sto kolorów kuchni

Blog przeniesiony: http: stokolorowkuchni.blogspot.com

Wpis

wtorek, 29 marca 2011

Żytnie bułeczki ekspresowe

Godzina 20, a ja odkryłam, że nie mamy już pieczywa.  Przypomniałam sobie o przepisie na godzinne bułeczki, który widziałam gdzie¶ w sieci.  Oczywi¶cie nie mogłam go znaleĽć.  Na szczę¶cie znalazłam ten przepis.  Nie wyszły mi może najlepiej, ale jako awaryjny przepis mog± być.

Przepis doł±czam do akcji ekspresowej.

 

bułki żytnie

Składniki:

  • 400g m±ki żytniej (dałam typ 720)
  • 100g m±ki pszennej typ 500
  • 2 łyżki m±ki ziemniaczanej
  • 250ml letniej wody
  • 80ml oliwy z oliwek
  • 50g ¶wieżych drożdży (dałam 7 g suszonych)
  • łyżeczka cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • otręby

Wykonanie:

W połowie wody rozpu¶cić drożdże. Kiedy rusz±, dodać je do wymieszanych ze sob± m±k, soli i reszty składników (ja dodałam suszone do m±k bez robienia zaczynu). Wymieszać, po czym wyrabiać rękoma (ciasto powinno być do¶c twarde, zbite). Odstawić na pół godziny.

Po tym czasie ciasto podzielić na 8 czę¶ci. Z każdej uformować zgrabn± bułeczkę (ja dodatkowo zrobiłam wgniecenie po ¶rodku) i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić ponownie na 30 minut.

Po tym czasie spryskać bułki wod± i posypać otrębami. Piec w temperaturze 220oC przez około 20-25 minut. Studzić na kratce.

 

/wydrukuj przepis/

Print

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
kabamaiga
Czas publikacji:
wtorek, 29 marca 2011 14:38

Komentarze

Dodaj komentarz

  • zauberi napisał(a) komentarz datowany na 2011/03/29 14:59:50:

    fajne bułeczki :) chętnie bym się poczęstowała

  • basiap-p napisał(a) komentarz datowany na 2011/03/29 15:19:17:

    Tsakie ekspresowe s± często baaaardzo potrzebne:-)

  • basiap-p napisał(a) komentarz datowany na 2011/03/29 15:25:07:

    a m±ka żytnia - jasna czy ciemna? Pytam, bo te oznaczenia cyfrowe nic mi nie mówi± :)

  • anna.kaminska.pl napisał(a) komentarz datowany na 2011/03/29 15:28:32:

    Bułki piękne.Ja bym jeszcze ciepł± z masłem zjadła...

    kuchennymidrzwiami.blogspot.com/

  • wariatka327 napisał(a) komentarz datowany na 2011/03/29 15:39:21:

    Bułeczki cudne, muszę zabrać się za domowe pieczenie pieczywa

  • jolantaszyndlarewicz napisał(a) komentarz datowany na 2011/03/29 17:08:30:

    Basiu m±ka 720 to m±ka żytnia jasna, a 2000 ciemna:) (pozwalam sobie odpowiedzieć:)
    Karolciu,a co ty chcesz od swoich bułek? Piękne, kragłe, idealne:) pozdrawiam

  • wiosenka27 napisał(a) komentarz datowany na 2011/03/29 17:25:01:

    Lubię takie awaryjne przepisy:)

  • basiap-p napisał(a) komentarz datowany na 2011/03/29 18:18:40:

    Jolu, dziękuję:)

  • kabamaiga napisał(a) komentarz datowany na 2011/03/29 19:27:25:

    Zauberi to proszę się częstować
    Basiu oj s± i to bardzo potrzebne
    Aniu z masłem najlepsze
    Wariatko koniecznie
    Jolu dziękuję za odpowiedĽ. A bułeczki pęknięte były
    Wiosenko :)

  • majanaboxing napisał(a) komentarz datowany na 2011/03/29 21:03:11:

    Wygl±daj± pysznie Karolinko!:) Mogę jedn±?

  • kabamaiga napisał(a) komentarz datowany na 2011/03/29 21:09:36:

    Madziu Ty zawsze, bierz 3 :)

  • kucharnia napisał(a) komentarz datowany na 2011/03/29 21:43:17:

    Nie wyszły?! A mnie się zdaje, że s± piękne, puchate i bardzo smaczne!
    Pozdrawiam:)

  • abbra napisał(a) komentarz datowany na 2011/03/30 06:10:40:

    Nie wiem, czego ty chcesz od tych bułeczek Kabamaigo ?! Przecież wyszły całkiem zgrabne i do tego ładnie wyrosły ! :)

  • tilianara napisał(a) komentarz datowany na 2011/03/30 08:33:00:

    Dobrze jest mieć na podorędziu taki ekspresowy przepis, gdy w chlebaku okruszki zostały :)

  • milk_chocolate84 napisał(a) komentarz datowany na 2011/03/30 08:54:24:

    ¶liczne Ci wyszły :) Zupełnie inne niż moje :) Może i ja bym się znowu na nie skusiła? :)

  • kabamaiga napisał(a) komentarz datowany na 2011/03/30 12:13:27:

    Kucharnio no nie do końca - popękały przecież
    Abbro :)
    Tili oj dobrze
    Milk chocolate rzeczywi¶cie zupełnie inne

  • Go¶ć zana napisał(a) z *.elblag.vectranet.pl komentarz datowany na 2011/08/15 13:31:48:

    a czy jak wsypała¶ drożdże sypkie to i tak dała¶ 250 ml wody do ciasta?

  • kabamaiga napisał(a) komentarz datowany na 2011/08/16 10:25:38:

    Tak, dałam 250 ml.

  • Go¶ć zana napisał(a) z *.elblag.vectranet.pl komentarz datowany na 2011/08/27 13:54:08:

    To jeszcze jedno pytanko - czy zamiast m±ki pszennej można dać pszenn± pełnoziarnist±?

  • kabamaiga napisał(a) komentarz datowany na 2011/08/28 21:54:25:

    Zana można, tylko musisz wtedy sprawdzić czy nie potrzeba więcej wody.

  • Go¶ć Amarena napisał(a) z *.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2012/01/02 22:08:52:

    Sorry ale to jaka¶ parodia te niby żytnie bułki s± pszenne !!!! żytnie byłyby ciemniejsze i bardziej szare ! co za ¶ciema!!!!!!!!!!!!! jak tak można! i jeszcze jakie¶ durnowate komentarze toż to żywe oszustwo~!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  • kabamaiga napisał(a) komentarz datowany na 2012/01/02 22:51:06:

    Amareno wyraĽnie jest napisane jakich m±k używałam. Nie życzę sobie obrażania mnie w ten sposób. Widać nie wiesz jak wygl±da m±ka żytnia typ 720, a może po prostu masz inne barwy w monitorze. W moim blogu ¶ciem nie ma.

  • Go¶ć Smaczna Pyza napisał(a) z 178.73.49.* komentarz datowany na 2012/01/04 13:04:50:

    Amarena, pewnie sugerujesz się wygl±dem sklepowych bułeczek żytnich, które s± zwykle podbarwiane karmelem i w zwi±zku z tym ciemniejsze - m±ka żytnia 720 wcale nie jest ciemna, niewiele różni się wygl±dem od zwykłej pszennej. A forma postu po prostu żenuj±ca - wszystko można napisać, byle grzecznie

  • Go¶ć kreska napisał(a) z *.zabrze.vectranet.pl komentarz datowany na 2013/03/28 09:36:01:

    Witam, czy można do bułeczek dodać suszone pomidorki i zioła? Jak Pani uważa? Nie chciałabym aby bułeczki były niewypałem bo domownicy na mnie licz±...

  • kabamaiga napisał(a) komentarz datowany na 2013/03/28 14:33:45:

    Kresko suszone zioła jak najbardziej, my¶lę, że około 1/2 do 1 łyżki. Pomidorków troszkę pewnie też, tylko nie za dużo.

Dodaj komentarz

Kalendarz

Grudzień 2016

Pn Wt ¦r Cz Pt So Nd
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Wszystkie zdjęcia s± moj± własno¶ci±. Kopiowanie i umieszczanie w innych miejscach jest odpłatne.




Kontakt: kabamaiga@gmail.com


Teraz w kuchni


Można mnie tutaj znaleĽć

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Top Blogi

Smaczneblogi.pl