem zabawić się w kucharza i znalazłem właśnie ten przepis,po drobnych smakowych i technicznych modyfikacjach był to mój pierwszy w życiu wypiek i durny poczęstowałem nim znajomych,od tej pory nie mogę się natrętów pozbyć tylko upiec,i upiec i upiec znam go już na pamięć i nie muszę podglądać przepisu ale faktycznie to ciasto jest pyszne(chociaż ja sam nie przepadam za słodyczami)

  • kabamaiga napisał(a) komentarz datowany na 2013/12/22 19:36:51:

    Gościu cudowny komentarz - dziękuję.

Dodaj komentarz

Kalendarz

Listopad 2014

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...



Kontakt: kabamaiga@gmail.com


Teraz w kuchni




Można mnie tutaj znaleźć

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

my foodgawker gallery

Top Blogi

Smaczneblogi.pl