Wpis

wtorek, 29 marca 2011

Żytnie bułeczki ekspresowe

Godzina 20, a ja odkryłam, że nie mamy już pieczywa.  Przypomniałam sobie o przepisie na godzinne bułeczki, który widziałam gdzieś w sieci.  Oczywiście nie mogłam go znaleźć.  Na szczęście znalazłam ten przepis.  Nie wyszły mi może najlepiej, ale jako awaryjny przepis mogą być.

Przepis dołączam do akcji ekspresowej.

 

bułki żytnie

Składniki:

  • 400g mąki żytniej (dałam typ 720)
  • 100g mąki pszennej typ 500
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 250ml letniej wody
  • 80ml oliwy z oliwek
  • 50g świeżych drożdży (dałam 7 g suszonych)
  • łyżeczka cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • otręby

Wykonanie:

W połowie wody rozpuścić drożdże. Kiedy ruszą, dodać je do wymieszanych ze sobą mąk, soli i reszty składników (ja dodałam suszone do mąk bez robienia zaczynu). Wymieszać, po czym wyrabiać rękoma (ciasto powinno być dośc twarde, zbite). Odstawić na pół godziny.

Po tym czasie ciasto podzielić na 8 części. Z każdej uformować zgrabną bułeczkę (ja dodatkowo zrobiłam wgniecenie po środku) i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić ponownie na 30 minut.

Po tym czasie spryskać bułki wodą i posypać otrębami. Piec w temperaturze 220oC przez około 20-25 minut. Studzić na kratce.

 

/wydrukuj przepis/

Print

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
kabamaiga
Czas publikacji:
wtorek, 29 marca 2011 14:38

Komentarze

Dodaj komentarz

  • zauberi napisał(a) komentarz datowany na 2011/03/29 14:59:50:

    fajne bułeczki :) chętnie bym się poczęstowała

  • basiap-p napisał(a) komentarz datowany na 2011/03/29 15:19:17:

    Tsakie ekspresowe są często baaaardzo potrzebne:-)

  • basiap-p napisał(a) komentarz datowany na 2011/03/29 15:25:07:

    a mąka żytnia - jasna czy ciemna? Pytam, bo te oznaczenia cyfrowe nic mi nie mówią :)

  • anna.kaminska.pl napisał(a) komentarz datowany na 2011/03/29 15:28:32:

    Bułki piękne.Ja bym jeszcze ciepłą z masłem zjadła...

    kuchennymidrzwiami.blogspot.com/

  • wariatka327 napisał(a) komentarz datowany na 2011/03/29 15:39:21:

    Bułeczki cudne, muszę zabrać się za domowe pieczenie pieczywa

  • jolantaszyndlarewicz napisał(a) komentarz datowany na 2011/03/29 17:08:30:

    Basiu mąka 720 to mąka żytnia jasna, a 2000 ciemna:) (pozwalam sobie odpowiedzieć:)
    Karolciu,a co ty chcesz od swoich bułek? Piękne, kragłe, idealne:) pozdrawiam

  • wiosenka27 napisał(a) komentarz datowany na 2011/03/29 17:25:01:

    Lubię takie awaryjne przepisy:)

  • basiap-p napisał(a) komentarz datowany na 2011/03/29 18:18:40:

    Jolu, dziękuję:)

  • kabamaiga napisał(a) komentarz datowany na 2011/03/29 19:27:25:

    Zauberi to proszę się częstować
    Basiu oj są i to bardzo potrzebne
    Aniu z masłem najlepsze
    Wariatko koniecznie
    Jolu dziękuję za odpowiedź. A bułeczki pęknięte były
    Wiosenko :)

  • majanaboxing napisał(a) komentarz datowany na 2011/03/29 21:03:11:

    Wyglądają pysznie Karolinko!:) Mogę jedną?

  • kabamaiga napisał(a) komentarz datowany na 2011/03/29 21:09:36:

    Madziu Ty zawsze, bierz 3 :)

  • kucharnia napisał(a) komentarz datowany na 2011/03/29 21:43:17:

    Nie wyszły?! A mnie się zdaje, że są piękne, puchate i bardzo smaczne!
    Pozdrawiam:)

  • abbra napisał(a) komentarz datowany na 2011/03/30 06:10:40:

    Nie wiem, czego ty chcesz od tych bułeczek Kabamaigo ?! Przecież wyszły całkiem zgrabne i do tego ładnie wyrosły ! :)

  • tilianara napisał(a) komentarz datowany na 2011/03/30 08:33:00:

    Dobrze jest mieć na podorędziu taki ekspresowy przepis, gdy w chlebaku okruszki zostały :)

  • milk_chocolate84 napisał(a) komentarz datowany na 2011/03/30 08:54:24:

    śliczne Ci wyszły :) Zupełnie inne niż moje :) Może i ja bym się znowu na nie skusiła? :)

  • kabamaiga napisał(a) komentarz datowany na 2011/03/30 12:13:27:

    Kucharnio no nie do końca - popękały przecież
    Abbro :)
    Tili oj dobrze
    Milk chocolate rzeczywiście zupełnie inne

  • Gość zana napisał(a) z 093105166182.elblag.vectranet.pl komentarz datowany na 2011/08/15 13:31:48:

    a czy jak wsypałaś drożdże sypkie to i tak dałaś 250 ml wody do ciasta?

  • kabamaiga napisał(a) komentarz datowany na 2011/08/16 10:25:38:

    Tak, dałam 250 ml.

  • Gość zana napisał(a) z 093105166182.elblag.vectranet.pl komentarz datowany na 2011/08/27 13:54:08:

    To jeszcze jedno pytanko - czy zamiast mąki pszennej można dać pszenną pełnoziarnistą?

  • kabamaiga napisał(a) komentarz datowany na 2011/08/28 21:54:25:

    Zana można, tylko musisz wtedy sprawdzić czy nie potrzeba więcej wody.

  • Gość Amarena napisał(a) z abux10.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2012/01/02 22:08:52:

    Sorry ale to jakaś parodia te niby żytnie bułki są pszenne !!!! żytnie byłyby ciemniejsze i bardziej szare ! co za ściema!!!!!!!!!!!!! jak tak można! i jeszcze jakieś durnowate komentarze toż to żywe oszustwo~!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  • kabamaiga napisał(a) komentarz datowany na 2012/01/02 22:51:06:

    Amareno wyraźnie jest napisane jakich mąk używałam. Nie życzę sobie obrażania mnie w ten sposób. Widać nie wiesz jak wygląda mąka żytnia typ 720, a może po prostu masz inne barwy w monitorze. W moim blogu ściem nie ma.

  • Gość Smaczna Pyza napisał(a) z 178.73.49.20* komentarz datowany na 2012/01/04 13:04:50:

    Amarena, pewnie sugerujesz się wyglądem sklepowych bułeczek żytnich, które są zwykle podbarwiane karmelem i w związku z tym ciemniejsze - mąka żytnia 720 wcale nie jest ciemna, niewiele różni się wyglądem od zwykłej pszennej. A forma postu po prostu żenująca - wszystko można napisać, byle grzecznie

  • Gość kreska napisał(a) z 095160239019.zabrze.vectranet.pl komentarz datowany na 2013/03/28 09:36:01:

    Witam, czy można do bułeczek dodać suszone pomidorki i zioła? Jak Pani uważa? Nie chciałabym aby bułeczki były niewypałem bo domownicy na mnie liczą...

  • kabamaiga napisał(a) komentarz datowany na 2013/03/28 14:33:45:

    Kresko suszone zioła jak najbardziej, myślę, że około 1/2 do 1 łyżki. Pomidorków troszkę pewnie też, tylko nie za dużo.

Dodaj komentarz

Kalendarz

Kwiecień 2014

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30        

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...



Kontakt: kabamaiga@gmail.com


Teraz w kuchni

Można mnie tutaj znaleźć

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

my foodgawker gallery

Top Blogi

Smaczneblogi.pl