sto kolorów kuchni

Blog przeniesiony: http: stokolorowkuchni.blogspot.com

Wpis

poniedziałek, 27 czerwca 2011

Syrop z czereśni

Już kilka, albo kilkanaście razy uległam przepisom Beatki.  Tym razem postanowiłam skorzystać z jej rad i zrobić syrop z czereśni.  No może nie do końca syrop, a coś pomiędzy sokiem a syropem.  Wykorzystałam końcówkę zawartości 2 skrzynek i wyszła mi jedna buteleczka pysznego napoju.  Będzie w sam raz na jesień do herbatki lub po prostu z wodą.

 

syrop z czereśni

 

Składniki:

  • 350 ml wody
  • 700 g czereśni (waga z pestkami)
  • 250 g cukru
  • sok z połowy cytryny

 

Wykonanie:

 

Czereśnie umyć.  Wydrylować na garnkiem, tak aby sok, który wypływa podczas drykowania się nie zmarnował.  Zaogotować wodę.  Wrzątkiem zalać czereśnie i ponownie zagotować.  Jak tylko woda zacznie ponownie wrzeć, zdjąć garnek z gazu.  Przykryć i odstawić na kilka godzin.  Owoce wyłożyć na sitko (ja dodatkowo wykładam sitko gazą).  Dokładnie odcedzić owoce (można lekko wycisnąć, ale uważamy aby sok nie zrobił się mętny).  Dodajemy sok z cytryny i cukier.  Gotujemy przez kilka minut, ściągamy szumowiny i wlewamy syrop do gorących, wyparzonych butelek.  Szczelnie zamykamy. 

 

czereśnie

 

/wydrukuj przepis/

 

przetwory

Print

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
kabamaiga
Czas publikacji:
poniedziałek, 27 czerwca 2011 09:15

Komentarze

Dodaj komentarz

  • kasiaaaa24 napisał(a) komentarz datowany na 2011/06/27 09:24:05:

    Ależ on musi byc pyszny! Fantastyczny przepis.
    Miłego poniedziałku :)

  • dyrdymalki napisał(a) komentarz datowany na 2011/06/27 09:27:10:

    mniam ..

  • zauberi napisał(a) komentarz datowany na 2011/06/27 09:40:19:

    już sobie wyobrażam ten smak! :)

  • acirinka napisał(a) komentarz datowany na 2011/06/27 09:41:45:

    Ta gałąź wygląda niezwykle apetycznie:) i pomyśleć, że udało Ci się ją zamknąć w butelce:)

  • Gość Toczka napisał(a) z *.dynamic.chello.pl komentarz datowany na 2011/06/27 09:44:13:

    Przepisom Beatki trudno jest nie ulec :] Ja co prawda jeszcze nie nadaję się jako kucharka do robienia soków, najpierw spróbuję dżem, ale myślę, że w przyszłym roku na pewno przepis wypróbuję :D
    Twój sok wygląda rewelacyjnie, bez paproszków, przejrzysty i niesamowicie karminowy, cudo :D

  • szarlotek napisał(a) komentarz datowany na 2011/06/27 10:31:11:

    Ja w tym roku w zasadzie tylko sokuję, więc ten przepis stworzony jak na potrzeby mojej rodziny :) Dobrze,że go przypomniałaś :)

  • anytsujx napisał(a) komentarz datowany na 2011/06/27 11:32:00:

    Co za pyszne owoce i ten cudowny syrop czereśniowy .... rewelka !:)

  • pasjanatalerzu napisał(a) komentarz datowany na 2011/06/27 12:38:12:

    cudownie byłoby mieć takie drzewo na balkonie...ach....

  • pinkcake napisał(a) komentarz datowany na 2011/06/27 13:43:56:

    2 skrzynki czereśni... Rozmarzyłam się... Ale chyba bym pękła od nadmiaru szczęścia:)

  • caracordata napisał(a) komentarz datowany na 2011/06/27 14:13:54:

    Syrop/sok z czereśni to jak z motyką na słońce, te twarde owoce słabiutko nadają się na sok, ale gratuluję zacięcia w produkcji :)

  • izaa_a napisał(a) komentarz datowany na 2011/06/27 14:17:47:

    ciekawa jestem smaku...;) bo czereśnie uwielbiam

  • wiosenka27 napisał(a) komentarz datowany na 2011/06/27 15:07:31:

    Z czereśni jeszcze nie piłam:)

  • bea.w.kuchni napisał(a) komentarz datowany na 2011/06/27 18:38:05:

    Uwielbiam takie czeresniowe syropy / soki! Tez chce zroibic w tym tygodniu, pewnie w weekend dopiero... Sliczna ta buteleczka! :)

    Pozdrawiam serdecznie!

  • diablica66 napisał(a) komentarz datowany na 2011/06/27 19:41:15:

    Ja też jeszcze nigdy nie piłam syropu z czereśni - zaintrygował mnie, musi być pyszny.

    Rozczulił mnie widok tego rodzaju butelki - przypomniała się oranżada z czasów dzieciństwa. Ostatnio natknęłam się na podobną sprzątając piwnicę ;-))

    Czereśnie jak malowane - aż miło popatrzeć na nie.

    Pozdrawiam!

  • dorota20w napisał(a) komentarz datowany na 2011/06/27 19:43:31:

    musi byc pyszny !

  • milk_chocolate84 napisał(a) komentarz datowany na 2011/06/27 21:19:04:

    fajny pomysł :) Tylko że czereśni na zbyciu niestety nie mam.. a ich obecny koszt lekko przeraża.. :/ trzeba poczekać :)

  • justmydelicious napisał(a) komentarz datowany na 2011/06/27 21:57:56:

    to musi być pyszna kwintesencja lata :)

  • majanaboxing napisał(a) komentarz datowany na 2011/06/27 23:29:02:

    Alez masz piekne czereśnie! Zazdroszczę:) Cudowny syrop i piękne zdjęcia.
    Pozdrawiam Karolinko:*

  • kuchennefascynacje napisał(a) komentarz datowany na 2011/06/28 01:10:37:

    Rewelacja :)

  • Gość Biedr_ona napisał(a) z *.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2011/06/28 21:34:11:

    Niestety musiałabym kupić czereśnie.. bo znam wszystko mróz zniszczył ;-(

  • olciaky napisał(a) komentarz datowany na 2011/06/29 20:34:58:

    pychota.
    szkoda, że nie mam (chyba) tyle czereśni na drzewie, żeby zrobić taki sok!:D

  • jolantaszyndlarewicz napisał(a) komentarz datowany na 2011/06/29 22:27:14:

    Karolinko nawet nie pomyśłałabym, ze z czereśni takisok można zrobić ....a musi byc pyszny:) pozdrawam kochana:)

  • bea.w.kuchni napisał(a) komentarz datowany na 2011/06/30 23:53:09:

    Kaba, pozwolilam sobie dodac linka do tego wpisu dzis u mnie : www.beawkuchni.com/2011/06/czerwcowe-przetwory-czeresnie.html

    Pozdrawiam!

  • misiulka63 napisał(a) komentarz datowany na 2012/07/07 14:51:28:

    witam
    Ja mam pytanie skąd bierzecie takie butelki ??? są ładne i przydatne, a ja ich nigdzie na necie nie mogę znaleźć. pomocy:)

  • kabamaiga napisał(a) komentarz datowany na 2012/07/07 18:11:01:

    Misiulko ja moje kupiłam rok temu z Realu. Widziałam też w Makro.

  • paula.20.06 napisał(a) komentarz datowany na 2013/07/12 11:39:58:

    Kochana , wczoraj zrobiłam ten syrop , wyszedł fantastyczny , dodałam do niego poziomek , porzeczek i wiśni , przez to stał się bardziej wyrazisty . Bardzo dziękuję za przepis , nie tylko ten . Oto moje dzieło : cynamonowypyl.blox.pl/2013/07/Syrop-z-letnich-owocow.html

  • Gość Christina napisał(a) z *.play-internet.pl komentarz datowany na 2014/05/25 22:59:58:

    Mam 2 pytania. Ile to jest kilka godzin? bo dla jednych to może być 4 a dla drugich to może być 7 godzin.
    Czy z powyższego przepisy wychodzi taka butelka jak na zdjęciu czy to Pani wyszło z 2 skrzynek? pozdrawiam

  • kabamaiga napisał(a) komentarz datowany na 2014/05/26 12:07:29:

    Christina im dłużej zostawisz, tym więcej woda naciągnie. Możesz zostawić na 4, a może i na całą noc. Ze zdjęcia ciężko nawet wywnioskować jaką butelka ma objętość. Wyraźnie jest za to napisane ile ma być wody, a w związku z tym można wywnioskować ile syropu wyjdzie.

  • Gość Christina napisał(a) z *.play-internet.pl komentarz datowany na 2014/05/26 13:38:46:

    fajnie, teraz już wszystko jasne. A jeszcze zapytam czy orientuje się Pani jak długo taki syrop może stać? Do zimy to chyba nie bardzo? jestem świeżakiem w dziedzinie syropów/przetworów itp dlatego moja wiedza jest skromna i wolę o wszystko dopytać :)

  • kabamaiga napisał(a) komentarz datowany na 2014/05/26 17:29:50:

    Mój stał dość długo. Wydaje mi się, że butelkę otworzyłam w okolicach grudnia.

  • Gość napisał(a) z 46.45.111.* komentarz datowany na 2015/06/15 18:56:57:

    ja nie robilam zczeresni ale nam zamiar wyprubowac

Dodaj komentarz

Kalendarz

Wrzesień 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Wszystkie zdjęcia są moją własnością. Kopiowanie i umieszczanie w innych miejscach jest odpłatne.




Kontakt: kabamaiga@gmail.com


Teraz w kuchni


Można mnie tutaj znaleźć

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Top Blogi

Smaczneblogi.pl