sto kolorów kuchni

Blog przeniesiony: http: stokolorowkuchni.blogspot.com

Wpis

sobota, 16 lipca 2011

Kruszonka jagodowo-morelowa

Przeglądałam stare wydanie magazynu "Sól i Pieprz".  A tam cudowna kruszonka z nektarynkami.  Mnie na kruszonki namawiać nie trzeba, ale nie miałam połowy składników.  Pomyślałam jednak, że mogę wykorzystać to co właśnie mam pod ręką, a tę z gazety zrobię następnym razem.  Moja werjsa zniknęła w jedno popołudnie i byli tacy, co się martwili, że nie starczy dla nich dokładki.

 kruszonka jagodowo-morelowa

Składniki:

  • 5 moreli
  • 5 nektarynek
  • 1 szklanka jagód
  •  2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
  • 40 g cukru trzcinowego

 

  • kawałek masła

 

Na kruszonkę:

  • 100 g mąki pszennej
  • 50 g masła
  • 40 g cukru trzcinowego

 

Wykonanie:

Nektarynki i morele naciąć, zalać wrzątkiem a następnie zimną wodą.  Zdjąć skórkę.  Naczynie żaroodporne wysmarować masłem.  Włożyć do niego pokrojone nektarynki i morele, dodać jagody, cukier i mąkę ziemniaczaną.  Wymieszać.  Przygotować kruszonkę.  Masło i mąkę wymieszać palcami, aby powstały grudki.  Dodać cukier i szybko wymieszać.  Kruszonkę wysyoać na owoce.  Piec około 25 minut w 200 stopniach.

 kruszonka jagodowo-morelowa

 

jagodowo nam

Print

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
kabamaiga
Czas publikacji:
sobota, 16 lipca 2011 10:06

Komentarze

Dodaj komentarz

  • wiosenka27 napisał(a) komentarz datowany na 2011/07/16 10:12:31:

    Boska kruszonka. Ja tak ja i Ty jestem jej fanką (niestety:)
    Ja tez zaraz biorę się za jakies ciasto bo wlasnie wyszedł fachowiec od piekarnika i nareszcie mam sprawny:)) I mam nadzieję dołączyc do Twojej akcji:)

  • dyrdymalki napisał(a) komentarz datowany na 2011/07/16 10:15:07:

    mniam, wcale się nie dziwię, że niektórzy się bali że dla nich nie starczy :)

  • majanaboxing napisał(a) komentarz datowany na 2011/07/16 10:40:40:

    Cudowna kruszonka! Wiele u Ciebie fajnych pomysłów na kruszonki:)
    Pozdrawiam:)

  • cuda.wianki napisał(a) komentarz datowany na 2011/07/16 14:23:53:

    a dla mnie juz nie starczylo! ;-))

  • Gość Doctor napisał(a) z *.dyn.luxdsl.pt.lu komentarz datowany na 2011/07/16 15:46:13:

    Pychota! Takie pyszne owoce + kruszonka... Aż oczu nie mogę oderwać :)

  • izaa_a napisał(a) komentarz datowany na 2011/07/17 09:45:18:

    coś pysznego...;) wygląda znakomicie

  • js28 napisał(a) komentarz datowany na 2011/07/17 11:23:03:

    lubię takie deserki :) Ostatnio robilam kruszonkę wiśniową :)

  • nathalia8 napisał(a) komentarz datowany na 2011/07/17 13:41:10:

    jaki pyszny deser!wygląda tak smakowicie ze az slinka cieknie!

  • urszzi napisał(a) komentarz datowany na 2011/07/17 14:33:41:

    przepis prościutki i takie właśnie lubię! wygląda przepysznie, wcale się nie dziwię, że bali się aby starczyło na dokładkę, sama walczyłabym dzielnie o kawałek takiej pyszności! ;D

  • kabamaiga napisał(a) komentarz datowany na 2011/07/17 21:35:09:

    Wiosenko to piekarnik chyba szybciej sprawny niż miał być :) Super.
    Ullu niestety są i tacy dla których nie starczyło :(
    Majanko bo ja jestem leń, a kruszonki są dla leniuchów właśnie :)
    Wianuszku, ale mogę zrobić i dla Ciebie i dla Kruszynka też
    Doctorze oj tam, akurat ładne to to danie nie jest ;)
    Izo dziękuję
    Asiu o wiśniowej to chyba jeszcze u mnie nie było
    Nathalio cieszę się, że się podoba
    urszzi ja też właśnie takie szybkie lubię

  • jolantaszyndlarewicz napisał(a) komentarz datowany na 2011/07/17 22:20:01:

    do kruszonek to Ty masz dar:) kolejna cudowna i kolejna którą mnie pewnie skusisz:) wielki buziak kochana:)

  • bernadeta75 napisał(a) komentarz datowany na 2011/07/18 21:34:10:

    powiem tylko tyle - wow!

  • bea.w.kuchni napisał(a) komentarz datowany na 2011/07/18 23:26:23:

    Podoba mi sie to polaczenie Kaba! Pychota :)

    A z innej beczki - czy dzem morelowo-jezynowy 'nada' sie do Twojej akcji? Bo kolor ma malo morelowy :/

    Pozdrawiam!

  • kabamaiga napisał(a) komentarz datowany na 2011/07/19 12:37:42:

    Jolu czy dar to nie wiem, ale słabość na pewno
    Bernadeto :)
    Beo nada się. Jak widzisz moje propozycje też kolorem są mało morelowe :)

  • przysmakiewy.pl napisał(a) komentarz datowany na 2011/07/19 20:16:15:

    Tego po prostu nie można pominąć!

Dodaj komentarz

Kalendarz

Grudzień 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Wszystkie zdjęcia są moją własnością. Kopiowanie i umieszczanie w innych miejscach jest odpłatne.




Kontakt: kabamaiga@gmail.com


Teraz w kuchni


Można mnie tutaj znaleźć

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Top Blogi

Smaczneblogi.pl