Wpis

czwartek, 16 czerwca 2011

Syrop z kwiatów czarnego bzu

Udało mi się.  W ostatniej chwili zebrałam kwiaty bzu.  Zrobiłam cudownie pachnący syrop według przepisu Beatki, której przepis cytuję poniżej.  Przepis dodaję do Kwiatowej Akcji Pinkcake.

 

syrop z bzu

 

Składniki:

  • 20-40 baldachów czarnego bzu
  • 1 kg cukru
  • 20 g kwasku cytrynowego lub sok z 1 cytryny
  • 1 litr wody

 

Wykonanie:

Kwiaty zbieramy w suchy, słoneczny dzień (najlepiej takie, które są w początkowej, a nie w końcowej fazie kwitnięcia). Zrywamy je delikatnie i równie delikatnie układamy je w misie lub w worku (nie zamykamy go). Pamiętajmy by nie zrywać zbyt wielu kwiatostanów z tego samego drzewa. Po przyniesieniu ich do domu rozkładamy delikatnie kwiaty bzu na papierze, by umożliwić ewentualnym ich mieszkańcom ewakuację ;) Nie polecam potrząsania baldachami, pozbywamy się bowiem wtedy nie tylko robaczków, ale i pyłku kwiatowego. Następnie, bezpośrednio nad naczyniem w którym będziemy przygotowywać syrop,  odcinamy kwiaty bzu tak, by zachować jak najmniejsze części zielonych gałązek (to one bowiem mogą nadać syropowi gorzkiego posmaku). Im więcej mamy kwiatów, tym mocniejszy będzie nasz produkt końcowy, jednak nawet z 10-15 dużych baldachów otrzymamy aromatyczny, delikatny syrop.
Po oberwaniu kwiatów przygotowujemy zalewę : zagotowujemy wodę z cukrem i kwaskiem (lub sokiem z cytryny) i wrzątkiem zalewamy kwiaty (wszystkie muszą być zakryte syropem), przykrywamy i odstawiamy na 2-4 dni, delikatnie mieszając zawartość naczynia mniej więcej raz dziennie. Następnie dokładnie filtrujemy syrop i przelewamy do wyparzonych butelek; jeśli chcemy przechowywać go dosyć długo, radzę syrop zapasteryzować (możemy zagotować go tuż przed wlaniem do butelek). Syrop który nie jest pasteryzowany przechowuję zawsze w lodówce, a pasteryzowany – w piwnicy. Po otwarciu syrop przechowujemy w lodówce.

syrop z bzu


/wydrukuj przepis/

Print

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
kabamaiga
Czas publikacji:
czwartek, 16 czerwca 2011 08:31

Komentarze

Dodaj komentarz

  • restauracjadomowa napisał(a) komentarz datowany na 2011/06/16 08:47:25:

    super taki soczek, pamiętam z dzieciństwa moja mama robiła soki z czarnego bzu ale oprócz kwiatów zbierała póżniej owoce i przerabiała na sok, miał niesamowity smak i był nie zawodny na przeziębienia.

  • Gość Doctor napisał(a) z 89-79-60-214.dynamic.chello.pl komentarz datowany na 2011/06/16 09:48:00:

    Nigdy nie próbowałam takiego syropu! Trzeba to jak najszybciej zmienić :)

  • milk_chocolate84 napisał(a) komentarz datowany na 2011/06/16 10:37:29:

    a ja niestety nie zdążyłam :( A żałuję bardzo..

  • pinkcake napisał(a) komentarz datowany na 2011/06/16 10:43:37:

    Uwielbiam aromat bzu, szkoda że już przekwita:( Ale syropek zostanie na dłużej:)

  • szarlotek napisał(a) komentarz datowany na 2011/06/16 11:30:30:

    Nie ma jak syropek :) U mnie dojrzewa musujący napój i odliczamy godzinę kiedy strzelą korki ;D

  • acirinka napisał(a) komentarz datowany na 2011/06/16 11:52:30:

    Bardzo go lubię, ale u mnie dookoła bez na spalinach wyłącznie:)

  • joone napisał(a) komentarz datowany na 2011/06/16 17:18:58:

    też go widziałam u Beatki i bardzo mi się spodobał, musi być pyszny :)

  • jolantaszyndlarewicz napisał(a) komentarz datowany na 2011/06/16 17:26:02:

    Kochana Ty to umiesz zaczarować zdjeciem:) ....oj umiesz ...aż żąłuję, zę u mnie z czarnym bzem cięzko:(

  • majanaboxing napisał(a) komentarz datowany na 2011/06/16 21:52:12:

    Wow, piękne zdjęcia, super ten syropek !:))

  • atina_bc napisał(a) komentarz datowany na 2011/06/17 06:01:56:

    Cudowny! Może też kiedyś na niego się skuszę;)

  • judik1119 napisał(a) komentarz datowany na 2011/06/17 10:52:53:

    Wspaniały syrop!:)

  • komarka napisał(a) komentarz datowany na 2011/06/17 11:40:29:

    Wczoraj butelkowałam swój syrop :) Kwiatów u mnie jeszcze zatrzęsienie i chyba nastawię jeszcze drugą porcję, bo zaczynam się od niego uzależniać :))

  • kabamaiga napisał(a) komentarz datowany na 2011/06/17 13:42:00:

    Restauracjo na owoce już czekam z utęsknieniem
    Doctorze koniecznie
    Kasiu to w takim razie za rok, ale poczekaj na owoce
    Gosiu oj szkoda, szkoda. Dzięki syropowi chociaż zapach mi zostanie
    Szarlotku musujący napój? Brzmi cudnie
    Aicirinko dookoła mnie też na spalinach, ale po ten przejechałam 50 km :)
    Joone oj musi
    Jolu dziękuję za takie miłe słowa
    Majanko dziękuję ślicznie
    Atinko koniecznie
    Judik oj wspaniały
    Komarko wcale się nie dziwię, że się uzależniasz.

  • spencer2 napisał(a) komentarz datowany na 2011/06/17 14:41:48:

    Uwielbiam.. Jak kiedyś przekonam się do własnoręcznego eksperymentowania z kwiatami w kuchni, zrobię od razu.. Na razie muszę zadowolić się sklepowym:(

  • kasiaaaa24 napisał(a) komentarz datowany na 2012/06/02 10:03:00:

    Mam pilne pytanie, ponieważ chcę iść dziś na polowanie :)
    Dlaczego kwiaty nie mogą być z jednego drzewa?

  • kabamaiga napisał(a) komentarz datowany na 2012/06/02 11:33:47:

    Kasiu bo wtedy drzewo nie będzie mogło owocować.

  • kasiaaaa24 napisał(a) komentarz datowany na 2012/06/02 23:01:40:

    Aaaaaa, nie pomyślałabym :) Myślałam, że to ma wpływ na smak :)
    Jutro rano wybieram się na łowy :) Mam nadzieję, że nie jest za późno...

  • Gość Brat_Albert napisał(a) z ixz82.internetdsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2012/07/17 09:05:43:

    Moja ciocia robiła również sok z kwiatów czarnego bzu.
    Muszę jednak przyznać, że ja do wykonania tegoż
    cudownego specyfiku stosowałem dodatkowo owoc
    cytryny, nie poprzestając na samym kwasku cytrynowym.
    Plastry cytryny ze skórką dodają uroku temuż nektarowi.
    Pozdrawiam i zamieszczam mój sposób wykonania.

    anddardud.w.interii.pl/informacja.htm

  • Gość napisał(a) z 188.147.103.116.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl komentarz datowany na 2013/12/21 22:38:38:

    Polecam z tego syropu wspaniala nalewkę, która składa się z trzech równych części- jedna część syropu,druga alkoholu, trzecia woda mineralna. Wspaniały smak i aromat.

  • Gość napisał(a) z ip54556cbe.speed.planet.nl komentarz datowany na 2014/03/23 15:17:29:

    Syrop jest wysmienity i zdrowy jak raz go zrobisz to bedziesz go roku robila

Dodaj komentarz

Kalendarz

Grudzień 2014

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...



Kontakt: kabamaiga@gmail.com


Teraz w kuchni




Można mnie tutaj znaleźć

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

my foodgawker gallery

Top Blogi

Smaczneblogi.pl