Wpis

wtorek, 20 grudnia 2011

Świąteczna żurawina do mięsa

Zupełnie przez przypadek kupiłam ostatnio 2 książki Olgi Smile, w śmiesznie niskiej cenie.  Jedną z nich są "Przetwory".  Na początek wypróbowałam przepis na żurawinę do mięsa.  Pokazywałam już podobny przepis na blogu, ale ta wersja jest luksusowa.  Z dodatkiem pomarańczy i miodu.  W sam raz na święta.

 świąteczna żurawina do mięsa

Składniki:

500 g świeżej żurawiny

2 pomarańcze

100 ml miodu

150 g cukru

1 łyżeczka nasion kolendry

1 łyżeczka soli

 

Wykonanie:

Pomarańcze pokroić w plastry, wyjmując wszystkie pestki (ja swoje pomarańcze obrałam ze skórki).  Żurawinę umyć i ewentualnie przebrać.  Włożyć razem z pomarańczami do malaksera i posiekać.  Rozdrobnione owoce przełożyć na patelnię i smażyć około 20 minut, często mieszając.  Dodać cukier, miód i przyprawy (ja kolendrę utarłam w moździerzu).  Owoce smażyć na małym ogniu, często mieszając, do czasu aż masa zgęstnieje (u mnie trwało to około 30 minut).  Gorące owoce przełożyć do wyparzonych, gorących słoików, zakręcić.  Pasteryzować 20 minut.  (Ja moje odwróciłam na 10 minut do góry dnem i nie pasteryzowałam.)

pomarańcze i żurawina

 

/wydrukuj przepis/

Print

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
kabamaiga
Czas publikacji:
wtorek, 20 grudnia 2011 09:25

Komentarze

Dodaj komentarz

  • dyrdymalki napisał(a) komentarz datowany na 2011/12/20 09:43:26:

    mniam, uwielbiam żurawinę a taka to faktycznie deluxe :)
    a gdzie kupiłaś książki ? w necie ?

  • przepysznik napisał(a) komentarz datowany na 2011/12/20 10:30:12:

    Mmm, przepis rzeczywiście wygląda luksusowo i choć sama nie przepadam za owocami podawanymi do mięsa, to moja rodzina wprost za takim połączeniem szaleje :] Na pewno taki "dżemik" by im się spodobał :]

  • kabamaiga napisał(a) komentarz datowany na 2011/12/20 15:13:03:

    Ulla kupiłam w księgarni. Jutro będę tam w okolicy. Jak chcesz to Ci kupię.
    {rzepyszniku, ja też nie lubiłam, ale do czasu :)

  • wiosenka27 napisał(a) komentarz datowany na 2011/12/20 15:30:13:

    No tak, tylko skąd wziąść żurawinę?:)

  • kabamaiga napisał(a) komentarz datowany na 2011/12/20 15:46:11:

    Wiosenko u mnie na targu jest. Wpadaj, daleko nie masz

  • majanaboxing napisał(a) komentarz datowany na 2011/12/20 17:21:48:

    Kocham żurawinę! :) Taka wersja mmm.... brzmi pysznie :)

  • js28 napisał(a) komentarz datowany na 2011/12/20 17:40:46:

    ale pysznie wygląda - szkoda,że u mnie nigdzie nie ma żurawiny (poza suszoną lub w słoiczku) - chętnie bym wypróbowała :)

  • Gość Usagi napisał(a) z 89-79-203-102.dynamic.chello.pl komentarz datowany na 2011/12/20 18:34:40:

    Wygląda wykwintnie, na wigilijnym stole będzie się pięknie prezentowała.

  • agattekh napisał(a) komentarz datowany na 2011/12/20 18:37:22:

    Wygląda pysznie, ciekawe czy do serka "oscypka" też taka wersja by smakowała :-) Nie przepadam za słodkimi dodatkami do mięs, ale taki oscypek z grilla z żurawiną mniam ....

  • kabamaiga napisał(a) komentarz datowany na 2011/12/20 18:50:30:

    Majanko i jest. Ja wyjadam ją nawet samą.
    Asiu a na bazarkach też nie ma?
    Usagi mam nadzieję, że dotrwa do świąt :)
    agattek oczywiście, że będzie. Ja próbowałam z brie i było idealne.

  • fantazjemagdyk napisał(a) komentarz datowany na 2011/12/20 21:44:51:

    miałam tylko styczność z suszoną, muszę wypróbować koniecznie świeżą żurawinę no i koniecznie zrobić coś takiego

  • jolantaszyndlarewicz napisał(a) komentarz datowany na 2011/12/23 21:49:00:

    Też ostatnio kupiłam ksiażkę Olgi na kiermaszu:) i już mam pozaznaczane co z niej zrobić:) ...a po tej żurawinie widzę, ze i na przetwory muszę zapolować:)

  • Gość Milena napisał(a) z afjh197.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2012/01/04 15:51:43:

    Wygląda świetnie. Już sobie wyobrażam jak to smakuje, mm ;)

  • squirk napisał(a) komentarz datowany na 2012/10/05 20:08:02:

    Zrobiłam, kuchnia wygląda jak po krwawej jatce, bo jakoś mi umknął fakt, że ojej, gęsta masa, to może pryskać, więc zanim się zreflektowałam miałam zupełnie nowy wystrój kuchni z mnóstwem elementów w kolorze żywej czerwieni i czeka mnie upojny wieczór, tylko ja i stos ściereczek, niemniej zrobiłam, dziękuję za przepis, efekt bardzo dobry, z pewnością powtórzę.
    :-)

  • kabamaiga napisał(a) komentarz datowany na 2012/10/06 10:18:45:

    squrik to sprzątania nie zazdroszczę, ale zazdroszczę nowych słoiczków żurawiny. Ja ostatnio otworzyłam ostatni. Na szczęście żurawina już pojawia się na bazarku.

  • squirk napisał(a) komentarz datowany na 2012/10/11 16:50:42:

    U nas jest po 20 zł, pierwszy raz kupowałam, więc nie wiem, czy to nie drogo, za to grzyby w tym roku drogie a żeby się samemu wybrać nie ma czasu, na szczęście z przetworami udało mi się w tym roku i mam mnóstwo różności, oby smakowały tak, jak wyglądają :-)

  • kabamaiga napisał(a) komentarz datowany na 2012/10/11 19:22:33:

    U nas też w podobnej cenie.

  • Gość dango napisał(a) z static-87-101-66-201.leon.com.pl komentarz datowany na 2013/10/02 16:40:30:

    Kuplami właśnie 600 dkg żurawiny w osiedlowym sklepiku warzywnym i biorę się do pracy. Przepis b. zachęcający. Żurawina jest po 20 zł kg - to pewnie standard.

  • Gość dango napisał(a) z static-87-101-66-201.leon.com.pl komentarz datowany na 2013/10/02 16:43:09:

    Oczywiście - miało być "kupiłam 60 dkg" a nie 6OO.

  • kabamaiga napisał(a) komentarz datowany na 2013/10/02 20:37:24:

    U mnie jest po 19, tak jak rok temu. Czyli cena standard.

  • Gość esa napisał(a) z host-81-190-71-217.gdynia.mm.pl komentarz datowany na 2013/11/12 15:52:42:

    do mięsa lubię żurawinę bez dodatków smakowych. Najlepsza stanowi dodatek do smażonego sera cammembert (panierowanego w jajku i bułce tartej). Można dodać połówkę brzoskwini z puszki. Pycha! Na śniadanie lub jako przystawkę. Smacznego.

Dodaj komentarz

Kalendarz

Lipiec 2014

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...



Kontakt: kabamaiga@gmail.com


Teraz w kuchni




Można mnie tutaj znaleźć

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

my foodgawker gallery

Top Blogi

Smaczneblogi.pl