Wpis

piątek, 05 sierpnia 2011

Czekoladowe ciasto z cukinią i orzechami

Trochę nakłamałam przy tym cieście.  No może nie tyle nakłamałam, co nie do końca mówiłam prawdę.  Ciasto robiłam jak nikogo nie było w domu.  Potem dokładnie posprzątałam, schowałam wydrukowany przepis i pokroiłam ciasto na kawałki.  Na pytanie co to za ciasto, odpowiedziałam "Z czekoladą i orzechami".  Są?  Są, więc nie kłamałam.  A że nie wspomniałam o cukinii?  No cóż.  Wiedziałam, że jeśli tylko powiem o tym składniku, nikt z domowników nawet nie spróbuje ciasta.  A tak?  "I jak, smakowało?"  "Bardzo dobre". 

No i teraz cała tajemnica przestała być tajemnicą :)  Przepis podejrzany u Beatki, zmieniłam tylko mąkę.

 

czekoladowe ciasto z cukinią

Składniki (na keksówkę o wymiarach 30 x 11 cm):

  • 230 g cukinii
  • 125 g miękkiego masła
  • 160 g cukru (u mnie trzcinowy, dałam 175 g)*
  • 3 jajka
  • 110 -120 g jogurtu (dałam kefir)
  • 2 łyżki rumu lub amaretto (lub dwie dodatkowe łyżki jogurtu, ja dałam rum)
  • 250 g mąki pszennej razowej
  • 1 3/4  łyżeczki proszku do pieczenia
  • otarta skórka z 1 cytryny (lub pomarańczy)
  • 1 łyżeczka cynamonu (lub ziarenka z 1 laski wanilii)
  • 50 g bardzo drobno zmielonych orzechów włoskich
  • 75 g orzechów włoskich
  • 75 g gorzkiej czekolady

*więcej jeśli lubicie mocno słodkie ciasta

*

czekoladowe ciasto z cukinią

Wykonanie:

Piekarnik rozgrzać do 180°.
Cukinię omyć, osuszyć i zetrzeć (ścieram na małych otworach), odcisnąć nadmiar soku. Orzechy zrumienić na suchej patelni. Posiekać czekoladę i orzechy.
Masło utrzeć z cukrem na kremową masę, a następnie dodawać po jednym jajku dalej ucierając (na koniec dodać cynamon / wanilię i otartą skórkę z cytryny lub pomarańczy). Dodać rum / amaretto a następnie dodawać partiami mąkę wymieszaną z proszkiem oraz zmielone orzechy, na przemian z jogurtem. Na koniec dodać startą cukinię, posiekane orzechy i czekoladę, wymieszać, wlać masę no natłuszczonej i oprószonej mąką (lub wyłożonej papierem) formy i piec ok. 50 – 55 minut. Pozostawić ciasto na chwilę w wyłączonym piekarniku (drzwiczki lekko uchylone) a następnie studzić na kratce.



czekoladowe ciasto z cukinią

 

/wydrukuj przepis/

Print

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
kabamaiga
Czas publikacji:
piątek, 05 sierpnia 2011 14:43

Komentarze

Dodaj komentarz

  • panna_malwinna napisał(a) komentarz datowany na 2011/08/05 15:07:08:

    To ja tak robiłam z marchewkowym- jakby przecież powiedziała, że tam skrywa się marcheweczka to by nikt nie zjadł. Żyli wszyscy szczęśliwie i smacznie w błogiej nieświadomości. Dopiero kilka miesięcy temu uświadomiłam z czego robię ciasto;)

  • Gość Aurora napisał(a) z 80.50.133.3* komentarz datowany na 2011/08/05 15:24:36:

    Hahaha, ja też bym raczej takich rzeczy nie mogła zdradzić ;-)

  • basiap-p napisał(a) komentarz datowany na 2011/08/05 15:51:44:

    ja też miałam tak z dynią i z marchewką:)

  • wiosenka27 napisał(a) komentarz datowany na 2011/08/05 17:26:54:

    Kiedys zawiozłam do pracy ciasto z buraków, które było w Weekednowej Cukierni. Poczęstowałam koleżanki i porposiłam, żeby zgadły z czego jest. Żadna nie zgadła:))
    Z cukinii tez piekłam ale chyba według innego przepisu:)

  • slyvvia napisał(a) komentarz datowany na 2011/08/05 18:27:26:

    Robiłam cukiniowe brownie i było pyszne. Takiego ciacha też z chęcią bym spróbowała :D

  • kabamaiga napisał(a) komentarz datowany na 2011/08/05 20:11:47:

    Malwino ja już widzę, że zbyt wcześnie się ujawniłam ;)
    Auroro czyli nie tylko moi tacy wybredni
    Basiu u mnie dyniowe odpada - wyczuwają natychmiast
    Wiosenko z burakami jeszcze nie robiłam
    Slyvio jest genialne, więc polecam.

  • wykrywaczsmaku napisał(a) komentarz datowany na 2011/08/05 21:10:07:

    Chętnie byśmy skosztowali :) Dziękujemy za dodanie zdjęcia!

  • od-kuchni napisał(a) komentarz datowany na 2011/08/05 21:51:07:

    U mnie na hasło "ciasto z cukinią" też pewnie zobaczyłabym skrzywioną minę i odpowiedź - zrobiłaś to zjedz ;) Na szczęście nie zawsze trzeba zdradzać cały zestaw składników użyty do wykonania wypieku przed jego spróbowaniem przez domowników. Cudne zdjęcia!

  • bea.w.kuchni napisał(a) komentarz datowany na 2011/08/05 23:07:58:

    Swietnie w takim razie, ze smakowalo! Razopwa maka nadaje z pewnoscia nieco 'pelniejszego' smaku (u mnie bedzie z orkiszowa jutro.... :) ).

    Pozdrawiam serdecznie!

  • Gość chudnąca napisał(a) z 84-10-71-241.dynamic.chello.pl komentarz datowany na 2011/08/05 23:23:09:

    Potwierdzam, było pyszne:)). Z tym, że ja nie mam nic przeciwko cukinii:))

  • Gość Maggie napisał(a) z 94-192-50-214.zone6.bethere.co.uk komentarz datowany na 2011/08/06 07:09:20:

    Nie ma jak przemycanie warzyw w ciastach :) Cukiniowego jeszcze nie robilam, na razie poprzestalam na marchewkowym, ale kiedys sie skusze, bo slyszalam o nim duzo dobrego.

  • dyrdymalki napisał(a) komentarz datowany na 2011/08/06 07:47:50:

    no Kochana wcale się nie dziwię że nie powiedziałaś od razu co jest składnikiem ;)
    he he ... buziaki !

  • grumko napisał(a) komentarz datowany na 2011/08/06 08:04:11:

    My również mamy w planach ciasto z cukinią tyle, że według przepisu z Omanu;-)

  • niepokornik napisał(a) komentarz datowany na 2011/08/06 09:32:56:

    u mnie w domu było to samo. i ludzie zazwyczaj tak reagują, gdy im się powie, że ciasto jest z cukinią:)
    Smakowicie wygląda,żałuję, że u mnie w domu nie ma chętnych na ciasto,bo bym upiekła.

  • majanaboxing napisał(a) komentarz datowany na 2011/08/06 10:13:08:

    A to ja też tak mam. Jak robiłam cukiniowe to dopiero po zdjedzeniu ciasta powiedziałam rodzince, że było w nim warzywko ;-)). Z buraczkowym postąpiłam tak samo haha;D.

    Swietne ciacho Karolinko :) Pozdrowienia:)

  • jolantaszyndlarewicz napisał(a) komentarz datowany na 2011/08/06 15:05:49:

    Ja zrobiłam dokładnie tak samo:) ....zajadali, aż im sie uszy trzęsły, a dopiero późnioej dopwiedzieli się co jest w środku .... a teraz to juz sami się domagają:) ....a twoje ciasto podwójnie pysznosćiowe - bo z czekoladą i orzechami:)

  • usmiecham-sie napisał(a) komentarz datowany na 2011/08/06 20:19:04:

    Jest prześliczne! Na zmieszanie i wypieczenie cukinii i czekolady mam ochotę juz od dawna, tylko jakoś ciagle nie ma okazji. Muszę wreszcie zrobić takie ciasto :)

  • myniolinka napisał(a) komentarz datowany na 2011/08/06 21:57:42:

    przy pierwszym cieście z cukinią zrobiłam tak samo :) teraz już nie ukrywam bo bardzo wszystkim smakuje :)

  • kaspiecze napisał(a) komentarz datowany na 2011/08/06 22:10:29:

    u mnie w domu byłoby dokładanie to samo - musiałabym pominąć informacje o cukinii w składzie :)

  • kabamaiga napisał(a) komentarz datowany na 2011/08/06 23:04:08:

    Wykrywaczu to trzeba zakasać rękawy i do roboty :)
    Od-kuchni nie trzeba. Najgorzej, że trzeba piec w tajemnicy.
    Bea wielkie dzięki za przepis. Smak cudny. A na orkiszowe czekam w takim razie.
    Mamuś wiem, że nie masz :)
    Maggie moim zdaniem cukiniowe jest dużo smaczniejsze od marchewkowego.
    Ulla, czyżbyś robiła to samo?
    Grumko u Was musi być z jakiś obcych krajów ;) Czekam na Waszą wersję w takim razie
    Korniku nie masz chętnych na ciasto? U nas się to nie zdarza.
    Majanko buraczkowe jeszcze przede mną, ale ciiii
    Jolu mój syn już stwierdził, że nie chce powtórki :)
    Asiu kto, jak kto, ale Ty musisz i już
    Myniolinko to podziwiam rodzinkę
    Kaspiecze u nas chyba nie ma tradycji pieczenia warzywnych ciast, a szkoda.

  • js28 napisał(a) komentarz datowany na 2011/08/07 14:01:50:

    Niesamowite! No ale skoro są ciasta z dynią, to czemu nie może być z cukinią! ;) Warte wypróbowania!

  • szarlotek napisał(a) komentarz datowany na 2011/08/07 17:23:55:

    Najwazniejsze ,że smakowało a małe niedopowiedzenia są jak najbardziej potrzebne :) Też tak mam :D a ciasto wyglada bardzo apetycznie :)

  • zawsze.e.ewelajna napisał(a) komentarz datowany na 2011/08/08 08:42:30:

    Kłamstwo w dobrej wierze...;) Najważniejsze, że zadziałało:). ja mam za sobą tylko marchewkowe i dyniowe warzywka w cieście, przyjdzie pewnie czas i na cukinię:)

  • chantel111 napisał(a) komentarz datowany na 2011/08/15 10:21:29:

    czasem trzeba przełamać pierwsze lody jeśli chodzi o warzywa w ciastach, później przy kolejnych wypiekach, przekonani dobrym smakiem, nikt już nie reaguje z odrazą :)

  • Gość Aurora napisał(a) z 91-233-69-253.henet.pl komentarz datowany na 2012/07/15 10:30:22:

    Wspaniałe! :D

Dodaj komentarz

Kalendarz

Lipiec 2014

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...



Kontakt: kabamaiga@gmail.com


Teraz w kuchni




Można mnie tutaj znaleźć

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

my foodgawker gallery

Top Blogi

Smaczneblogi.pl