Wpis

niedziela, 30 grudnia 2012

Tartaletki migdałowe z lemon curd

Krem cytrynowy stał w lodówce, a do domu przyniosłam ostatnią Kuchnię ze zdjęciami Małgosi (to nowość) i Pauliny (to już nie nowość).  Kiedy przeglądałam przepisy, nie mogłam nie zauważyć tych tartaletek.  Szybko zabrałam się do pracy.  Zbyt szybko.  Zaczęłam odważać migdały i doszłam do wniosku, że jednak nie mam aż 600 g.  Trudno, zrobię z połowy porcji.  Odmierzyłam pozostałe składniki i zaczęłam się zastanawiać jak tak mała ilość masła ma scalić tyle migdałów, bo przecież mąki to prawie nie widać.  Jeszcze jedno zerknięcie do Kuchni i wszystko jasne.  Nie 600, a 60.  Niewielka różnica, prawda?  Zaczęłam ratować spód, ale jak zaczęłam źle, tak też skończyłam.  Zamiast zaliczyć tę mieszankę jako same migdały, policzyłam ją jako migdały i mąkę.  To był błąd, bo przecież migdały zachowują się jednak inaczej niż mąka.  Koniec końców wyszło, nawet dobre, ale wyjść z foremek nie chciały za bardzo. No nic, następnym razem zrobię już tak jak trzeba.

Co do zdjęć to pobawiłam się trochę stylizacją Pauliny.  Nie z tak udanym skutkiem, ale zabawa przednia.

tartaletki migdałowe z lemon curd

Składniki:

  • 60 g całych migdałów
  • 100 g mąki pszennej typ 500
  • 1/4 szklanki drobnego cukru
  • szczypta soli
  • 50 g zimnego masła
  • 1 - 2 żółtka
  • 3 -4 łyżki oliwy

 

tartaletki migdałowe z lemon curd

Wykonanie:

Migdały wykładamy na blasze i pieczemy w 180 stopniach przez kilka minut.  Wyjmujemy i studzimy.  Następnie mielimy w blenderze.  Dodajemy mąkę, cukier i sól i ponownie miksujemy.  Dodajemy masło w kostkach i wyrabiamy kruszonkę.   Na koniec dodajemy żółtka i oliwę i zagniatamy ciasto.  Wylepiamy nim dno i boki foremek do tartaletek (6 sztuk).  Każdą foremkę przykrywamy pergaminem i wkładamy do lodówki na minimum godzinę. 

Na ochłodzone foremki wsypujemy groch do pieczenia (na papier) i pieczemy w 220 stopniach przez 10 minut.  Następnie zdejmujemy groch i papier i pieczemy na złoty kolor przez kilka minut. 

Na upieczone spody wykładamy krem cytrynowy.  Podajemy z bitą śmietaną lub plasterkami cytryny.  Można też posypać cukrem pudrem.

tartaletki migdałowe z lemon curd

Print

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
kabamaiga
Czas publikacji:
niedziela, 30 grudnia 2012 10:39

Komentarze

Dodaj komentarz

  • wiosenka27 napisał(a) komentarz datowany na 2012/12/30 12:11:53:

    Ja, takie przygody mam bardzo często:)

  • blenda2007 napisał(a) komentarz datowany na 2012/12/30 12:35:04:

    pycha:)

  • majanaboxing napisał(a) komentarz datowany na 2012/12/30 13:31:36:

    Piękne zdjęcia , a tartaletki wyglądają cudownie pysznie. Lemon curd jest pyszny i wspaniale się komponuje, jak widzę w takich tartaletkach :)
    Pozdrowienia :)

  • abbra napisał(a) komentarz datowany na 2012/12/30 13:34:42:

    Według mnie i zdjęcia , i tartaletki są bardzo udane :)

  • malgorzata.dz napisał(a) komentarz datowany na 2012/12/30 13:39:00:

    Karolinka, wpadki muszą być, w końcu one też nas czegoś uczą. :)
    A zabawy w stylizacje, fajne, nie? :)
    Spróbuj któryś z przepisów kokosowych, też fajne i smaczne. :) Moje dzieci na przykład nie mogły się odczepić od kokosanek, mąż od cocada de forno, ja od ciasta kokosowego z rodzynkami (one takie trochę kruche jest), a moja siostra dosiadła się do sernika. :)
    Uściski Karolinko i wszystkiego dobrego na Nowy Rok! :)

  • izaa_a napisał(a) komentarz datowany na 2012/12/30 14:50:45:

    i mnie również bardzo się podobaja ;)

  • karmel-itka napisał(a) komentarz datowany na 2012/12/30 15:44:20:

    ach, jak pysznie wykorzystałaś lemn curd :]

  • Gość olimpia34 napisał(a) z host86-176-8-59.range86-176.btcentralplus.com komentarz datowany na 2012/12/30 16:10:42:

    Piękne zdjęcia a tartaletki urocze:-)

  • Gość soulstorm-everywhere.blogspot.com napisał(a) z 91-123-178-203.gigainternet.pl komentarz datowany na 2012/12/30 16:11:45:

    piękna stylizacja ;)

  • jolantaszyndlarewicz napisał(a) komentarz datowany na 2012/12/30 17:06:42:

    Ja kiedys do ciasteczek dodałam 200 g cukru (zamiast 20g) .... i też wyszły dobre:) ...a takie małe wpadki w kuchni zawsze wspomina się z uśmiechem:). Tartaletki musiały smakować rewelacyjnie, mimo kłopotów z wyjmowaniem:). Buziaczki

  • atina_bc napisał(a) komentarz datowany na 2012/12/30 19:57:14:

    Takie wypadki chodzą po ludziach i chyba każdy kiedyś taki miał;) ja oczywiście też i niestety ratować już nie było czego;) Piękne tartaletki i śliczna stylizacja - ta filiżanka i spodeczek - bardzo mi sie podobają:)

  • kamciss napisał(a) komentarz datowany na 2012/12/30 20:23:37:

    Wyglądają cudownie, jestem za! :)

  • Gość amber napisał(a) z 77-253-94-128.adsl.inetia.pl komentarz datowany na 2012/12/31 09:22:53:

    Co tam wpadki!
    Babeczki wyglądają pysznie i chętnie bym Ci porwała jedną.
    Pysznego i pomyślnego 2013 roku!

  • dyrdymalki napisał(a) komentarz datowany na 2012/12/31 12:06:31:

    smakowite !

  • mikimama napisał(a) komentarz datowany na 2012/12/31 20:12:47:

    Fajne połaczenie i zazdroszczę Ci tego blatu w kolorze indygo!

Dodaj komentarz

Kalendarz

Listopad 2014

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...



Kontakt: kabamaiga@gmail.com


Teraz w kuchni




Można mnie tutaj znaleźć

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

my foodgawker gallery

Top Blogi

Smaczneblogi.pl