Wpis

środa, 23 stycznia 2013

Chleb z orzechami i rodzynkami

Mistrz jest mistrzem nie tylko w chlebach na zakwasie.  Te drożdżowe to również mistrzostwo świata.  Pewnie bym się nie zagłębiła zbytnio w te przepisy, gdyby nie apetyczne zdjęcie Ewy.  A teraz wiem, że spróbuję też innych drożdżowych chlebów z "A Baker's book..." Hamelmana.

 

chleb z rodzynkami

 Składniki:

  • 450 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 450 g mąki chlebowej
  • 600g wody
  • 18 g (1 łyżka) soli
  • 5 g drożdży instant
  • 150 g rodzynek (najlepiej sułtanek)
  • 150 g orzechów (w oryginale pekany, ale ja dałam włoskie)

 

 

chleb z rodzynkami

Wykonanie:

Rodzynki zalać ciepłą wodą i odstawić na maksymalnie 30 minut.  Wszystkie składniki, poza rodzynkami i orzechami włożyć do miski.  Wyrabiać na najniższej prędkości przez 3 minuty.  Ciasto powinno być dość luźne.  Przełączyć mikser na wyższe obroty i wyrabiać przez kolejne 3 minuty.  Dodać osuszone rodzynki i posiekane orzechy.  Wyrabiać na najniższej prędkości tylko do czasu, aż orzechy i rodzynki będą rozłożone w miarę równomiernie w cieście.   Miskę nakryć i odstawić ciasto na 2 godziny do wyrastania.  Złożyć ciasto po 1 godzinie.

Następnie uformować bochenek, przełożyć do kosza i nakryć płótnem oraz włożyć do worka.  Odstawić na kolejną godzinę do wyrośnięcia.  Rozgrzać piekarnik do 230 stopni.  Piec chleb w tej temperaturze przez 15 minut.  Następnie zmniejszyć temperaturę do 220 stopni i piec przez kolejne 30-40 minut.

 

 

chleb z rodzynkami

Print

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
kabamaiga
Czas publikacji:
środa, 23 stycznia 2013 16:22

Komentarze

Dodaj komentarz

  • majazteca napisał(a) komentarz datowany na 2013/01/23 17:29:14:

    Karola, Twoj chlebek jest...powalajacy :) Pieknie Ci sie upiekl. Zapisuje przepis :)

    Usciski.

  • zawszeewelajna napisał(a) komentarz datowany na 2013/01/23 17:31:02:

    Kabunia Mistrzyni...;), jaki on ładny:)

  • jolantaszyndlarewicz napisał(a) komentarz datowany na 2013/01/23 19:35:34:

    Kaorlciu bochen godny Mistrzyni:) .... przepiękny:) Buziolek:)

  • ogrodybabilonu napisał(a) komentarz datowany na 2013/01/23 19:58:01:

    Ależ to wspaniały bochen!

  • dogsonx napisał(a) komentarz datowany na 2013/01/23 21:46:44:

    WYgląda nieziemsko!! Kłaniam się nisko!!

  • majanaboxing napisał(a) komentarz datowany na 2013/01/23 22:14:05:

    Ach, jaki boski bochen! Wspaniały Karolinko.

  • gosiaa99 napisał(a) komentarz datowany na 2013/01/24 01:47:23:

    Wyglada apetycznie..dawno już nie pieklam chleba.
    Chętnie zjadlabym kawałek.:-)

  • blenda2007 napisał(a) komentarz datowany na 2013/01/24 08:41:26:

    ŚLICZNIE WYGLADA:)

  • Gość Jswm napisał(a) z aerb155.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2013/01/24 08:48:50:

    u Eweliny jest piękny, ale Twój też niczego sobie :)

  • izaa_a napisał(a) komentarz datowany na 2013/01/24 23:34:49:

    cudnie wyglada

  • cuda.wianki napisał(a) komentarz datowany na 2013/01/26 11:22:28:

    cudnie to malo powiedziane!! :-))

  • lucynella napisał(a) komentarz datowany na 2013/10/11 00:17:28:

    ależ piękny chlebek :) zazdroszczę umiejętności ;)

  • Gość Magda C. napisał(a) z pc10-48.chomiczowka.waw.pl komentarz datowany na 2014/01/22 17:18:15:

    Chleb z rodzynkami i orzechami? Ciekawa jestem smaku, bo wygląda cudownie!

Dodaj komentarz

Kalendarz

Kwiecień 2014

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30        

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...



Kontakt: kabamaiga@gmail.com


Teraz w kuchni

Można mnie tutaj znaleźć

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

my foodgawker gallery

Top Blogi

Smaczneblogi.pl