Wpis

wtorek, 15 marca 2011

Chleb orkiszowo-żytni na zakwasie

Jakiś czas temu kupiłam mąkę orkiszową typ 700.  Długo szukałam przepisu na chlebek z taką mąką właśnie i nie znalazłam.  Dlatego postanowiłam sama nieco zmienić przepis tak, aby móc tę mąkę wykorzystać.  Na warsztat wzięłam chleb pokazany przez Liskę.  Wyszedł wspaniały, a do tego przepięknie rósł.

 

chleb orkiszowo-żytni

Składniki:

  • 100 g zakwasu żytniego
  • 200 g mąki orkiszowej typ 700
  • 100 g wody


Wszystkie składniki wymieszać w misce, przykryć folią i odstawić na 12 godzin.


Następnie dodać:


  • 100 g mąki żytniej chlebowej typ 720
  • 100 g mąki pszennej razowej
  • 300 g mąki orkiszowej typ 700
  • 230 g wody
  • 1 łyżeczka miodu
  • 10 g świeżych drożdży (lub 1 łyżeczka suszonych)
  • 1,5 łyżeczki soli


Wykonanie:

Ciasto można wyrobić mikserem (hakiem lub "wiosłem") albo ręcznie. Jego konsystencja będzie raczej zwarta. Uformować kulę, przełożyć ją do miski delikatnie posmarowanej oliwą lub olejem. Przykryć folią i odstawić do wyrastania na 1-1,5 godziny. Ciasto powinno wyraźnie powiększyć swoją objętość.

Z wyrośniętego ciasta uformować bochenek (okrągły, podłużny) i przełożyć go do koszyka oprószonego mąką (lub durszlaka wyłożonego ściereczką oprószoną mąką).
Odstawić do wyrastania na ok. 30-45 minut. Tym razem ciasto powinno rosnąć zdecydowanie szybciej.
W tym czasie rozgrzać piekarnik  do 230 st C- jeśli mamy kamień do pizzy, to z kamieniem, a jeśli nie, z blachą wyłożoną papierem do pieczenia.
Wyrośnięty chleb jednym ruchem przełożyć na łopatę do chleba (jeśli nie mamy łopaty, to od razu do piekarnika na gorący kamień/blachę). Ścianki piekarnika spryskać wodą ze spryskiwacza.

Piec ok. 20-30 minut, po 10 minutach zmniejszając temperaturę do 210 st C. Chleb powinien być rumiany, a popukany od spodu, wydawać głuchy dźwięk.
Po upieczeniu ostudzić na kuchennej kratce. Kroić dopiero po całkowitym ostygnięciu.

 

chleb orkiszowo-żytni

 

/wydrukuj przepis/

Print

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
kabamaiga
Czas publikacji:
wtorek, 15 marca 2011 12:00

Komentarze

Dodaj komentarz

  • dorota20w napisał(a) komentarz datowany na 2011/03/15 12:19:14:

    piękny chlebek

  • Gość gosienkah napisał(a) z 195.150.66.9* komentarz datowany na 2011/03/15 12:54:56:

    Piękny, coś czuję, że go spróbuję i to szybko!!!!

  • eve3.0 napisał(a) komentarz datowany na 2011/03/15 13:36:59:

    bardzo ładny! i do tego tak cudnie równy :)
    miłego dnia!

  • kabamaiga napisał(a) komentarz datowany na 2011/03/15 13:49:41:

    Dorotko dziękuję
    Gosieńkah polecam, u nas już go prawie nie ma
    Eve ciasto ma rewelacyjną konsystencję, więc daje się równo formować.

  • tilianara napisał(a) komentarz datowany na 2011/03/15 14:56:55:

    Bardzo lubię chlebki orkiszowe mmmm bardzo :)

  • wiosenka27 napisał(a) komentarz datowany na 2011/03/15 15:37:38:

    Mam taką mąkę w domu a takiego smaka mi narobiłaś, że chyba jutro zrobię:)

  • anna.kaminska.pl napisał(a) komentarz datowany na 2011/03/15 15:57:34:

    Śliczny! Idealnie okrągły. Poproszę kromeczkę. W rewanżu zapraszam na awokadową bułkę.

    kuchennymidrzwiami.blogspot.com/

  • atina_bc napisał(a) komentarz datowany na 2011/03/15 18:18:52:

    Uwielbiam domowe pieczywko, a Twój chlebek tak pysznie wygląda! bardzo mi się podoba:)

  • majanaboxing napisał(a) komentarz datowany na 2011/03/15 19:39:18:

    Wspaniały ten chlebek Karolinko! Ach,aż tutaj mi zapachniało! Cudowny:-)

  • niepokornik napisał(a) komentarz datowany na 2011/03/15 20:31:01:

    Faktycznie, pięknie wyrósł!

  • emma001 napisał(a) komentarz datowany na 2011/03/15 21:53:25:

    w domowej piekarni to ja dopiero na etapie bułek razowych jestem:)

    chlebus piekny :)

  • jolantaszyndlarewicz napisał(a) komentarz datowany na 2011/03/16 06:51:10:

    Kabamaigo chlebek jest piękny, taki idealnie równy:). Masz piękny koszyk do wyrastania, taki jak mi się marzy:) pozdrawiam Kochana:)

  • usmiecham-sie napisał(a) komentarz datowany na 2011/03/16 07:12:22:

    Chleb na zakwasie jest najlepszy na świecie! I jeszcze orkiszowy. Zdrowie w najlepszej formie :)

  • majazteca napisał(a) komentarz datowany na 2011/03/16 08:54:54:

    Rzeczywiscie piekny chlebek Karolino :) Juz dawno nie pieklam nic z dodatkiem maki orkiszowej a tak ja lubie w wypiekach.

  • Gość malachitowa.blogspot.com napisał(a) z c83-253-238-246.bredband.comhem.se komentarz datowany na 2011/03/16 13:02:02:

    Ten chlebek wygląda tak apetycznie, że zrobiłam sie głodna :) Muszę zapytać znajomą tłumaczkę o mąkę orkiszową, może jest dostępna w Szwecji?

  • kabamaiga napisał(a) komentarz datowany na 2011/03/16 13:30:54:

    Tili ja też je bardzo lubię
    Wiosenko to czekam czy się udało zrobić
    Anno widziałam - jest obłędna
    Atinko dziękuję
    Majanko oj pachną takie chleby, prawda?
    Korniku oj rósł i nie mógł przestać :)
    Emma to i tak nieźle. Teraz tylko odwaga i będzie chleb
    Jolu trzeba kupić i już, tym bardziej, że pieczesz chleby. Ja teraz planuję następny
    Asiu zgadzam się w 100%
    Maju, ale za to pieczesz takie cuda, że ślina cieknie
    Bellis znalazłam: dinkelmjöl

  • grazyna1961.only napisał(a) komentarz datowany na 2011/03/16 17:51:31:

    Pięknie Ci wyszedł ten chlebek :)

  • gosiaa99 napisał(a) komentarz datowany na 2011/03/18 11:41:48:

    Bardzo mi sie podoba..tym bardziej, bo zawiera orkisz..ale ten zakwas..wciagle obiecuje sobie, ze zrobie jutro..a potem jutro..eh...ale musze upiec ten chleb!:)

  • Gość malachitowa.blogspot.com napisał(a) z c83-253-238-246.bredband.comhem.se komentarz datowany na 2011/03/18 13:36:43:

    Upiekłam, troche mi sie rozjechał w piekarniku i zrobił sie płaski, ale nic to, bo jest PYSZNY!

  • kabamaiga napisał(a) komentarz datowany na 2011/03/18 15:07:27:

    Grażynko dziękuję
    Gosiu wiem, że lubisz orkisz :) Zakwas zrób koniecznie
    Bellis rozjechał? Ojej a ja myślałam, że ten się nie rozjeżdża :(

  • 1urtica napisał(a) komentarz datowany na 2011/04/02 22:08:23:

    Akurat mam wszystkie potrzebne mąki. Przy najbliższej okazji muszę zrobić. Pozdrawiam :)

  • 1urtica napisał(a) komentarz datowany na 2011/04/06 17:57:50:

    Ten chlebek właśnie u mnie wyrasta :) Już się nie mogę doczekać.
    Jeśli przy pieczeniu straszliwie nie pęknie i będzie nadawał się do zdjęcia to z pewnością pochwalę się nim na swoim blogu ;) Bardzo ciekawa jestem tej mieszanki różnych mąk. Pozdrawiam serdecznie :)

  • kabamaiga napisał(a) komentarz datowany na 2011/04/06 19:54:12:

    Jak pęknie, też się trzeba chwalić.

  • 1urtica napisał(a) komentarz datowany na 2011/04/07 19:00:55:

    Chlebek udał się rewelacyjnie. Dziękuję za wspaniały przepis, napewno zagości u nas na stałe.
    Oczywiście przepis podałam u mnie na blogu.
    Pozdrawiam serdecznie ;)

  • Gość fiolka napisał(a) z host-81-190-186-207.kwidzyn.mm.pl komentarz datowany na 2012/12/08 15:17:15:

    Witam, właśnie delektuję się świeżą kromką chleba z tej receptury.Jest pyszny, wyszedł idealnie.Zrobiłam go tylko na mące orkiszowej 700 i dodałam połowę przyprawy d'o chleba włoskiego" Kamis z dodatkiem suszonych pomidorów. Dzięki za inspirację dzięki czemu mam pyszny chlebek (: Pozdrawiam serdecznie wszystkich entuzjastów domowego chlebka ((:

Dodaj komentarz

Kalendarz

Październik 2014

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...



Kontakt: kabamaiga@gmail.com


Teraz w kuchni




Można mnie tutaj znaleźć

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

my foodgawker gallery

Top Blogi

Smaczneblogi.pl