sto kolorów kuchni

Blog przeniesiony: http: stokolorowkuchni.blogspot.com

Wpis

poniedziałek, 22 sierpnia 2011

Cebularze lubelskie

Są tacy co będą twierdzić, że nie lubelskie a zamojskie.  Ja tam jednak będę lokalną patriotką (chociaż przecież przepis to lekka modyfikacja właśnie tamtego).  Zresztą nie ważne jaka nazwa, ważny jest smak.

 cebularz lubelski

Składniki (na 6 sztuk):

  • 250 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka drożdży instant
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 3 łyżki masła
  • 2 cebule (najlepiej cukrowe)
  • 1 łyżka maku
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki żółtego sera (opcjonalnie)

 

Wykonanie:

Do miski przesiewamy mąkę. Robimy wgłębienie. Wlewamy część letniego mleka, wsypujemy cukier i drożdże. Lekko mieszamy zagarniając odrobinę mąki. Posypujemy lekko mąką i odstawiamy na kilka - kilkanaście minut, aż zaczyn zacznie pracować. W między czasie roztapiamy masło. Do wyrośniętego zaczynu dolewamy ostudzone masło i sól. Jajko lekko ubijamy. Zostawiamy odrobinę jajka do posmarowania, a resztę wlewamy do mąki. Stopniowo dolewamy mleko i mieszamy. Wyrabiamy ciasto (ja wyrabiałam 5 minut w robocie, ale można też wyrabiać ręcznie). Ciasto ma być elastyczne. Wyrobione ciasto odkładamy do miski nasmarowanej olejem, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

W między czasie kroimy cebulę w grubą kostkę. Podsmażamy cebulę na oleju (cebulę dobrze jest posolić podczas smażenia). Kiedy cebula już zmięknie doprawiamy solą i pieprzem. Do ciepłej dodajemy mak i mieszamy. Odstawiamy.

Wyrośnięte ciasto dzielimy na 6 równych części. Z każdej forujemy kulę i wałkujemy na płaski placek. W między czasie nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Każdy placek po brzegach smarujemy zostawionym jajkiem. Na środek każdego placka wykładamy cebulę z makiem. Możemy też cebulę posypać dodatkowo startym serem. Cebularze pieczemy w 200 stopniach przez około 15 minut, aż się zarumienią.

cebularz lubelski

 

/wydrukuj przepis/

Print

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
kabamaiga
Czas publikacji:
poniedziałek, 22 sierpnia 2011 23:05

Komentarze

Dodaj komentarz

  • zauberi napisał(a) komentarz datowany na 2011/08/22 23:17:07:

    Hmmm... mimo iż korzenie mam w Zamościu, wydają mi się charakterystyczne ogólnie dla Lubelszczyzny :) tak czy siak, uwielbiam! I też robiłam z tego przepisu, pięknie Twoje wyglądają

  • Gość monika napisał(a) z *.olsztyn.mm.pl komentarz datowany na 2011/08/22 23:18:19:

    Wygląd też ważny - a Twoje mają pierwszorzędny :)

  • izaa_a napisał(a) komentarz datowany na 2011/08/22 23:28:09:

    uwielbiam je...';) cudnie wyglądają

  • od-kuchni napisał(a) komentarz datowany na 2011/08/22 23:42:40:

    Gdyby nie to, że jest już ta godzina to siedziałabym w kuchni i wyrabiała ciasto drożdżowe :) Cebularze są bardzo zachęcające i na pewno w niedługim czasie skorzystam z przepisu.

  • basiap-p napisał(a) komentarz datowany na 2011/08/22 23:56:53:

    zachwyciły mnie! piękny kolor, pięknie wyrośnięte...:)

  • dyrdymalki napisał(a) komentarz datowany na 2011/08/23 01:40:06:

    mniam, cudowne

  • wiosenka27 napisał(a) komentarz datowany na 2011/08/23 07:03:46:

    Oj, jak dawno nie robiłam cebularzy. Pysznie wyglądają:)

  • grumko napisał(a) komentarz datowany na 2011/08/23 07:33:46:

    Planujemy w tym roku wybrać się kulinarnie w tamte rejony;-)

  • anna.kaminska.pl napisał(a) komentarz datowany na 2011/08/23 07:47:09:

    Są piękne.Ale z makiem nigdy nie jadłam.
    Poza tym to kulinarna tradycja chyba całego wschodu.
    Amber

  • zawsze.e.ewelajna napisał(a) komentarz datowany na 2011/08/23 08:13:01:

    Kabamaigo, jakie one śliczne... Wiesz,że nigdy ich nie jadłam. Do tego z Lublinie byłam raz, a w Zamościu nigdy... Od czasu, kiedy były w Weekendowej Piekarni zostały gdzieś w tyle głowy i w postanowieniach, że muszę ich kiedyś spróbować...

  • milk_chocolate84 napisał(a) komentarz datowany na 2011/08/23 09:19:44:

    robiłam kiedyś cebularze z ciasta na pizzę bo mi zostało. Pyszne były.. choć wersję oryginalną też wypróbuję :)

  • usmiecham-sie napisał(a) komentarz datowany na 2011/08/23 10:21:33:

    Jakie ładne Ci wyszły Karolina :) I z makiem, pycha!

  • majazteca napisał(a) komentarz datowany na 2011/08/23 10:39:26:

    Urocze. Ja wciaz sie do nich przymierzam i nie moge sie zmobilizowac. Moze wreszcie sie "rusze" bo mojemu M. na pewno by smakowaly :)

    Usciski.

  • dorota20w napisał(a) komentarz datowany na 2011/08/23 12:04:05:

    pysznie wyglądają !

  • aciri napisał(a) komentarz datowany na 2011/08/23 13:14:06:

    O i teraz jeszcze na cebularze mam ochotę:) Uwielbiam:)

  • jolantaszyndlarewicz napisał(a) komentarz datowany na 2011/08/23 16:53:39:

    Uwielbiamy cebulaki:) ...ale u nas bez maku ....jakos nam bardziej smakują:). Musze znów upiec mężuśkowi:) wielki buziak Karolciu:)

  • tu-tusia napisał(a) komentarz datowany na 2011/08/23 22:36:26:

    Uwielbiam cebulę - uwielbiam cebulaki :)

  • judik1119 napisał(a) komentarz datowany na 2011/08/23 23:14:32:

    Wspaniale wyrosły i mają cudne równiutkie kształty-pychotka:)

  • zaytoona napisał(a) komentarz datowany na 2011/08/24 02:04:22:

    Gdyby tylko dwie osoby w moim domu lubiły cebulę... A tak - byłabym skazana na samotną niemalże walkę z tymi bułeczkami. Niestety!

  • cakes.and.the.city napisał(a) komentarz datowany na 2011/08/24 11:32:57:

    lokalny patriotyzm jest pyszny :) przy okazji informuję o moim wyróżnieniu dla Ciebie w zabawie One Lovely Blog Award cakes-and-the-city.blogspot.com/2011/08/oh-my-blog.html ;)

  • abbra napisał(a) komentarz datowany na 2011/08/24 20:05:35:

    Wyglądają wręcz wzorcowo !
    I nieważne czy lubelskie, czy zamojskie - najważniejsze , że są smaczne :)

  • Gość malachitowa.blogspot.com napisał(a) z *.dsl.dynamic.t-mobile.pl komentarz datowany na 2011/08/24 20:07:17:

    Nie jadłam nigdy takich bułeczek; mak, ser i cebulka? Ciekawe!

  • asialc1 napisał(a) komentarz datowany na 2011/08/26 12:49:48:

    Uwielbiam, chociaż sama jeszcze nie robiłam ;-)

  • majanaboxing napisał(a) komentarz datowany na 2011/08/26 15:10:58:

    Śliczne są! Chętnie podkradnę CI jednego ;-)

  • margot11 napisał(a) komentarz datowany na 2011/08/27 09:42:56:

    Karolka , a dla Alci z dwa nie zostały takie cebularze bo wyglądają na takie , no wiesz takie co to pół królestwa można za nie oddać

  • misbasia napisał(a) komentarz datowany na 2011/08/28 23:29:52:

    Twoje cebularze są 100 razy ładniejsze niż te dostępne sklepach!

  • Gość Biedr_ona napisał(a) z *.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2011/09/05 10:21:40:

    Coś mi się zdaje, że typowe cebularze, które do tej pory spotkałam nie miały maku jako dodatku ;-)) Zapowiada się smakowicie!


    www.przysmakiewy.pl

  • Gość http: wilczyca-mojemniam.blogspot.com napisał(a) z *.dynamic.chello.pl komentarz datowany na 2011/09/11 15:40:58:

    miło mi, że znalazłam rodaczkę co też lubi propagować rodzime przepisy. Tak, tak...ja też uwielbiam nasze cebulaczki. Pozdrawiam serdecznie

  • buderus_w_lublinie napisał(a) komentarz datowany na 2011/12/08 09:18:59:

    Mieszkając w Lublinie nie doceniałam cebularzy... teraz mieszkam prawie na mazurach i ogromnie mi ich brakuje...

  • zawszepolka napisał(a) komentarz datowany na 2012/01/20 09:26:32:

    Zamojskie, zamnojskie :P
    Bardzo ładne i kształtne, aż mi się zachciało upiec, ale obiecałam Siostrze żytni chleb. Same dylematy :)

  • mamajulki080506 napisał(a) komentarz datowany na 2012/01/20 10:22:29:

    dokładnie tak! Liczy się smak !
    dla mnie bez maku, proszę...

  • pani.serwusowa napisał(a) komentarz datowany na 2012/01/20 10:48:20:

    O mamo. Uwielbiam, a chyba juz z pol roku nie pieklam. Dzieki za przypomnienie. :)

  • namiotle napisał(a) komentarz datowany na 2012/01/21 09:39:49:

    ale fajne :)

  • Gość tkow napisał(a) z *.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2012/07/17 18:31:05:

    Lubelskie :)))) ... śmiech mnie ogarnął ... oczywiście, że zamojskie ... po raz pierwszy pieczone przez Turka prowadzącego piekarnie na Starym Mieście w Zamościu ... wywodzą się z tradycyjnych tureckich placków chlebowych - "pide" !!!

Dodaj komentarz

Kalendarz

Październik 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Wszystkie zdjęcia są moją własnością. Kopiowanie i umieszczanie w innych miejscach jest odpłatne.




Kontakt: kabamaiga@gmail.com


Teraz w kuchni


Można mnie tutaj znaleźć

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Top Blogi

Smaczneblogi.pl