Wpis

wtorek, 13 września 2011

Forszmak lubelski

"Mógłbym jeść taki obiad przez cały tydzień", "To jest lepsze od gulaszu".  Czy potrzeba więcej reklamy?  Zachęcam.  To jest jedna z wersji lubelskiego forszmaku.  Można zrobić też wersję drobiową oraz z pieczarkami.  Może jeszcze się tu pojawią?

 forszmak lubelski

Składniki:

  • 800 g wieprzowiny
  • 150 g wędzonej kiełbasy
  • 1 cebula
  • 3 - 4 ogórki kiszone
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1,5 litra bulionu (lub wody)
  • 2 łyżki mąki
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • 2 - 3 liście laurowe
  • sól, pieprz
  • olej

 

 

Wykonanie:

Wieprzowinę kroimy w małą kostkę lub paski, kiełbasę w kostkę, cebulę na talarki, ogórka obieramy ze skórki i kroimy w kostkę.

Wieprzowinę podsmażamy na oleju. Zdejmujemy z patelni, na tym samym tłuszczu smażymy kiełbasę, zdejmujemy a następnie podsmażamy cebulę. Mięso i cebulę wrzucamy do garnka i zalewamy większością bulionu. Dodajemy ziele i liść laurowy. Na patelnię z resztą oleju wrzucamy mąkę, podsmażamy i dolewamy resztę bulionu. Mieszamy dokładnie a następnie dodajemy do gotującego się mięsa i cebuli. Mieszamy. Wszystko dusimy około 60 minut, aż mięso zmięknie. Około 10 - 15 minut przed końcem dodajemy ogórki i przecier pomidorowy. Mieszamy i doprawiamy do smaku.Potrawę podajemy z chlebem lub ziemniakami. Najlepsza jest na drugi dzień, kiedy składniki się przegryzą.

 

forszmak lubelski

/wydrukuj przepis/

Print

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
kabamaiga
Czas publikacji:
wtorek, 13 września 2011 14:41

Komentarze

Dodaj komentarz

  • Gość Nieśka napisał(a) z acpa111.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2011/09/13 14:51:38:

    Pamiętam, że w podstawówce, na stołówce, gdzie często jadłam obiady obok kilku średnich dań były też fajne. Pamiętam makaron świderki z sosem myśliwskim? Nie potrafiłam powiedzieć, jakim, ale bardzo mi smakował. Do tej pory czasem chodzi mi po głowie. Może to było to?:) Muszę zgłębić to danie, którego nawet nazwy nie znam:) Pozdrawiam!

    mowia-weki.blogspot.com

  • Gość Maggie napisał(a) z dsl-217-155-36-199.zen.co.uk komentarz datowany na 2011/09/13 15:00:20:

    Pierwsze slysze o forszmaku - ale cos mi sie zdaje, ze bardzo zasmakowalby mojemu Mezczyznie.

  • dyrdymalki napisał(a) komentarz datowany na 2011/09/13 15:10:00:

    brzmi smakowicie ..

  • zawsze.e.ewelajna napisał(a) komentarz datowany na 2011/09/13 15:11:00:

    Oczywiście ja też nie znam, do Lublina stąd daleko... Zdaje się, że to taka "męska" porządna potrawa - wygląda sycąco -
    ta rekomendacja i tak najlepsza:)

  • wiosenka27 napisał(a) komentarz datowany na 2011/09/13 15:53:16:

    Bardzo lubimy:)

  • aciri napisał(a) komentarz datowany na 2011/09/13 16:27:12:

    Wydaje mi się, że kiedyś u Makłowicza widziałam:). Myślę, że takie danie by mi smakowało.

  • dorota20w napisał(a) komentarz datowany na 2011/09/13 16:30:58:

    muszę spróbowac bo ostatnio jestem prolubelska :)

  • Gość An-na napisał(a) z 46.204.70.182.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl komentarz datowany na 2011/09/13 20:49:53:

    Moja rodzinna potrawa!

  • malgorzata.dz napisał(a) komentarz datowany na 2011/09/13 21:15:07:

    Trochę podobne do Strogonowa, prawda? Chociaż tam nie ma kiełbasy, za to jest śmietana. :) A nazwa Forszmak bardziej mi się podoba niż Strogonow. :D
    Fajne danie, lubię jednogarnkowce, bo pyszne i wdzięczne są w gotowaniu. :)

  • majanaboxing napisał(a) komentarz datowany na 2011/09/13 21:22:16:

    O,pysznie sie zapowiada. Konkretne danie :)

  • jolantaszyndlarewicz napisał(a) komentarz datowany na 2011/09/13 21:40:48:

    Bardzo ciekawy przepis Kochana.... czy to Wasz regionalny przysmak?? Muszę kiedyś zrobic mojemu M:) będzie mnie po rękach całował:)

  • gosiab_3 napisał(a) komentarz datowany na 2011/09/13 21:56:04:

    pyszne na pewno musi byc :) mialam dzis cos podobnego na obiad ,tylko bez mieska,ale moge sobie ten smak doskonale wyobrazic....mniaaaaam....

  • atina_bc napisał(a) komentarz datowany na 2011/09/14 05:51:52:

    fajne to danie:) Ja to bym chętnie wersje pieczarkową zobaczyła:) No i nazwa świetna:)

  • ugotujmy napisał(a) komentarz datowany na 2011/09/14 10:21:55:

    więcej reklamy nie potrzeba..:-)

  • viridianka napisał(a) komentarz datowany na 2011/09/14 18:35:37:

    Zrobię jak wrócę do łodzi :)

  • przysmakiewy.pl napisał(a) komentarz datowany na 2011/09/14 21:12:11:

    Specjalista od reklamy ;-D


    www.przysmakiewy.pl

  • js28 napisał(a) komentarz datowany na 2011/09/14 21:29:09:

    Zdecydowanie to jest to co lubię! :)

  • grumko napisał(a) komentarz datowany na 2011/09/27 16:45:34:

    A mnie się kojarzy z rosyjską zupą soljanką. W sumie też ze wschodu;-)

  • buderus_w_lublinie napisał(a) komentarz datowany na 2011/12/08 09:24:05:

    Forszmak... cudowne danie. Od kiedy często =zmieniam miejsce zamieszkania przekonałam się ze wcale nie jest tak znane jak mi sie wcześniej wydawało

  • Gość barbara54140 napisał(a) z 241net60.net.zeork.com.pl komentarz datowany na 2012/03/02 11:27:30:

    jest to bardzo smakowite daniem ale jeszcze smakowitsze gdy się doda pieczarki w takiej ilości jak mięska pokrojonych w grubsze plasterki.

  • Gość szymitz napisał(a) z g224201099.adsl.alicedsl.de komentarz datowany na 2012/04/13 17:45:43:

    najlepsze danie na kaca! Zaden klin, piwko lub podobne, tylko forszmaczek i zyjesz!

  • kabamaiga napisał(a) komentarz datowany na 2012/04/14 22:15:43:

    Buduerus prawda? Tutaj to wydaje się takie oczywiste
    Barbaro z pieczarkami jest cudowne. Pod warunkiem, że wszyscy lubią pieczarki.
    Szymitz przyznam, że takiego działania forszmaku nie znałam :)

  • Gość ewka napisał(a) z hcj158.internetdsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2012/09/14 16:16:32:

    oj przecież to się zawsze robi po świętach jak zostaną różniaste kawaleczki wędlinek, to się je w ten sposób dojada, żeby siem nie zmarnowały;)

  • Gość Kasia napisał(a) z 213.241.92.1* komentarz datowany na 2012/11/01 17:52:01:

    Moja młodsza córka(a zaznaczam ma 5 at), jak ugotowałam jadła na śniadanie, obiad i kolacje:) ja robie z groszkiem dodatkowo. Pyszne danie, na 1 miejscu u mojej Nadii. Pozdrawiam serdecznie

  • Gość tom napisał(a) z staticline-31-182-151-217.toya.net.pl komentarz datowany na 2012/12/03 18:52:53:

    totalnie super danie--najlepsze w restauracji "Ulice Miasta" w Lublinie---sam mieszkam w środku Polski ale to danie zapamiętalem jak byłem w tym miescie

  • kabamaiga napisał(a) komentarz datowany na 2012/12/03 19:37:58:

    Tom przyznam, że w Ulicach Miasta jeszcze nie byłam, chociaż dużo dobrego słyszałam o tej restauracji.

  • 6benek napisał(a) komentarz datowany na 2013/01/25 20:55:15:

    Pochodzę spod Lublina ale o forszmaku nigdy nie słyszałem

  • Gość arturlublin32 napisał(a) z d51a50b51.access.telenet.be komentarz datowany na 2013/02/01 21:23:52:

    od kiedy wieprzowine smażymy na oleju.usmaż sobie człowieku schabowego na oleju i na dobrym smalcu to zobaczysz jaki popełniasz błąd.olej do wieprzowiny to syf.

  • kabamaiga napisał(a) komentarz datowany na 2013/02/01 21:26:46:

    Arturze smalcu raczej nie używam i już.

  • Gość arturlublin32 napisał(a) z d51a50b51.access.telenet.be komentarz datowany na 2013/02/01 21:42:15:

    a i jeszcze jedno prawdziwy forszmak robi się z wędliny pokrojonej w paski:boczek,szynka,kiełbasa itd. i nie smaży się tylko gotuje żeby zrobić smak.urodziłem się w lublinie mam 39 lat i pierwszy raz słysze taki przepis na forszmak i do tego lubelski bo to faktycznie nasza regionalna potrawa i ludzie z poza okolic nie wiedzą co to forszmak .

  • kabamaiga napisał(a) komentarz datowany na 2013/02/01 21:45:41:

    Arturze forszmak robi się z różnych mięs. Często z resztek. Przeczytałeś opis? Wyraźnie jest mowa o gotowaniu w bulionie. Jestem w bardzo podobnym wieku i całe życie mieszkam w Lublinie. Swego czasu rozmawiałam z wieloma osobami, które tu mieszkają od zawsze i każda robiła forszmak inaczej. To trochę tak jak z bigosem. Pozdrawiam.

  • kabamaiga napisał(a) komentarz datowany na 2013/02/01 21:55:03:

    Arturze wyszukałam w internecie i znalazłam kilka przepisów z lubelskich stron z przepisem na forszmak z wieprzowiny właśnie.
    www.chelm24.pl/kuchnia/przepis/11-forszmak-lubelski/90-kuchania-regionalna
    www.tygodnikpodlaski.pl/kulinaria/33-kulinaria/1860-forszmak-lubelski

  • Gość arturlublin32 napisał(a) z d51a50b51.access.telenet.be komentarz datowany na 2013/02/01 22:52:27:

    tak czytałem ale tam jest napisane wieprzowina a nie wędliny więc może ktoś pomyśli że chodzi o surowe mięso pokrojone w kostke.a podsmażyć można jak ktoś chce ale proszę nie pisz że na oleju .forszmak w lubelskim robiło się na poprawiny właśnie z resztek wędlin,ogórka,cebuli i koncentratu pomidorowego i na szybko woda i do gara i doprawić przyprawami i delikatnie zagęścić mąką i cała filozofia

  • kabamaiga napisał(a) komentarz datowany na 2013/02/01 23:04:24:

    Arturze no właśnie o to surowe mięso mi chodzi. Nie tylko ja tak robię. Inni również. Ja będę smażyć na oleju, bo smalcu praktycznie nie używam (poza Tłustym Czwartkiem, a i tak nie zawsze).

  • Gość arturlublin32 napisał(a) z d51a50b51.access.telenet.be komentarz datowany na 2013/02/01 23:33:57:

    albo robimy forszmak albo gulasz wieprzowy.to tak jak by mi ktoś napisał że do fasolki po bretońsku trzeba dodać fasolke szparagową.jak komuś pasuje to o.k. ale na pewno nie jest to tradycyjny przepis

Dodaj komentarz

Kalendarz

Lipiec 2014

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...



Kontakt: kabamaiga@gmail.com


Teraz w kuchni




Można mnie tutaj znaleźć

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

my foodgawker gallery

Top Blogi

Smaczneblogi.pl