Wpis

środa, 18 stycznia 2012

Pizza żytnia

Od kiedy pierwszy raz zrobiliśmy pizzę z tego przepisu, nie robimy już innej.  Ostatnio postanowiłam jednak poeksperymentować z mąkami.  Wyszła smaczna, chociaż gorsza od oryginału.  Zdecydowanie gorzej współpracowało się też z ciastem, ale czego się nie robi dla odrobiny zdrowia ;)  Pizza była na jeden z kryzysowych obiadów.  Z dodatków były pieczarki, wiejska kiełbasa, cebulka i szpinak (baby), czyli to, co aktualnie było w lodówce.

pizza żytnia

Składniki na ciasto:

  • 300 g mąki żytniej graham 1850
  • 280 g mąki żytniej typ 720
  • 1 łyżeczka drożdży instant
  • 60g oliwy z oliwek
  • 370 - 400 g lodowato zimnej wody
  • 1 łyżeczka soli

Wykonanie:

Mieszamy w misce suche składniki, następnie dodajemy oliwę i wodę, dopóki mąka chłonie. Wyrabiamy gładkie ciasto przez 5-7 minut. Ciasto będzie lepkie, elastyczne i powinno ostawać od brzegów miski. Wyrobione ciasto wkładamy do  naoliwionej miski. Przykrywamy i wkładamy ją na noc do lodówki. Można je tam trzymać nawet 3 dni. Na 2 godziny przed pieczeniem wyjmujemy ciasto z lodówki.
Wykładamy na powierzchnię dobrze obsypaną mąką i dzielimy na placki.  Piekarnik z kamieniem (ja niestety nie mam) rozgrzewamy (to warto zacząć już wcześniej) do temperatury 240 stopni.  Z każdego placka formujemy cienką, okrągłą pizzę, pozwalamy jej odpocząć 15-20 minut.  Dajemy ulubione dodatki (nie zapominamy o sosie). Wkładamy do piekarnika.  Pieczemy do momentu, gdy brzegi będą upieczone ( około 12 -  minut). Przed pieczeniem kolejnej pizzy dogrzewamy piekarnik.


 

pizza żytnia

/wydrukuj przepis/

Print

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
kabamaiga
Czas publikacji:
środa, 18 stycznia 2012 13:13

Komentarze

Dodaj komentarz

  • izaa_a napisał(a) komentarz datowany na 2012/01/18 13:36:50:

    wygląda idealnie...ojjj jak ja dawno nie robiłam pizzy

  • Gość Escapade Gourmande napisał(a) z 247.177.73.86.rev.sfr.net komentarz datowany na 2012/01/18 13:44:33:

    Zachęciłaś mnie tym opisem! Eksperymentowanie z ciastem do pizzy to wspaniałe doswiadczenie - ja na pewno wypróbuje ten przepis :)

  • jolantaszyndlarewicz napisał(a) komentarz datowany na 2012/01/18 13:56:05:

    Cudownie wygląda, chyba zaraz pójdę wyciągnąć pizzę z zamrażalnika:). Zawsze piekę wiecej i zamrażam, żeby mieć na takie okazje jak ta, że na widok zdjęcia ślinka mi leci:)

  • basiap-p napisał(a) komentarz datowany na 2012/01/18 14:21:18:

    z mąki żytniej jeszcze nie próbowałam, ciekawa jestem smaku:)

  • Gość Pauli napisał(a) z ip-77-252-156-144.neospot.pl komentarz datowany na 2012/01/18 14:23:19:

    nad takim ciastem sie ostatnio zastanawialam (;
    pozdrawiam.

  • wiosenka27 napisał(a) komentarz datowany na 2012/01/18 14:33:32:

    U mnie będzie jutro:) Pysznie wygląda:)

  • liliann_86 napisał(a) komentarz datowany na 2012/01/18 14:44:37:

    Ta wygląda bardzo smacznie :)

    Jak ja robiłam z samej żytniej to nie dość, że nie dało się wyrabiać to jeszcze nie wyrosła. Takiego zakalca pizzowego jeszcze nie widziałam :P

    Pozdrawiam
    Lili

  • aciri napisał(a) komentarz datowany na 2012/01/18 15:08:53:

    Wygląda bardzo apetycznie:) Zdecydowanie wolę jednak tradycyjną pszenną:), a ostatnio robię pizzę "na oko" i rodzina twierdzi, że za każdym razem jest jeszcze lepsza:)

  • majazteca napisał(a) komentarz datowany na 2012/01/18 15:28:00:

    Zytniej pizzy jeszcze nie mialam okazji sprobowac. Wyglada pysznie wiec pewnie bym sie skusila :)

    Usciski.

  • dyrdymalki napisał(a) komentarz datowany na 2012/01/18 15:50:47:

    mniam, taki resztkowy obiad to ja kocham :)

  • fantazjemagdyk napisał(a) komentarz datowany na 2012/01/18 16:51:59:

    Piękne zdjęcia, cudna pizza :)

  • Gość bernadeta75 napisał(a) z 87-205-218-125.adsl.inetia.pl komentarz datowany na 2012/01/18 16:55:16:

    ja ostatnio robiłam pierwszy raz z mąki pełnoziarnistej i efekt był całkiem ciekawy. napewno była zdrowsza :0

  • grazyna00711 napisał(a) komentarz datowany na 2012/01/18 18:43:38:

    Pysznie wygląda ! Żytniej jeszcze nie robiłam, muszę spróbować :)

  • majanaboxing napisał(a) komentarz datowany na 2012/01/18 20:26:32:

    Pizza wygląda wspaniale! Cudowne zdjęcia Karolinko :)

  • kabamaiga napisał(a) komentarz datowany na 2012/01/18 22:26:50:

    Izo ja ostatnio robię jakoś często
    Escapade eksperymentowanie jest dobre :)
    Jolu zamrażasz samo ciasto, czy ze wszystkim?
    Basiu jest nieco inne, ale smaczne
    Pauli to polecam w takim razie
    Wiosenko to ja zazdroszczę w takim razie
    Liliann chyba zależy od rodzajów mąki. Mi kiedyś też nie wyszło.
    Aciri ja chyba też wolę pszenną, ale taka zdrowsza. I tego się trzymam. A pizzy na oko jeszcze nie robiłam.
    Maju to zapraszam na kawałeczek
    Ulla oj ja też
    Magdo dziękuję
    Bernadeto właśnie o to mi chodziło, a smak inny od pszennej, ale naprawdę smaczna
    Grażynko polecam
    Madziu dziękuję bardzo za miłe słowo.

  • slyvvia napisał(a) komentarz datowany na 2012/01/19 08:09:36:

    Domowa pizza jest świetna :D Żytniej jeszcze nie robiłam, muszę kiedyś spróbować :)

  • Gość Marta napisał(a) z dhcp-077-251-212-117.chello.nl komentarz datowany na 2012/01/19 15:39:42:

    Domowa pizza na głowę bije te zpizzerii. Pięknie wygląda, zapewne smacznie sie ją je.

  • Gość Kachna napisał(a) z 109.255.74.10* komentarz datowany na 2012/01/19 16:11:57:

    wygląda kusząco... pycha i jeszcze raz pycha! :)
    pozdrawiam

    wszystkoogotowaniuks.blogspot.com

  • andzia-35 napisał(a) komentarz datowany na 2012/01/19 16:37:03:

    Piękne zdjęcia i pizza apetyczna! :)

  • Gość Saratelka napisał(a) z ip-62-69-221-171.globalconnect.pl komentarz datowany na 2012/01/21 17:56:42:

    Kocham pizzę! Twoja wygląda cudownie, a także żytnie ciasto musi być pyszne!! :D

  • Gość gość napisał(a) z ip-93-154-214-227.multi.internet.cyfrowypolsat.pl komentarz datowany na 2012/01/22 16:05:22:

    Wygląda obłędnie ! Aż chce mi się zrobić tą pizzę , zwłaszcza że jestem amatorką kuchni włoskiej :D Mmm... Już czuję ten rozpływający się w ustach ser i duuużo bazylii : )

  • Gość malachitowa.blogspot.com napisał(a) z 62.233.211.12* komentarz datowany na 2012/01/23 10:42:25:

    Przepis został zanotowany i chyba niedługo go wypróbuję!

Dodaj komentarz

Kalendarz

Lipiec 2014

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...



Kontakt: kabamaiga@gmail.com


Teraz w kuchni




Można mnie tutaj znaleźć

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

my foodgawker gallery

Top Blogi

Smaczneblogi.pl