Wpis

środa, 15 lutego 2012

Faworki toskańskie

W zeszłym tygodniu kupiłam sobie książkę Aleksandry Seghi "Smaki Toskanii".  Przejrzałam i pomyślałam, że te faworki to będzie coś w sam raz na Tłusty Czwartek.  Ola napisała, że w niektórych rejonach do faworków dodaje się skórkę pomarańczy.  Ja dodałam do poły porcji i przyznam, że te mi bardziej smakowały.

faworki toskańskie

 

Składniki:

  • 250 g mąki
  • 2 jaja
  • 30 g masła
  • 30 g cukru
  • 1 łyżka vin santo lub rumu
  • cukier puder do posypania
  • olej, oliwa do smażenia
  • sól
  • skórka z pomarańczy (opcjonalnie)

 faworki toskańskie


Wykonanie:

Z mąki, masła, cukru, jaj, rumu lub wina i szczypty soli (ewentualnie skórki z pomarańczy) wyrabiamy ciasto.  Owijamy ściereczką i odstawiamy na pół godziny.  Ciasto wałkujemy i kroimy na cienkie (możliwie jak najcieńsze), długie, szerokie prostokąty.  Smażymy na głębokim tłuszczu.  Usmażone faworki kładziemy na talerzu pokrytym papierem lub serwetkami papierowymi, które wchłoną tłuszcz.  Przed podaniem posypujemy warstwą pudru.

 faworki toskańskie

 

 /wydrukuj przepis/

 



Print

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
kabamaiga
Czas publikacji:
środa, 15 lutego 2012 12:48

Komentarze

Dodaj komentarz

  • kaspiecze napisał(a) komentarz datowany na 2012/02/15 12:54:01:

    wyglądają tak lekko

  • anna.kaminska.pl napisał(a) komentarz datowany na 2012/02/15 12:57:52:

    Muszą być bardzo delikatne i chrupkie.
    Piękne!
    Amber

  • Gość Ewa smaczniutkie.pl napisał(a) z 77-254-19-88.adsl.inetia.pl komentarz datowany na 2012/02/15 13:01:39:

    Bardzo ładnie się prezentuje ten kształt faworków :)

  • basiap-p napisał(a) komentarz datowany na 2012/02/15 13:21:00:

    ładnie wyglądają:)

  • karto_flana napisał(a) komentarz datowany na 2012/02/15 13:36:50:

    Fajne takie poduszeczki :)

  • aciri napisał(a) komentarz datowany na 2012/02/15 13:37:39:

    Super Ci wyszły. Jestem ciekawa tych z pomarańczową nutą.

  • olciaky napisał(a) komentarz datowany na 2012/02/15 13:43:31:

    podobają mi się, muszę je koniecznie kiedyś spróbować zrobić;)
    Pozdrowienia!

  • mikimama napisał(a) komentarz datowany na 2012/02/15 13:52:44:

    Fajnie wyglądają!

  • margot11 napisał(a) komentarz datowany na 2012/02/15 13:56:22:

    uwielbiam faworki i takie toskańskie na bank pyszne muszą być bo tak mi się podobają twoje ,że szok

  • jolantaszyndlarewicz napisał(a) komentarz datowany na 2012/02/15 14:58:03:

    Cudowne są, takie cieniutki:) ja zaraz się za pączki biorę:) Mąż mi na ambicję chyba wjechał ....a już podjełam decyzję, ze im isę oprę:)

  • ugotujmy napisał(a) komentarz datowany na 2012/02/15 16:49:30:

    aż dziwnie, gdy faworki nie mają tych tradycyjnych kształtów..;-)

  • myniolinka napisał(a) komentarz datowany na 2012/02/15 19:00:47:

    wydrukowałam parę przepisów do zrobienia w karnawale i nie zrealizowałam ani jednego... dobrze, że koleżanka jutro przyniesie świeżutkie :)

    ps. fajnie, ze nie trzeba się bawić z wywijaniem prawda? zawsze to jakaś odmiana :)

  • wiosenka27 napisał(a) komentarz datowany na 2012/02/15 19:13:52:

    Ale pyszne. U mnie będa jutro:)

  • karmel-itka napisał(a) komentarz datowany na 2012/02/15 19:34:01:

    bardzo urocze ;]
    podoba mi się Twoja opcja chruścików.
    wyglądają niesamowicie lekko i krucho.

  • izaa_a napisał(a) komentarz datowany na 2012/02/15 19:46:27:

    bardzo ładnie wyglądają;)

  • kini1812 napisał(a) komentarz datowany na 2012/02/15 19:47:37:

    Jak ja uwielbiam faworki! mogłabym je jeść w nieskończoność...

  • majanaboxing napisał(a) komentarz datowany na 2012/02/15 20:41:34:

    Wspaniałe faworki! :))
    Śliczny kształt, piękne zdjęcia.
    Pozdrowienia:)

  • js28 napisał(a) komentarz datowany na 2012/02/15 20:56:37:

    bardzo fajny kształt - ja nieszczególnie przepadam za faworkami, ale tych bym posmakowała :)

  • niepokornik napisał(a) komentarz datowany na 2012/02/15 23:04:45:

    Super wyglądają! Pojadłabym:)

  • Gość Marta napisał(a) z dhcp-077-251-212-117.chello.nl komentarz datowany na 2012/02/16 01:31:06:

    właśnie je sobie smarzę :)

  • atina_bc napisał(a) komentarz datowany na 2012/02/16 04:45:27:

    Bardzo ciekawa i pyszna propozycja:)

  • grazyna00711 napisał(a) komentarz datowany na 2012/02/16 14:30:12:

    Pyszna i ciekawa wersja faworków :)

  • kabamaiga napisał(a) komentarz datowany na 2012/02/16 20:41:29:

    kaspiecze te chyba nie są najlżejsze, ale są przepyszne
    Amber są bardzo, ale to bardzo chrupkie
    Ewo taka mała odmiana
    Basiu, kartoflana dziękuję Wam
    Aciri genialny dodatek, jeśli tylko lubisz oczywiście
    Olciaku zrób koniecznie
    Mikimamo :)
    Margot mówisz, że jak toskańskie to musi być dobre? Coś w tym jest
    Jolu skoro wjechał na ambicję, to trzeba robić
    Asiu troszkę dziwne, ale co tam
    Myniolinko dobrze mieć taką koleżankę
    Wiosenko widziałam :)
    Karmelitko moja, nie moja, ale chrupiąca
    Izo dziękuję
    Kini ja lubię, ale tylko raz w roku
    Majanko buziaki
    Asiu mam nadzieję, że by Ci posmakowały
    Korniku to smacznego
    Martho i jak?
    Atinko super, że się podoba
    Grażynko troszkę odmienna

  • abbra napisał(a) komentarz datowany na 2012/02/17 06:34:11:

    Wyglądają na lekkie i chrupiące ! Też wybrałabym wersję pomarańczową :)

  • dorota20w napisał(a) komentarz datowany na 2012/02/17 22:23:51:

    urocze

Dodaj komentarz

Kalendarz

Sierpień 2014

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...



Kontakt: kabamaiga@gmail.com


Teraz w kuchni




Można mnie tutaj znaleźć

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

my foodgawker gallery

Top Blogi

Smaczneblogi.pl