Wpis

środa, 14 marca 2012

Lekki chleb żytni

Jeffrey  Hamelman "A Baker's Book of Techniques and Recipes".  I chyba nic więcej pisać nie potrzeba.  Każdy chleb z niej pieczony jest doskonały.

 chleb lekki żytni

Składniki na zaczyn:

  • 136 g mąki żytniej średniej (dałam 720, bo średniej nie mam)
  • 110 g wody
  • 2 łyżeczki dokarmionego zakwasu (dałam 1 łyżkę)

 

Składniki na ciasto właściwe:

  • 780 g wysokoglutenowej mąki
  • 450 g  wody
  • 2,5 łyżki kminku (nie dałam)*
  • 1 łyżka soli
  • 1.5 łyżeczki drożdży instant
  • cały zaczyn, minus 2 łyżeczki

 

Wykonanie:

Wymieszać składniki zaczynu i odstawić na 14-16 godzin w temperaturze 21 stopni.

Wszystkie składniki na ciasto właściwe wymieszać na pierwszej prędkości przez 3 minuty i następnie na drugiej przez kolejne 3-4 minuty.  Odstawić do sfermentowania na 1 godzinę.

Podzielić ciasto na 2 podłużne bochenki.  Odstawić do wyrośnięcia na 50-60 minut. 

Przed samym włożeniem chleba do pieca, naciąć 3, 4 razy powierzchnię chleba prostopadle do długości chleba.  Piec z parą w 235-240 stopniach przez 15 minut i zmniejszyć temperaturę do 225 na kolejnych 20-25 minut.

* wersja z kminkiem:

Kminek może być dodany na 2 sposoby.  

Pierwsza metoda - bierzemy uformowany bochenek i wciskamy na wierzch wilgotną ściereczkę.  Następnie nakrywamy chleb materiałem pokrytym nasionami kminku.

Druga metoda - smarujemy powierzchnię wyrośniętego chleba (lub używamy do tego wilgotnej ściereczki, jak w metodzie  pierwszej) i posypujemy powierzchnię nasionami kminku.

 

chleb lekki żytni

/wydrukuj przepis/

Print

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
kabamaiga
Czas publikacji:
środa, 14 marca 2012 11:49

Komentarze

Dodaj komentarz

  • Gość napisał(a) z r2.limes.com.pl komentarz datowany na 2012/03/14 12:06:34:

    WoW! Ale piękny! Ja dopiero zaczynam przygodę z chlebem, mam swój pierwszy wypiek za sobą - udany, w ten weekend kolejny... A książka jest tylko w angielskim wydaniu?;)

  • majazteca napisał(a) komentarz datowany na 2012/03/14 12:08:20:

    Przepiekne bochenki Karolciu!! Po prostu cudo!

  • cucinadellafelicita napisał(a) komentarz datowany na 2012/03/14 12:34:43:

    Wygląda przepysznie, jak z dobrej piekarni.

  • basiap-p napisał(a) komentarz datowany na 2012/03/14 12:37:36:

    ja ostatnio ten chleb robię co tydzień, jest przepyszny:))

  • kaspiecze napisał(a) komentarz datowany na 2012/03/14 13:08:55:

    jakie nacięcia! wygląda jak malowany

  • wiosenka27 napisał(a) komentarz datowany na 2012/03/14 14:41:58:

    Dla mnie wersja z kminkiem, koniecznie:)

  • kabamaiga napisał(a) komentarz datowany na 2012/03/14 14:57:37:

    Gościu niestety po polsku nie ma.
    Majeczko a jakie pyszne, mówię Ci.
    Cucina :) domowa piekarnia najlepsza na świecie
    Basiu i Ci się nie dziwię
    Kaspiecze podszkalam się w nacięciach właśnie ostatnio
    Wiosenko robi się

  • anna.kaminska.pl napisał(a) komentarz datowany na 2012/03/14 16:17:04:

    Piękny chleb,piękna kratka!
    Amber

  • grazyna00711 napisał(a) komentarz datowany na 2012/03/14 16:49:36:

    Super chlebek , aż mam chęć sięgnąć przez ekran :)

  • izaa_a napisał(a) komentarz datowany na 2012/03/14 17:28:11:

    cudny jest Twój chleb

  • Gość Marta @ uwielbiam śniadania napisał(a) z dhcp-077-250-202-023.chello.nl komentarz datowany na 2012/03/14 17:52:22:

    Uwielbiam chleby z wypieczoną skórką.

  • dyrdymalki napisał(a) komentarz datowany na 2012/03/14 18:14:34:

    boski.... ja też taki chcę ..

  • margot11 napisał(a) komentarz datowany na 2012/03/14 18:44:55:

    Karolina, mistrzyni , bochenek i wnętrze cudo

  • majanaboxing napisał(a) komentarz datowany na 2012/03/14 19:10:08:

    Karolinko, boski ten chleb! Cóż za cudowny kształt i miąższ.Mmmm:)

  • kini1812 napisał(a) komentarz datowany na 2012/03/14 19:48:42:

    czy mogę poprosić o bochenek takiego chlebka na jutrzejsze śniadania? albo chociaż kilka kromek? :)

  • niepokornik napisał(a) komentarz datowany na 2012/03/14 20:54:28:

    Zazdroszczę takich pięknych wypieków, Karolino.

  • Gość Monisia napisał(a) z aedf158.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2012/03/14 21:30:49:

    wyśmienity!

  • kabamaiga napisał(a) komentarz datowany na 2012/03/14 22:21:14:

    Amber dziękuję
    Grażynko do niego już tylko przez ekran można.
    Izo dziękuję
    Marto ja też, a jak jest jeszcze ciepła, to mistrzostwo świata
    Ulla to zakasuj rękawy i do roboty
    Margot bez przesady :)
    Majanko to dzięki Hamelmanowi
    Kini już się robi
    Korniku a ja zazdroszczę Twojego rogala na śniadanie
    Monisiu oj tak.

  • bee_cn napisał(a) komentarz datowany na 2012/03/14 23:28:59:

    Całe szczęście, że kminek jest opcjonalny!
    Pytanie techniczne - czy mąka pszenna oznaczona, jako specjalna do wypieku chleba, będzie z definicji wysokoglutenowa?

  • Gość Aga Trzaska napisał(a) z 77-255-235-77.adsl.inetia.pl komentarz datowany na 2012/03/14 23:34:42:

    Ło matko, jaki cudny! Napatrzeć się nie mogę! Upiekę go, muszę! Chcę!

  • aciri napisał(a) komentarz datowany na 2012/03/15 08:13:01:

    Przepiękne te chleby. A od krateczki nie mogę oderwać wzroku:) Hipnotyzuje:)

  • abbra napisał(a) komentarz datowany na 2012/03/15 08:18:47:

    Ale kusisz tymi chlebami ! Co jeden, to piękniejszy !
    Zamarzyła mi się kromka takiego świeżego, jeszcze ciepłego chleba - bez dodatków, tylko z samym masłem , mniam ! :)

  • jolantaszyndlarewicz napisał(a) komentarz datowany na 2012/03/15 15:49:07:

    Karolciu co jeden to piękniejszy:) ....ależ żałuję, że nie ma polskiej wersji tej książki:) buziol

  • Gość marmolada napisał(a) z host-1-108.elwico.pl komentarz datowany na 2012/03/15 17:22:36:

    Mistrzyni! jak się robi taki piękny bochenek? Ten, z którego wychodzą prawie okrągłe kromki, uchyl rąbka tajemnicy... proszę. To mój niedościgniony wzór...

  • aga-aa napisał(a) komentarz datowany na 2012/03/15 21:46:22:

    daj daj mi kromala! :)

  • kabamaiga napisał(a) komentarz datowany na 2012/03/15 22:28:18:

    Bee mąka wysokoglutenowa, ta taka z zawartością białka około 13 g. Moja chlebowa ma 11 g, ale chleb się udaje. Czasami mieszam też pół na pół typ 550 i pszenną razową.
    Aga oczywiście, że musisz
    Aciri a jak przy jedzeniu hipnotyzuje, mówię Ci.
    Abbra właśnie tak lubię najbardziej. Tylko musi być lekko ciepła piętka.
    Jolu jak trzeba to Ci wszystko przetłumaczę :)
    Marmolado oj mistrzynią to nie jestem. Zajrzyj na mój profil na FB a tam jest filmik, który uchyla rąbka tajemnicy.
    Aga jednego kromala, czy może ze dwa?

  • Gość napisał(a) z 137.111.13.4* komentarz datowany na 2012/04/16 01:13:09:

    Pyszny chleb i baardzo latwy:)

Dodaj komentarz

Kalendarz

Grudzień 2014

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...



Kontakt: kabamaiga@gmail.com


Teraz w kuchni




Można mnie tutaj znaleźć

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

my foodgawker gallery

Top Blogi

Smaczneblogi.pl