sto kolorów kuchni

Blog przeniesiony: http: stokolorowkuchni.blogspot.com

Wpis

czwartek, 22 września 2011

Sok z malin razy dwa

Zostałam obdarowana ostatnio sporą ilością jesiennych malin.  Pierwsze o czym pomyślałam, to zrobienie z nich soku na jesienne i zimowe zimne dni.  Robiłam w dwóch wersjach.  Pierwsza tradycyjna, według przepisu mojej teściowej, druga na podstawie syropów z bzu czy czereśni.  Jedna i druga wersja przepyszna.

 

sok z malin

Sok z malin  - zasypywany

Składniki:

  • maliny
  • cukier

 

Wykonanie:

Maliny przebieramy i zostawiamy tylko te nie zepsute.  W dużym słoju kładziemy maliny, które zasypujemy warstwą cukru.  Na cukier kolejne maliny i tak dalej.  Na górze musi być cukier.  Słoik przykrywamy gazą i odstawiamy na 2 - 3 dni.  Gdy maliny puszą sok, delikatnie zlewamy go do garnka.  Sprawdzamy czy jest wystarczająco słodki, ewentualnie dodajemy więcej cukru.  Całość zagotowujemy.  Gorący sok nalewamy do wyparzonych, gorących butelek lub słoiczków (ja butelki piekę w piekarniku), szczelnie zakręcamy czystymi nakrętkami i stawiamy do góry dnem na kilka - kilkanaście minut.

 

sok z malin

Sok z malin - zalewany

Składniki:

  • maliny
  • cukier
  • woda
  • cytryna

 

Wykonanie:

Przebrane maliny wkładamy do garnka i zalewamy wrzątkiem (tylko tyle, aby maliny były przykryte).  Odstawiamy pod przykryciem na kilka - kilkanaście godzin (u mnie stały przez noc).  Przez sitko wyłożone gazą odlewamy sok i delikatnie odciskamy maliny.  Odmierzamy ilość powstałego soku i dodajemy 3/4 tej ilości cukru.  Wciskamy sok z 1 - 2 cytryn (w zależności od ilości owoców, możemy też z cytryny zrezygnować).  Całość zagotowujemy. Gorący sok nalewamy do wyparzonych, gorących butelek lub słoiczków (ja butelki piekę w piekarniku), szczelnie zakręcamy czystymi nakrętkami i stawiamy do góry dnem na kilka - kilkanaście minut.

 

sok z malin

 

/wydrukuj przepis/

Print

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
kabamaiga
Czas publikacji:
czwartek, 22 września 2011 08:47

Komentarze

Dodaj komentarz

  • zawsze.e.ewelajna napisał(a) komentarz datowany na 2011/09/22 09:25:25:

    No, ja wiedziałam,że sok:).
    U nas zawsze zasypywany, a raczej przesypywany, bo cukier warstwowo. Ten drugi też musi być pyszny - wesołej zimy z takim sokiem i dobrego dnia!

  • kini1812 napisał(a) komentarz datowany na 2011/09/22 09:44:07:

    zima z takimi sokami przestaje być groźna :) już sobie wyobrażam powrót z zajęć, kiedy jestem przemarznięta do szpiku kości i myślę tylko o tym, że za chwilę wypiję herbatę z sokiem malinowym. Od razu mi cieplej ;)

  • panna_malwinna napisał(a) komentarz datowany na 2011/09/22 10:00:19:

    Taki jak robiła zawsze moja babcia;) Idealny na zimowe wieczory

  • pinkcake napisał(a) komentarz datowany na 2011/09/22 10:46:47:

    Mmm! Pychotki! Ja zostałam obdarowana przecierem malinowym. Same maliny i cukier i niepasteryzowane!

  • dyrdymalki napisał(a) komentarz datowany na 2011/09/22 11:21:24:

    widzę, że rozkręcasz się w nowej kuchni :)
    a soku .. zazdroszczę :)

  • majanaboxing napisał(a) komentarz datowany na 2011/09/22 17:43:09:

    Cudowne te soki! Wspaniałe zdjecia Karolinka, nie moge sie napatrzeć. Zaglądam sobie do buteleczki ;-)
    Uściski:*

  • Gość Ew napisał(a) z *.play-internet.pl komentarz datowany na 2011/09/22 17:54:05:

    Pyszności :-)

    Gdzie można znaleźć takie piękne "ubranka" dla słoików? Oczy się nie mogą napatrzeć :-)

  • kabamaiga napisał(a) komentarz datowany na 2011/09/22 18:46:22:

    Ewelajno masz rację, on przesypywany :)
    Kini o tak. Sama myśl o takiej herbatce rozgrzewa
    Malwino chyba wszystkie babcie tak robiły
    Gosiu dostałam przepis na taki przecier, ale jakoś zabrakło mi czasu na to przecieranie
    Ulla rozkręcam się, a co
    Majanko to miłego zaglądania
    Ew ubranka wycięłam sama. Cieszę się, że się podobają.

  • kucharnia napisał(a) komentarz datowany na 2011/09/22 20:32:11:

    A więc tak skończyły te maliny?:) Świetny pomysł - sok z malin to prawdziwa ambrozja!
    Cudne zdjęcia - zachwycam się!

  • izaa_a napisał(a) komentarz datowany na 2011/09/22 23:40:29:

    :) nie ma jak taki sok zimą do herbaty lub grzańca:))) U mnie tata "produkuje"...:):)

  • fantazjemagdyk napisał(a) komentarz datowany na 2011/09/23 10:49:16:

    chciałabym też zostać obdarowana malinami, a taki sok chętnie bym u siebie widziała :)

  • margot11 napisał(a) komentarz datowany na 2011/09/23 13:32:51:

    aaa taki sok i zima nie straszna

  • Gość Nieśka napisał(a) z *.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2011/09/23 14:30:44:

    durszlak.pl/akcje-kulinarne/zwiekszamy-odpornosc

    zapraszam do akcji:) Przepis do niej idealny:)

  • andzia-35 napisał(a) komentarz datowany na 2011/09/23 18:00:19:

    Ja piłam tylko taki tradycyjny:) ale bardzo lubię:)
    Kabamaigo, w jakim programie zmniejszasz zdjęcia?

  • kabamaiga napisał(a) komentarz datowany na 2011/09/23 23:08:51:

    Kucharnio ano skończyły, ale nie wszystkie w ten sposób.
    Izooo u mnie tato produkuje śliwkowe powidła.
    Magdo może się ktoś znajdzie chętny?
    Margot taką mam właśnie nadzieję.
    Nieśko patrz, wczoraj przeglądałam akcje na durszlaku i jakoś nie skojarzyłam :)
    Andziu sprawdź maila.

  • vespertinee napisał(a) komentarz datowany na 2011/10/02 10:19:34:

    Ale malinowo u Ciebie! :) Taki sok robią moi dziadkowie, mam w tym roku od nich 15 słoików - POEZJA.

  • Gość press napisał(a) z *.cnet.gawex.pl komentarz datowany na 2012/07/25 23:15:32:

    A ja chciałabym odświeżyć temat i zapytać, czy takie zasypane cukrem maliny mogą stać dłużej niż 3 dni? Dziś po południu zasypałam je cukrem, więc teoretycznie w sobotę popołudniu powinnam podjąć dalsze działania, ale wyjeżdżam i wrócę najwcześniej w niedzielę wieczorem. Czy coś się stanie, jeśli maliny będą tak stały zasypane nie 3, a 5 dni??

  • kabamaiga napisał(a) komentarz datowany na 2012/07/26 00:11:26:

    Teraz jest dość gorąco. Więc może lepiej je schować do lodówki? Obawiam się, że w tej temperaturze przez 5 dni mogłyby zacząć fermentować. A kiedy wyjeżdżasz? Ja robiłam w tym roku znowu i jedna partia stała 2 dni, w te upały. Wyszło super.

  • Gość press napisał(a) z *.cnet.gawex.pl komentarz datowany na 2012/07/26 06:59:22:

    Wyjeżdżam w piątek po południu, ale jadę do mamy więc ewentualnie mogłabym zabrać te maliny w słoju i dokończyć ich robienie w sobotę u niej... Sądzisz, że to lepszy pomysł niż zostawienie ich przez 5 dni, choćby w lodówce?

  • kabamaiga napisał(a) komentarz datowany na 2012/07/26 13:51:59:

    Moim zdaniem spokojnie możesz robić w piątek, jeśli zdążysz. A jeśli możesz przewieźć słój, to chyba też dobre wyjście. Nie wiem czy przez te 5 dni nie sfermentują.

  • Gość press napisał(a) z *.cnet.gawex.pl komentarz datowany na 2012/07/26 22:25:34:

    Ok. Jeśli wyrobię się przy moim 9miesięczyn bąblu to zrobię jutro, a jeśli nie to zlecę robotę mamie ;D Dzięki za rady! :*

  • Gość Zołza napisał(a) z *.mmpnet214.tnp.pl komentarz datowany na 2012/09/05 16:43:08:

    A ja sok robię tak: gotuję maliny w sokowniku i zbieram sok. Na litr soku daję kilogram cukru. Całość zagotowuję, zbieram szumy, przelewam soczek przez sitko z gazą i do wyparzonych, nagrzanych słoiczków:). Też pyszny:)

  • Gość ana napisał(a) z *.krakow.pl komentarz datowany na 2014/01/09 21:53:34:

    A czy w zimie można taki sok robić z mrożonych malin?

  • kabamaiga napisał(a) komentarz datowany na 2014/01/10 08:32:05:

    Ana myślę, że można spróbować.

  • Gość napisał(a) z *.dynamic.mm.pl komentarz datowany na 2015/08/27 16:03:09:

    A wie ktoś ile lat dokładnie może stać taki sok

  • kabamaiga napisał(a) komentarz datowany na 2015/08/28 19:23:18:

    Dokładnie raczej nie. Jeżeli jest wlany gorący do dokładnie wyparzonych butelek to 2 - 3 powinien wytrzymać. Może i więcej.

Dodaj komentarz

Kalendarz

Październik 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Wszystkie zdjęcia są moją własnością. Kopiowanie i umieszczanie w innych miejscach jest odpłatne.




Kontakt: kabamaiga@gmail.com


Teraz w kuchni


Można mnie tutaj znaleźć

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Top Blogi

Smaczneblogi.pl