sto kolorów kuchni

Blog przeniesiony: http: stokolorowkuchni.blogspot.com

Wpis

poniedziałek, 08 sierpnia 2011

Chlebek bananowy Sophie Dahl

Na parapecie leżały bardzo dojrzałe banany.  Powiedziałabym nawet, że zbyt dojrzałe.  Zaczęły się już podobać meszkom.  Następnego dnia mieliśmy jechać do mojej Babci, więc nie było wątpliwości.  Zabierzemy ze sobą chlebek bananowy.  Tym razem padło na przepis Sophie Dahl, który zobaczyłam u Liski. Chlebek jest bardzo bananowy, wilgotny, ale jednak dość słodki.  Jeśli nie lubicie zbyt słodkich ciast, proponuję zmniejszenie ilości cukru.

 banana bread sophie dahl

Składniki:

  • 4 bardzo dojrzałe banany
  • 150 g brązowego cukru (proponuję dać mniej)
  • 1 jajko, rozbełtane
  • 75 g miękkiego masła
  • 1 cukier waniliowy
  • 170 g mąki
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka sody


Wykonanie:

Piekarnik nagrzać do 180 st C.
Podłużną formę o długości 23 cm posmarować masłem i posypać tartą bułką lub mąką.
Banany rozgnieść widelcem, połączyć z cukrem, jajkiem, masłem i wanilią.
Mąkę wymieszać z solą i sodą i dodać do bananów. Dokładnie wymieszać.
Wlać do formy, wstawić do piekarnika i piec godzinę.
Ciasto początkowo rośnie bardzo opornie, nie należy się tym przejmować. Później powinno wypełnić całą blachę.
Po upieczeniu ostudzić w formie.

 

banana bread sophie dahl

/wydrukuj przepis/

Print

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
kabamaiga
Czas publikacji:
poniedziałek, 08 sierpnia 2011 15:08

Komentarze

Dodaj komentarz

  • dyrdymalki napisał(a) komentarz datowany na 2011/08/08 15:23:12:

    mniam,oj zjadłabym kawałeczek

  • slyvvia napisał(a) komentarz datowany na 2011/08/08 15:24:32:

    Robiłam wczoraj z tego przepisu, tylko użyłam mąki pełnoziarnistej. Już cały zniknął :) Pycha.

  • basiap-p napisał(a) komentarz datowany na 2011/08/08 15:26:11:

    zaciekawiłaś mnie tym przepisem, mam już co prawda ulubiony chlebek bananowy, ale myśl, że ten też wypróbuję:)

  • dorota20w napisał(a) komentarz datowany na 2011/08/08 15:35:29:

    pysznie wygląda

  • zauberi napisał(a) komentarz datowany na 2011/08/08 16:34:19:

    robiłam potwierdzam, że jest słodki :) ale jak dla mnie taki akurat

  • karmel-itka napisał(a) komentarz datowany na 2011/08/08 16:54:56:

    robiłam go, smakuje niesamowicie!

  • Gość Maggie napisał(a) z *.zen.co.uk komentarz datowany na 2011/08/08 16:55:01:

    To jest zdecydowanie moj ulubiony chlebek bananowy - i tez zawsze zmniejszam ilosc cukru :)

  • Gość Justin Dorothy napisał(a) z *.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2011/08/08 17:12:53:

    Mniam.... Uwielbiam ciasta z bananami :)

  • kaspiecze napisał(a) komentarz datowany na 2011/08/08 17:26:59:

    wielbię wszystko co bananowe. takie chlebki uwielbiam, choć jak na razie jadłam tylko "w gościach". muszę zrobić :)

  • jolantaszyndlarewicz napisał(a) komentarz datowany na 2011/08/08 18:07:23:

    Znam ten chlebek:) piekłam i bardzo nam smakował ...piękne zdjecia Kochana:)

  • wiosenka27 napisał(a) komentarz datowany na 2011/08/08 18:41:02:

    Piekłam go i bardzo nam smakował:) Ja narzaie jestem wciągnięta przez owoce sezonowe ale o bananach też pamiętam. Tylko troszkę później:)

  • margot11 napisał(a) komentarz datowany na 2011/08/08 19:11:36:

    takie bananowe chlebki to ja bardzo ,ale bardzo lubię
    Ten tu to wygląda na taki mega pyszny

  • olciaky napisał(a) komentarz datowany na 2011/08/08 19:50:17:

    Mój..
    ukochany:)
    Pozdrawiam Cię cieplutko!

  • od-kuchni napisał(a) komentarz datowany na 2011/08/08 19:51:23:

    Ostatnio piekłam swój pierwszy chlebek bananowy i byłam zachwycona :) Jednak jak patrzę na ten u Ciebie to wiem, że pora spróbować nowych przepisów!

  • majanaboxing napisał(a) komentarz datowany na 2011/08/08 20:01:53:

    Pyszny. Dawno nie jadłam takiego chlebka, a lubię :)

  • kulinarnespotkania napisał(a) komentarz datowany na 2011/08/08 20:19:54:

    Bananowe smaki to cos dla mnie, bardzo je lubie:-) chlebek zapowiada sie przepysznie:-)

  • wypiekibeaty napisał(a) komentarz datowany na 2011/08/08 21:08:30:

    Wygląda bardzo smakowicie. Bardzo lubię wilgotny, bananowy chlebek,

  • grumko napisał(a) komentarz datowany na 2011/08/09 04:09:37:

    Mówisz Sophie Dahl, a to wiele wyjaśnia;-)))

  • abbra napisał(a) komentarz datowany na 2011/08/09 07:02:35:

    Świetny pomysł na zużycie zbyt dojrzałych bananów :)
    Bardzo lubię wszelkiego rodzaju chlebki bananowe, myślę , że i ten by mi posmakował :)

  • Gość gosia napisał(a) z *.dynamic.chello.pl komentarz datowany na 2011/08/09 16:10:04:

    Uwielbiam :) Ostatnio na wielu blogach pojawił się ten specjał. :) (każdy inny oczywiście) :)

  • kabamaiga napisał(a) komentarz datowany na 2011/08/09 17:40:53:

    Ulla ja dzisiaj też bym zjadła i to jeszcze jak
    SLyvio z pełnoziarnistą musi być cudne. Robiłam ostatnio cukiniowe z pełnoziarnistą i było super.
    Basiu u mnie chyba każdy bananowy jest ulubiony :) Ten ma jedną zaletę - bez dodatków i ekspresowo się go robi
    Dorotko dzięki
    Zauberi bo to pewnie jeszcze zależy od słodkości bananów
    Karmelitko prawda? Ten jest jednym z najbardziej bananowych
    Maggie czyli nie tylko ja mam takie odczucie
    Justin Dorothy ja też
    Kas musisz zrobić sama, koniecznie
    Jolu o dziękuję, robione u Babci, tak na szybko
    Wiosenko w sumie i na banany sezon - teraz chyba najtańsze
    MArgot i taki właśnie jest :)
    Olciaku pozdrawiam również
    Od-kuchni te bananowe uzależniają
    Majanko oj wiem, że lubisz. Pojawiały się u Ciebie przecież różne
    Aga ja też bardzo lubię.
    Beato miło, że wróciłaś do blogosfery :)
    Grumko mówisz, że jak Sophie to musi być słodko ?
    Abbro jeśli tylko lubisz słodkie, to na pewno
    Gosiu nawet u mnie gościł też ostatnio w innej odsłonie.

  • margot11 napisał(a) komentarz datowany na 2011/08/11 22:33:22:

    upiekłam go wczoraj( cukru dałam mniej bo tak mi doradziłaś :D, mąkę orkiszowa typ 2000 i pszenna białą 1;1, bez jajka bo mi siostrzenica nie chce jeść jajek ) wyszedł przepyszny , mój mały siostrzeniec nie mógł się oderwać od ciasta póki się nie skończyło:D i nawet zdjęć nie mam
    A wiesz co mnie najbardziej zdziwiło?No jak wstawiałam ciasto to było jasne ,a jak wyjęłam , to ciemne ,a w środku to bardzo ciemne jak twoje , aż specjalnie włączaliśmy komputer żeby zobaczyć czy tak mam być :DDD
    Pyszne , wilgotne ,aromatyczne ciasto

  • cuda.wianki napisał(a) komentarz datowany na 2011/08/11 23:18:30:

    uwielbiam wszelkie bananowe chlebki, ale z tego przepisu jeszcze nie pieklam! cudnie wyglada, choc ta za duza ilosc cukru... hmmm ;-))

  • kabamaiga napisał(a) komentarz datowany na 2011/08/12 09:40:49:

    Margot mnie też to zdziwiło. Pamiętałam, że u Liski był ciemny, a mój taki jaśniutki. Wszystko się zmieniło po upieczeniu (podejrzewam dużą ilość bananów o ten stan).
    Wianuszku cukru mniej i będzie super.

  • lindeczek napisał(a) komentarz datowany na 2011/08/13 13:55:54:

    Chętnie spróbuję tego chlebka :)

  • margot11 napisał(a) komentarz datowany na 2011/08/19 19:59:16:

    mój mały siostrzeniec poprosił ,żeby dała przepis jego mamie na ,,czarne banany":D

  • Gość napisał(a) z *.btk.net.pl komentarz datowany na 2011/08/26 11:11:13:

    Jakiej mąki użyłaś ;d ?

  • kabamaiga napisał(a) komentarz datowany na 2011/08/26 21:31:28:

    Zwykłej pszennej. Typ 550 lub 500.

Dodaj komentarz

Kalendarz

Czerwiec 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Wszystkie zdjęcia są moją własnością. Kopiowanie i umieszczanie w innych miejscach jest odpłatne.




Kontakt: kabamaiga@gmail.com


Teraz w kuchni


Można mnie tutaj znaleźć

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Top Blogi

Smaczneblogi.pl