Wpis

piątek, 07 września 2012

Pasztet z ciecierzycy

Przepis znalazłam w Kulinarnym Karnecie Tessy, w kwietniowej Kuchni.  Pasztet jest przepyszny, chociaż mój trochę się rozpadał.  Dlatego dodałam kilka moich uwag, które mam nadzieję sprawią, że pasztet będzie miał bardziej zwartą konsystencję.  Zamiast rozmarynu użyłam mieszanki soli morskiej i rozmarynu, którą dostałam od koleżanki mojej mamy.  Mieszankę widać na zdjęciach i muszę przyznać, że doskonale się tutaj spisała.  Dziękuję bardzo Pani Marto.

 

pasztet z ciecierzycy

  • 70 g pestek ze słonecznika
  • 70 g pestek z dyni
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 2 łyżki oliwy (+ do wysmarowania formy)
  • 250 g ugotowanej ciecierzycy (może być z puszki, jadałam suszoną)
  • 200 ml przecieru pomidorowego (NIE koncentratu, tylko passaty)
  • rozmaryn, sól, pieprz, oregano (dałam tymianek)
  • 2 jajka

 

pasztet z ciecierzycy

 

Wykonanie:

Jeżeli używamy suszonej ciecierzycy, moczymy ją przez noc w wodzie.  Odcedzamy, zalewamy nową wodą i gotujemy do miękkości (40-60 minut).  Pestki prażymy na suchej patelni i grubo miksujemy.  Cebulę, marchew, czosnek i natkę siekamy i podsmażamy na oliwie na złoty kolor.  Dodajemy ugotowaną ciecierzycę, przecier pomidorowy, posiekany rozmaryn, sól i pieprz do smaku.  Dusimy na średnim ogniu 15 minut.  Podduszoną mieszankę mielimy w maszynce do mięsa (ewentualnie rozgniatamy tłuczkiem do ziemniaków).  Dodajemy pestki i oregano i doprawiamy.  Kiedy już dobrze doprawimy, dodajemy jajka i całość mieszamy.  Powstałą masę przekładamy do posmarowanej oliwą keksówki (robiłam z podwójnej porcji i użyłam takiej, o długości  32 cm).  Pieczemy w 190 stopniach przez 50 minut. 

 

pasztet z ciecierzycy

 

Chciałabym podziękować też  Bernice, Joli oraz Crummble   za wyróżnienie mojej pracy taką oto nagrodą.

versatile

Print

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
kabamaiga
Czas publikacji:
piątek, 07 września 2012 12:07

Komentarze

Dodaj komentarz

  • jolantaszyndlarewicz napisał(a) komentarz datowany na 2012/09/07 12:30:33:

    Nie jadłam Karolciu jeszcze takiego pasztetu ....ciekawa jestem czy pomskakowałby mojej Rodzince ...na pewno jest bardzo zdrowy,a mnie dodatkowo kusi jego kolor:) buziaka zasyłąm:)

  • Gość Miętowe Listki napisał(a) z 95.108.113.2* komentarz datowany na 2012/09/07 12:59:59:

    Uwielbiam takie pasztety, a dawno nie jadłam. :)

  • niepokornik napisał(a) komentarz datowany na 2012/09/07 13:42:46:

    To zdecydowanie moje smaki!
    Fajny ma kolor:)

  • Gość Madleine napisał(a) z 77-253-251-238.adsl.inetia.pl komentarz datowany na 2012/09/07 14:22:47:

    jestem bardzo ciekawa smaku:)

  • ugotujmy napisał(a) komentarz datowany na 2012/09/07 14:32:04:

    z mięsem mi ostatnio nie po drodze, ale pasztet warzywny.. pychota!:-))

  • mikimama napisał(a) komentarz datowany na 2012/09/07 14:42:58:

    Wygląda bardzo jesiennie i bardzo smacznie!

  • wiosenka27 napisał(a) komentarz datowany na 2012/09/07 15:06:10:

    Interesująca propozycja:)

  • paniszalo napisał(a) komentarz datowany na 2012/09/07 16:44:39:

    o rany jakie pyszności..... za mną to jeszcze humus chodzi.... :) mniam

  • Gość asialc napisał(a) z afex1.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2012/09/07 16:53:36:

    Nigdy nie jadłam, a wyglada bardzo apetycznie :-)

  • majanaboxing napisał(a) komentarz datowany na 2012/09/07 23:16:23:

    O mniam! Jaki on musi być pyszny! Wygląda doskonale. Przepyszne zdjęcia zrobiłaś.
    Pozdrawiam serdecznie

  • izaa_a napisał(a) komentarz datowany na 2012/09/08 01:08:49:

    robiłam tez kiedys podobny...bardzo smaczny ;P)

  • atina_bc napisał(a) komentarz datowany na 2012/09/08 10:17:36:

    prezentuje się świetnie!

  • ogrodybabilonu napisał(a) komentarz datowany na 2012/09/08 12:56:35:

    Rewelacyjny, bardzo lubię. Przyszła pora na te wypieki :)

  • malgorzata.dz napisał(a) komentarz datowany na 2012/09/09 17:30:59:

    Kolor ma jesienny! :) Domyślam się, że przyjemnie chrupie dzięki dodatkowi pestek dyni. :)

  • Gość mon napisał(a) z user-109-243-14-58.play-internet.pl komentarz datowany na 2012/11/25 16:03:23:

    A można tą podduszoną masę zmielić przy użyciu blendera? Czy wyjdzie z tego zbyt drobna paciaja? ;p

  • kabamaiga napisał(a) komentarz datowany na 2012/11/25 16:13:18:

    Myślę, że można. Tylko bez pestek, żeby można było potem chrupać.

  • Gość Chuda napisał(a) z 195-225-251-229.multi-play.net.pl komentarz datowany na 2012/11/28 09:31:34:

    Szukałam dobrego przepisu na pasztet i znalazłąm Twój, Ciecierzyca moczy się od wczoraj, zaraz wrzucam ją do szybkowara :-)

  • Gość napisał(a) z bxs66.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2013/01/31 18:23:49:

    Przepyszny!

Dodaj komentarz

Kalendarz

Wrzesień 2014

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...



Kontakt: kabamaiga@gmail.com


Teraz w kuchni




Można mnie tutaj znaleźć

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

my foodgawker gallery

Top Blogi

Smaczneblogi.pl