Wpis

sobota, 08 października 2011

Pierogi z kapustą

Najlepsze robi moja Babcia.  Dlatego po przepis na farsz zadzwoniłam właśnie do niej.  Czy się udały takie same? Oczywiście, że nie, ale też nie miałam wątpliwości, że tak będzie.  W końcu te babcine to niedoścignione ideały.  Te moje jednak całkiem niezłe.

 pierogi z kapustą

Ciasto (na tę ilość farszu z niepełnych dwóch szklanek mąki) według ulubionego przepisu.  U mnie było według tego.

 

Składniki na farsz:

  • 50 dag kapusty kiszonej
  • 30 dag pieczarek
  • 2 cebule
  • sól, pieprz
  • olej

 

Wykonanie:

Kapustę obgotowujemy.  Odcedzamy, studzimy i dokładnie wyciskamy. Drobno kroimy. Pieczarki i cebulę drobno siekamy i podsmażamy na odrobinie oleju.  Smażymy bez przykrycia, tak aby odparowało jak najwięcej wody.   Kapustę, pieczarki i cebulę mieszamy i doprawiamy.  (Ja włożyłam farsz na sitko, tak aby odciekła resztka wody).  Przygotowujemy ciasto i nakładamy po łyżeczce farszu na każdy krążek ciasta.  Gotujemy we wrzątku, aż pierogi wypłyną.

 

pierogi z kapustą

/wydrukuj przepis/

Print

Szczegóły wpisu

Tagi:
brak
Kategoria:
Autor(ka):
kabamaiga
Czas publikacji:
sobota, 08 października 2011 09:53

Komentarze

Dodaj komentarz

  • milk_chocolate84 napisał(a) komentarz datowany na 2011/10/08 10:11:52:

    babcine ręce mają w sobie jakąś specjalną moc nadającą potrawom zwyczajnym, nadzwyczajny smak :)
    Dawno nie jadłam takich pierożków...

  • dorota20w napisał(a) komentarz datowany na 2011/10/08 10:55:31:

    uwielbiam takie pierogi, choc u mnie w domu ta kapusta zawsze z suszonymi grzybami lesnymi

  • Gość Beata napisał(a) z 89.174.79.18* komentarz datowany na 2011/10/08 11:29:15:

    zawsze lepiej smakuje jak ktoś zrobi, ale Twoje wyglądają przepysznie

  • anna.kaminska.pl napisał(a) komentarz datowany na 2011/10/08 11:50:00:

    A ja tęsknię za domowymi pierogami od dawna i jakoś nie mogę się zebrać...
    Twoje wyglądają tak pysznie,że może wreszcie mi się uda.
    Miłego weekendu!
    Amber

  • basiap-p napisał(a) komentarz datowany na 2011/10/08 12:26:14:

    Babcine pierogi są zawsze najlepsze! Twoje wyglądają wspaniale, i myślę, że babcia dumna z Ciebie:)

  • majanaboxing napisał(a) komentarz datowany na 2011/10/08 12:26:40:

    Karolinko, Twoje na pewno są przepyszne! Wyglądają ślicznie ,wiesz?
    Pozdrawiam.

  • grumko napisał(a) komentarz datowany na 2011/10/08 12:42:46:

    Żeby pierogi wyszły jak babcine musisz sama zostać babcią, więc poczekaj cierpliwie jeszcze kilka latek;-))

  • aciri napisał(a) komentarz datowany na 2011/10/08 13:59:39:

    Coś jest w tych babcinych pierogach, że są inne niż nasze:). A może nasze są po prostu dobre inaczej?:)

  • margot11 napisał(a) komentarz datowany na 2011/10/08 15:29:47:

    Babci najlepsze to fakt , mojej tez takie były :)) Ale twoje też bym z chęcią skonsumowała , mniam

  • zawsze.e.ewelajna napisał(a) komentarz datowany na 2011/10/08 16:16:55:

    Ale ciekawie się robi... Najpierw wyjazd do babci, teraz przepis na pierogi od niej, a w następnym wejściu sama Babcia... No..., taką przynajmniej mam nadzieję...
    Ale z przepisem od babci zawsze tak jest. Niby to samo, ale... nie to samo. Pozdrawiam Cię Karolka!

  • dyrdymalki napisał(a) komentarz datowany na 2011/10/08 16:22:04:

    ja poproszę o kilka sztuk ..

  • kabamaiga napisał(a) komentarz datowany na 2011/10/08 16:24:05:

    Kasiu oj mają, mają
    Dorotko z suszonymi grzybami jak najbardziej, ale u nas w Wigilię.
    BEatko, nie byle kto, ale Babcia ;)
    Amber koniecznie się zmobilizuj. U nas były przez cały tydzień w 3 różnych wersjach.
    Basiu oczywiście, że jest dumna
    Majanko, naprawdę? Cieszę się strasznie
    Andrzeju oj mam nadzieję, że to będzie trochę dłużej niż kilka lat ;) Ale pewnie coś w tym jest co napisałeś.
    Aciri oczywiście, że są dobre inaczej.
    Margot a czy Twoja Babcia, też zawsze narzeka, że to co zrobiła jest nieudane?
    Ewelajno niestety. Babcia chwilowo nie będzie gotować bo ma złamaną nogę. Ale jak tylko się da, to Babcię namówię i coś od niej pokażę.

  • kabamaiga napisał(a) komentarz datowany na 2011/10/08 16:24:28:

    Ulla a proszę bardzo, Jeszcze kilka w zamrażalniku jest.

  • slyvvia napisał(a) komentarz datowany na 2011/10/08 21:13:05:

    Wiem coś o tym, u babci zawsze wszystko lepsze. Świetnie pierogi :D

  • andzia-35 napisał(a) komentarz datowany na 2011/10/09 10:30:41:

    A moja Babcia nigdy takich nie robiła. zawsze były z serem na słodko i z serem wytrawne. I te wytrawne były najlepsze na świecie!:))

  • bea.w.kuchni napisał(a) komentarz datowany na 2011/10/09 10:34:05:

    Jako dziecko szczerze nienawidzilam pierogow, ciekawa jestem czy teraz to sie zmienilo ;) Niestety jako srednio zdolna w dziedzinie ich lepienia, unikam przygotowania ich jak ognia :D

  • kaspiecze napisał(a) komentarz datowany na 2011/10/09 17:41:11:

    Babcine dania czy wypieki to dla mnie pewna nadkategoria przepisów, niedościgniona w smaku :) niemniej trzeba się starać dążyć do tej perfekcji, coby w przyszłości być takim wzorcem
    narobiłaś mi ochoty na pierogi, ale znając życie będę musiała wstrzymać się ze smakiem do świąt :)

  • kabamaiga napisał(a) komentarz datowany na 2011/10/09 17:44:06:

    Slyvio dokładnie. Nawet nie według Babci nieudane dania są najlepsze na świecie.
    Andziu no oczywiście, że najlepsze, inaczej być nie może.
    Bea to jak tylko zawitasz w moje rejony zapraszam na talerz pierogów :)
    Kaspiecze świetnie to ujęłaś - nadkategoria.

  • szarlotek napisał(a) komentarz datowany na 2011/10/09 20:22:23:

    Aż zatęskniłam.... muszę pomyśleć o jakiejś małej porcji :)

  • judik1119 napisał(a) komentarz datowany na 2011/10/10 10:34:04:

    Oj tak, babcine wyroby są zawsze najlepsze:) Ale te pierożki wyglądają wspaniale, a pierogom to ja żadnym nie odmówię:)

  • jolantaszyndlarewicz napisał(a) komentarz datowany na 2011/10/10 12:22:50:

    uwielbiam pierozki z kapusta i grzybami ...to istne cudeńka:) ...a Twoje tak ślicznie "udrapowane" na końcach:)

  • margot11 napisał(a) komentarz datowany na 2011/10/10 15:54:08:

    Mojej Babci dawno już nie ma :(,z tego co pamiętam to chyba raczej była zadowolona ze swoich wyrobów ,ale tak dokładnie nie pamiętam
    a najgorsze ,że nie pozostawiła żadnych zapisków , ja tylko pamiętam jak niektóre rzeczy , które robiła, pamiętam smak ,ale nie zawsze potrafię go uzyskać :)

  • Gość analizator napisał(a) z public94781.xdsl.centertel.pl komentarz datowany na 2012/01/15 18:49:51:

    A dlaczego pierogi na wigilie?Przecież każdy dzień stworzony jest od Pana Boga i mogą pierogi być w inny wolny dzień.Ja pierogi robie kiedy mamy z mężem ochote,a nie czekam na jakąś tam wigilie

  • kabamaiga napisał(a) komentarz datowany na 2012/01/15 20:33:25:

    analizatorze a gdzie tu jest napisane, że na Wigilię? Jak widzisz (chociaż zapewne nie doczytałeś/aś) wpis opublikowany w październiku :) Pozdrawiam serdecznie

  • Gość analizator napisał(a) z public90748.xdsl.centertel.pl komentarz datowany na 2012/01/17 12:09:30:

    Czytam i widzę że ludzie wypowiadają się że nie wyobrażają sobie świąt bez pierogów,ale o Bogu nie wspominają,więc dla ludzi są ważniejsze pierogi i brzuch pełny na 12 potraw,a sprawiedliwość i przykazania Boże na bok,przeczytań wszystko kabamaiga to się dowiesz cz y pisze o wigilii,czy nie(:pozdrawiam

  • kabamaiga napisał(a) komentarz datowany na 2012/01/17 14:45:30:

    Analizatorze to jest blog kulinarny. O tym pamiętaj.

  • kabamaiga napisał(a) komentarz datowany na 2012/01/17 14:47:16:

    Przeczytałam wszystkie komentarze i jedyne wspomnienie o Wigilii jest ode mnie, że robię wersję z grzybami na Wigilię. Reszta o Wigilii pochodzi od Ciebie. Więc nie rozumiem o co Ci chodzi.

Dodaj komentarz

Kalendarz

Wrzesień 2014

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...



Kontakt: kabamaiga@gmail.com


Teraz w kuchni




Można mnie tutaj znaleźć

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

my foodgawker gallery

Top Blogi

Smaczneblogi.pl