Wpis

wtorek, 16 października 2012

Chleb pszenny z orzechami

Kolejne święto chleba.   Tym razem z braku czasu musiałam upiec chleb drożdżowy, z książki kucharskiej dołączonej do Kitchen Aida.  Troszkę pozmieniałam zasady wyrabiania i rodzaje mąki, bo nie miałam akurat całego kilograma pełnoziarnistej.

World Bread Day 2012 - 7th edition! Bake loaf of bread on October 16 and blog about it!

 

chleb pszenny z orzechami

 

Składniki:

  • 630 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 370 g mąki pszennej chlebowej
  • 1 łyżeczka soli (proponuję dać 1 łyżkę)
  • 7 g suszonych drożdży
  • 2 łyżki oleju
  • 5 łyżek miodu
  • 150 g orzechów (włoskich i laskowych)
  • ok 550 ml letniej wody

 

chleb pszenny z orzechami

 

Wykonanie:

Orzechy siekamy i prażymy na suchej patelni.  Odstawiamy do ostudzenia.  Mąki, sól i drożdże mieszamy. Dodajemy olej i miód oraz stopniowo wodę.  Wyrabiamy 2 -3 minuty na pierwszej prędkości.  Ostudzone orzechy dodajemy do ciasta i zagniatamy tylko aby je równomiernie rozprowadzić.  Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na około godzinę.  Wyrośnięte ciasto odgazowujemy (uderzamy pięścią) i dzielimy na 2 części.  Z każdej formujemy bochenek i wkładamy do przygotowanego kosza.  Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na koleją godzinę (lub mniej).   Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni.  Chleby pieczemy przez 10 minut, po czym zmniejszamy temperaturę do 200 stopni.  Pieczemy kolejnych 30 minut (ja swoje piekłam 20, czyli łącznie 30 minut)

 

chleb pszenny z orzechami

/wydrukuj przepis/

 

 

Ingredients:

 

  • 630 g whole-wheat flour
  • 370 g bread flour
  • 1 tbs salt
  • 7 g dried yeast
  • 2 tbs oil
  • 5 tbs honey
  • 150 g walnuts
  • 550 ml warm water

 

Directions:

Chop the walnuts and roast them.  Leave to cool down.  Sift the flours, salt and yeast to the bowl.    Add oli, honey  and mix adding water gradually.   Mix for 2 -3  minutes on the first speed in your mixer.  Add the walnuts and mix just to combine.   Cover and leave for about an hour, until  the dough doubles the amount.   Divide into 2 pieces and shape oblong.   Leave for final fermentation  for an hour .  Bake at 220  C for 10 minutes, then lower the temperature to 200 C.  Bake for about 20-30 minutes.



Print

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
kabamaiga
Czas publikacji:
wtorek, 16 października 2012 06:48

Komentarze

Dodaj komentarz

  • izaa_a napisał(a) komentarz datowany na 2012/10/16 08:26:02:

    rewelacyjnie wygląda

  • majanaboxing napisał(a) komentarz datowany na 2012/10/16 09:38:28:

    Jejku Karolinko,jaki ładny ten chlebuś! Śliczny bochenek i piękne zdjęcia.
    Ja lubię bardzo drożdżowe pieczywko.
    Pozdrawiam cieplutko:*

  • majazteca napisał(a) komentarz datowany na 2012/10/16 09:41:39:

    Wow, Karolino, piekny chlebek upieklas. Poprosze kromeczke na sniadanie :)

  • ogrodybabilonu napisał(a) komentarz datowany na 2012/10/16 09:55:37:

    Wspaniały bochenek!

  • Gość flowerek napisał(a) z p4ff64c8f.dip.t-dialin.net komentarz datowany na 2012/10/16 10:25:58:

    Jest przepiekny! Przepraszam za linka (mozesz wykasowac), ale moze sie przylaczysz do nas tez tutaj: www.facebook.com/events/418011098255407/ Pozdrawiam serdecznie :)

  • blenda2007 napisał(a) komentarz datowany na 2012/10/16 10:57:18:

    ciekawa jestem jak smakuje chyba wyprobuje:D

  • Gość mojetworyprzetwory napisał(a) z host21-188-252-18.limes.com.pl komentarz datowany na 2012/10/16 11:33:52:

    Piękny i pachnie mi aż tutaj! Przepis zapisuję, bo kusi na calego!
    Pozdrawiam!

  • gosiab_3 napisał(a) komentarz datowany na 2012/10/16 11:42:42:

    piekne fotki!!wspanialy chlebek!!! ja rowniez dolacze do prosb o kromke chlebka :)
    Pozdrawiam cieplutko :)

  • kuchnia_breni napisał(a) komentarz datowany na 2012/10/16 12:36:42:

    Chyba muszę pomyśleć o zrobieniu takiego chleba, te orzechy brzmią zachęcająco :)

  • ewe.wo napisał(a) komentarz datowany na 2012/10/16 14:06:49:

    Piękny! :) Dzisiaj w całej kulinarnej blogosferze pachnie jak w piekarni... Uwielbiam zapach świeżego chleba - ma w sobie coś kojącego :)

  • jolantaszyndlarewicz napisał(a) komentarz datowany na 2012/10/16 15:37:43:

    Wspaniały chlebuś Ci wyszedł Karolciu... i ma w sobie orzechy, co dodatkowo podnosi jego atrajcyjnosć:) pozdrawiam ciepło

  • Gość amber napisał(a) z 87-205-201-195.adsl.inetia.pl komentarz datowany na 2012/10/16 18:18:33:

    Chleb piękny!
    Pysznego świętowania.

  • grazyna00711 napisał(a) komentarz datowany na 2012/10/16 18:21:12:

    Piękny chlebek i na pewno pyszny :)

  • darkangelika napisał(a) komentarz datowany na 2012/10/16 22:21:06:

    Przepysznie wygląda;)

  • margot11 napisał(a) komentarz datowany na 2012/10/16 22:50:07:

    bochny jak ze sklepu ,ale takiego starego sklepu kiedy pieczywo było sztuką , bo to najprawdziwsza sztuka piec takie chleby jak u koleżanki , wow

  • Gość Konwalie w kuchni napisał(a) z hso194.internetdsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2012/10/17 12:34:42:

    Widzę, że nie tylko ja cierpiałam na brak czasu wczoraj;)
    Pięknie wygląda!

  • Gość zorra napisał(a) z 221.red-80-24-93.staticip.rima-tde.net komentarz datowany na 2012/10/23 10:40:08:

    Beautiful loaf, I love bread with nuts!

    Dziekuje za udzial w <a href="kochtopf.twoday.net/stories/announcing-world-bread-day-2012-7th-edition/>Word Bread Day</a>. Mam nadzieje, ze za rok ponownie wezmiesz udzial w akcji.

Dodaj komentarz

Kalendarz

Kwiecień 2014

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30        

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...



Kontakt: kabamaiga@gmail.com


Teraz w kuchni

Można mnie tutaj znaleźć

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

my foodgawker gallery

Top Blogi

Smaczneblogi.pl