Wpis

piątek, 24 lutego 2012

Niebieska kawa

Zazwyczaj pijam zwykłą kawę z mlekiem, jednak od czasu do czasu mam ochotę na coś odmiennego.  Ostatnio dostałam od Makro przesyłkę z kawą bezkofeinową Rioba i syropami barmańskimi.  Zmobilizowało mnie to przygotowania kawy warstwowej.  Podeszłam do tematu trochę ambicjonalnie, ponieważ do tej pory nie udawało mi się uzyskać warstw w kawie.  Okazało się, że nie jest to aż takie trudne.  A smak?  Bardzo ciekawy, lekko pomarańczowy.  Doskonała odmiana od codziennej porcji białej kawy.  Tym razem wykorzystałam syrop curacao, a dostałam jeszcze cynamonowy i fiołkowy.  Będzie smacznie.

 niebieska kawa

Składniki:

  • świeżo zaparzona kawa (u mnie Rioba bezkofeinowa)
  • mleko
  • syrop barmański Rioba curacao blue

Wykonanie:

Do szklanki wlewamy odrobinę syropu.  Następnie spieniamy mleko, delikatnie uderzamy dzbankiem z mlekiem o stół.  Powoli nalewamy mleko do szklanki.  Następnie wlewamy kawę (musi być cieplejsza niż mleko, najwygodniej jest wlewać kawę po łyżeczce). Podajemy natychmiast.

 

niebieska kawa

Print

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
kabamaiga
Czas publikacji:
piątek, 24 lutego 2012 08:33

Komentarze

Dodaj komentarz

  • izaa_a napisał(a) komentarz datowany na 2012/02/24 08:44:33:

    ooo jaka fajna :))) super wygląda

  • Gość Dzikowiec napisał(a) z 031011211112.piaseczno.vectranet.pl komentarz datowany na 2012/02/24 08:48:56:

    Wygląda baaardzo zachęcająco!

  • karmel-itka napisał(a) komentarz datowany na 2012/02/24 09:41:43:

    o rzesz Ty!
    wygląda szałowo.

  • atina_bc napisał(a) komentarz datowany na 2012/02/24 09:59:47:

    bosko ta kawa wygląda:) Muszę sobie taka zrobić :)

  • kaspiecze napisał(a) komentarz datowany na 2012/02/24 10:36:19:

    prezentuje się rewelacyjnie

  • liliann_86 napisał(a) komentarz datowany na 2012/02/24 10:59:32:

    Tylko skąd taki syrop wziąć?
    Kawa prezentuje się wspaniale.

  • Gość monikucha napisał(a) z 188.28.32.61.threembb.co.uk komentarz datowany na 2012/02/24 11:28:32:

    bardzo ciekawe jak smakuje:)

  • wiosenka27 napisał(a) komentarz datowany na 2012/02/24 11:52:28:

    Ja mam tak samo i tez piję kawę z mlekiem ale jak wiesz też lubię sobie urozmaicać:)

  • jolantaszyndlarewicz napisał(a) komentarz datowany na 2012/02/24 11:59:00:

    syrop fiołkowy ...alez to musi smakować:) a kawa wyszła Ci bardzo profesjonalnie:)

  • Gość Ivon napisał(a) z 80.51.37.19* komentarz datowany na 2012/02/24 14:14:16:

    Wygląda obłędnie ! Cudnie !

  • asialc1 napisał(a) komentarz datowany na 2012/02/24 14:15:06:

    Wyglada cudnie! Muszę taką zrobić :-)

  • Gość napisał(a) z 89-73-206-185.dynamic.chello.pl komentarz datowany na 2012/02/24 14:21:58:

    WPRASZAM SIĘ...............

  • szarlotek napisał(a) komentarz datowany na 2012/02/24 14:39:09:

    Wygląda nieco zaskakująco, ale skoro piszesz,że smakuje to jestem w stanie zaryzykować taką wersję :)

  • majanaboxing napisał(a) komentarz datowany na 2012/02/24 15:02:48:

    Karolinko, kawa wygląda cudownie! Super z tym niebieskim syropem. Muszę skosztować:).
    A ja mam miętowy, to by była zielona :-)
    Miłego weekendu!:)

  • dyrdymalki napisał(a) komentarz datowany na 2012/02/24 15:28:40:

    oj, brzmi smakowicie :)
    a takie syropy lubię :)

  • Gość qarola napisał(a) z user-46-113-2-84.play-internet.pl komentarz datowany na 2012/02/24 16:05:23:

    Z taką kawą zapraszam na Festiwal Kawy:) (www.facebook.com/FestiwalKawyLodz) Może start w konkursie baristów amatorów, albo polecam start w szkoleniach, aby kawa zawsze była przyrządzona profesjonalnie :)

    Pozdrawiam,
    Karola

  • kabamaiga napisał(a) komentarz datowany na 2012/02/24 16:36:13:

    Izo, prawda?
    Dzikowiec a jak smakuje
    Karmelitko :)
    Atinko koniecznie
    Kasiu dziękuję
    Liliann tak jak napisałam syropy są do kupienia w Makro
    Monikucho lekko pomarańczowo
    Wiosenko pewnie, że wiem
    Jolu z fiołkowym jeszcze nie próbowałam
    Ivon dziękuję
    Asiu polecam jak najbardziej
    Gościu zapraszam
    Szarlotku smakuje kawą pomarańczową.
    Majanko byłaby zielona
    Ulla to wpadajcie na degustację
    Karolu dziękuję za zaproszenie, do konkursu to ja się zupełnie nie nadaję. To pierwsza moja udana warstwowa kawa.

  • pinkcake napisał(a) komentarz datowany na 2012/02/24 18:27:55:

    To mówisz, że fiołkowy dostałaś?...

  • fantazjemagdyk napisał(a) komentarz datowany na 2012/02/24 19:13:39:

    przyjemność dla oka i dla języka :)

  • kabamaiga napisał(a) komentarz datowany na 2012/02/24 20:46:18:

    Gosiu fiołkowy :) Chociaż mam jeszcze ten domowy, więc pewnie najpierw wykorzystam domowy.
    MAgdo oj tak

  • zawsze.oliwek napisał(a) komentarz datowany na 2012/02/24 21:05:48:

    intrygujące :):):)

  • niepokornik napisał(a) komentarz datowany na 2012/02/24 22:07:20:

    Super warstwy Ci wyszły. Czekam na kawę z syropem fiołkowym, chętnie bym skosztowała:)

  • Gość napisał(a) z 89-69-140-102.dynamic.chello.pl komentarz datowany na 2012/02/25 15:38:18:

    No kawka pierwsza klasa! Pozdrawiamy i zapraszamy do nas: dobrazagrycha.wordpress.com/

  • agattekh napisał(a) komentarz datowany na 2012/02/27 12:29:30:

    Wygląda rewelacyjnie :-)

  • Gość Atria napisał(a) z 87-207-94-182.dynamic.chello.pl komentarz datowany na 2012/02/27 19:06:50:

    Oj, ja raz próbowałam zrobić kawę trójwarstwową i wyszła .. porażka:) Od tej pory raczej się nei tykam - na szczęście jestem bardziej herbaciana niż kawowa..

    Curacao nigdy w sumie nie próbowałam, ale fiołkowy brzmi fajnie!

  • Gość malachitowa.blogspot.com napisał(a) z 62.233.211.6* komentarz datowany na 2012/02/28 09:53:12:

    W życiu nie udało mi się zrobić kawy w paski. Ale nie mam motywacji do nauki, bo mój mąż umie i mi serwuje ;) Choć patrząc na ta Twoją zaczynam mieć ochotę zrobić sobie warstwowej kawy pod nieobecność męża...

  • piszeinic napisał(a) komentarz datowany na 2013/11/04 19:07:32:

    Hej - pytanie - jak zrobić takie warstwy? Próbowałam jak w przepisie, nie wiem - może zbyt długo podgrzewałam mleko - choć piana wyszła puszysta i do zwykłej kawy warstwowej się nadawała ;) Poproszę o jakąś dobrą radę ;) Ogólnie kawa wygląda cudnie. Pozdrawiam.

  • kabamaiga napisał(a) komentarz datowany na 2013/11/04 20:08:24:

    Piszenic podejrzewam, że chodzi o temperaturę. Przyznam, że nie zawsze udaje mi się zrobić warstwy na kawie.

  • abbra napisał(a) komentarz datowany na 2013/11/05 06:25:59:

    Efektownie wygląda !

    Strasznie ciekawi mnie syrop fiołkowy :)

Dodaj komentarz

Kalendarz

Kwiecień 2014

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30        

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...



Kontakt: kabamaiga@gmail.com


Teraz w kuchni

Można mnie tutaj znaleźć

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

my foodgawker gallery

Top Blogi

Smaczneblogi.pl