Wpis

wtorek, 15 marca 2011

Chleb orkiszowo-żytni na zakwasie

Jaki¶ czas temu kupiłam m±kę orkiszow± typ 700.  Długo szukałam przepisu na chlebek z tak± m±k± wła¶nie i nie znalazłam.  Dlatego postanowiłam sama nieco zmienić przepis tak, aby móc tę m±kę wykorzystać.  Na warsztat wzięłam chleb pokazany przez Liskę.  Wyszedł wspaniały, a do tego przepięknie rósł.

 

chleb orkiszowo-żytni

Składniki:

  • 100 g zakwasu żytniego
  • 200 g m±ki orkiszowej typ 700
  • 100 g wody


Wszystkie składniki wymieszać w misce, przykryć foli± i odstawić na 12 godzin.


Następnie dodać:


  • 100 g m±ki żytniej chlebowej typ 720
  • 100 g m±ki pszennej razowej
  • 300 g m±ki orkiszowej typ 700
  • 230 g wody
  • 1 łyżeczka miodu
  • 10 g ¶wieżych drożdży (lub 1 łyżeczka suszonych)
  • 1,5 łyżeczki soli


Wykonanie:

Ciasto można wyrobić mikserem (hakiem lub "wiosłem") albo ręcznie. Jego konsystencja będzie raczej zwarta. Uformować kulę, przełożyć j± do miski delikatnie posmarowanej oliw± lub olejem. Przykryć foli± i odstawić do wyrastania na 1-1,5 godziny. Ciasto powinno wyraĽnie powiększyć swoj± objęto¶ć.

Z wyro¶niętego ciasta uformować bochenek (okr±gły, podłużny) i przełożyć go do koszyka oprószonego m±k± (lub durszlaka wyłożonego ¶ciereczk± oprószon± m±k±).
Odstawić do wyrastania na ok. 30-45 minut. Tym razem ciasto powinno rosn±ć zdecydowanie szybciej.
W tym czasie rozgrzać piekarnik  do 230 st C- je¶li mamy kamień do pizzy, to z kamieniem, a je¶li nie, z blach± wyłożon± papierem do pieczenia.
Wyro¶nięty chleb jednym ruchem przełożyć na łopatę do chleba (je¶li nie mamy łopaty, to od razu do piekarnika na gor±cy kamień/blachę). ¦cianki piekarnika spryskać wod± ze spryskiwacza.

Piec ok. 20-30 minut, po 10 minutach zmniejszaj±c temperaturę do 210 st C. Chleb powinien być rumiany, a popukany od spodu, wydawać głuchy dĽwięk.
Po upieczeniu ostudzić na kuchennej kratce. Kroić dopiero po całkowitym ostygnięciu.

 

chleb orkiszowo-żytni

 

/wydrukuj przepis/

Print

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
kabamaiga
Czas publikacji:
wtorek, 15 marca 2011 12:00

Komentarze

Dodaj komentarz

  • dorota20w napisał(a) komentarz datowany na 2011/03/15 12:19:14:

    piękny chlebek

  • Go¶ć gosienkah napisał(a) z 195.150.66.* komentarz datowany na 2011/03/15 12:54:56:

    Piękny, co¶ czuję, że go spróbuję i to szybko!!!!

  • eve3.0 napisał(a) komentarz datowany na 2011/03/15 13:36:59:

    bardzo ładny! i do tego tak cudnie równy :)
    miłego dnia!

  • kabamaiga napisał(a) komentarz datowany na 2011/03/15 13:49:41:

    Dorotko dziękuję
    Gosieńkah polecam, u nas już go prawie nie ma
    Eve ciasto ma rewelacyjn± konsystencję, więc daje się równo formować.

  • tilianara napisał(a) komentarz datowany na 2011/03/15 14:56:55:

    Bardzo lubię chlebki orkiszowe mmmm bardzo :)

  • wiosenka27 napisał(a) komentarz datowany na 2011/03/15 15:37:38:

    Mam tak± m±kę w domu a takiego smaka mi narobiła¶, że chyba jutro zrobię:)

  • anna.kaminska.pl napisał(a) komentarz datowany na 2011/03/15 15:57:34:

    ¦liczny! Idealnie okr±gły. Poproszę kromeczkę. W rewanżu zapraszam na awokadow± bułkę.

    kuchennymidrzwiami.blogspot.com/

  • atina_bc napisał(a) komentarz datowany na 2011/03/15 18:18:52:

    Uwielbiam domowe pieczywko, a Twój chlebek tak pysznie wygl±da! bardzo mi się podoba:)

  • majanaboxing napisał(a) komentarz datowany na 2011/03/15 19:39:18:

    Wspaniały ten chlebek Karolinko! Ach,aż tutaj mi zapachniało! Cudowny:-)

  • niepokornik napisał(a) komentarz datowany na 2011/03/15 20:31:01:

    Faktycznie, pięknie wyrósł!

  • emma001 napisał(a) komentarz datowany na 2011/03/15 21:53:25:

    w domowej piekarni to ja dopiero na etapie bułek razowych jestem:)

    chlebus piekny :)

  • jolantaszyndlarewicz napisał(a) komentarz datowany na 2011/03/16 06:51:10:

    Kabamaigo chlebek jest piękny, taki idealnie równy:). Masz piękny koszyk do wyrastania, taki jak mi się marzy:) pozdrawiam Kochana:)

  • usmiecham-sie napisał(a) komentarz datowany na 2011/03/16 07:12:22:

    Chleb na zakwasie jest najlepszy na ¶wiecie! I jeszcze orkiszowy. Zdrowie w najlepszej formie :)

  • majazteca napisał(a) komentarz datowany na 2011/03/16 08:54:54:

    Rzeczywiscie piekny chlebek Karolino :) Juz dawno nie pieklam nic z dodatkiem maki orkiszowej a tak ja lubie w wypiekach.

  • Go¶ć malachitowa.blogspot.com napisał(a) z *.bredband.comhem.se komentarz datowany na 2011/03/16 13:02:02:

    Ten chlebek wygl±da tak apetycznie, że zrobiłam sie głodna :) Muszę zapytać znajom± tłumaczkę o m±kę orkiszow±, może jest dostępna w Szwecji?

  • kabamaiga napisał(a) komentarz datowany na 2011/03/16 13:30:54:

    Tili ja też je bardzo lubię
    Wiosenko to czekam czy się udało zrobić
    Anno widziałam - jest obłędna
    Atinko dziękuję
    Majanko oj pachn± takie chleby, prawda?
    Korniku oj rósł i nie mógł przestać :)
    Emma to i tak nieĽle. Teraz tylko odwaga i będzie chleb
    Jolu trzeba kupić i już, tym bardziej, że pieczesz chleby. Ja teraz planuję następny
    Asiu zgadzam się w 100%
    Maju, ale za to pieczesz takie cuda, że ¶lina cieknie
    Bellis znalazłam: dinkelmjöl

  • grazyna1961.only napisał(a) komentarz datowany na 2011/03/16 17:51:31:

    Pięknie Ci wyszedł ten chlebek :)

  • gosiaa99 napisał(a) komentarz datowany na 2011/03/18 11:41:48:

    Bardzo mi sie podoba..tym bardziej, bo zawiera orkisz..ale ten zakwas..wciagle obiecuje sobie, ze zrobie jutro..a potem jutro..eh...ale musze upiec ten chleb!:)

  • Go¶ć malachitowa.blogspot.com napisał(a) z *.bredband.comhem.se komentarz datowany na 2011/03/18 13:36:43:

    Upiekłam, troche mi sie rozjechał w piekarniku i zrobił sie płaski, ale nic to, bo jest PYSZNY!

  • kabamaiga napisał(a) komentarz datowany na 2011/03/18 15:07:27:

    Grażynko dziękuję
    Gosiu wiem, że lubisz orkisz :) Zakwas zrób koniecznie
    Bellis rozjechał? Ojej a ja my¶lałam, że ten się nie rozjeżdża :(

  • 1urtica napisał(a) komentarz datowany na 2011/04/02 22:08:23:

    Akurat mam wszystkie potrzebne m±ki. Przy najbliższej okazji muszę zrobić. Pozdrawiam :)

  • 1urtica napisał(a) komentarz datowany na 2011/04/06 17:57:50:

    Ten chlebek wła¶nie u mnie wyrasta :) Już się nie mogę doczekać.
    Je¶li przy pieczeniu straszliwie nie pęknie i będzie nadawał się do zdjęcia to z pewno¶ci± pochwalę się nim na swoim blogu ;) Bardzo ciekawa jestem tej mieszanki różnych m±k. Pozdrawiam serdecznie :)

  • kabamaiga napisał(a) komentarz datowany na 2011/04/06 19:54:12:

    Jak pęknie, też się trzeba chwalić.

  • 1urtica napisał(a) komentarz datowany na 2011/04/07 19:00:55:

    Chlebek udał się rewelacyjnie. Dziękuję za wspaniały przepis, napewno zago¶ci u nas na stałe.
    Oczywi¶cie przepis podałam u mnie na blogu.
    Pozdrawiam serdecznie ;)

  • Go¶ć fiolka napisał(a) z *.kwidzyn.mm.pl komentarz datowany na 2012/12/08 15:17:15:

    Witam, wła¶nie delektuję się ¶wież± kromk± chleba z tej receptury.Jest pyszny, wyszedł idealnie.Zrobiłam go tylko na m±ce orkiszowej 700 i dodałam połowę przyprawy d'o chleba włoskiego" Kamis z dodatkiem suszonych pomidorów. Dzięki za inspirację dzięki czemu mam pyszny chlebek (: Pozdrawiam serdecznie wszystkich entuzjastów domowego chlebka ((:

Dodaj komentarz

Kalendarz

Lipiec 2016

Pn Wt ¦r Cz Pt So Nd
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Wszystkie zdjęcia s± moj± własno¶ci±. Kopiowanie i umieszczanie w innych miejscach jest odpłatne.




Kontakt: kabamaiga@gmail.com


Teraz w kuchni


Można mnie tutaj znaleĽć

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Top Blogi

Smaczneblogi.pl