Wpis

czwartek, 28 lutego 2013

Chleb z San Francisco

Dwa lata temu jechałam do Londynu z chlebem.  Wtedy też pomogłam mojej przyjaciółce wyhodować zakwas.  Teraz, jej zakwas ma się dużo lepiej niż mój, a chleb przez ni± pieczony posmakował nam tak bardzo, że zaraz po powrocie zrobiłam go sama.  Przepis od Liski, chociaż ja piekłam odrobinę inaczej. Moja przyjaciółka doszła już do takiej perfekcji, że robi go na oko :)

 

chleb z San Francisco 

 

Składniki:

  • 2 łyżeczki suszonych drożdży
  • 200 g m±ki pszennej razowej
  • 400 g m±ki pszennej chlebowej
  • 1/2 łyżki cukru
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 1 i 1/4 łyżeczki soli
  • 250 g zakwasu żytniego
  • 375 ml wody

 

chleb z San Francisco

 


Wykonanie:

Drożdże i cukier rozpu¶cić w wodzie i odstawić na kilka minut.  Dodać 380 g m±ki pszennej chlebowej, zakwas, sól i ocet.  Wyrobić przez chwilę robotem, tylko do poł±czenia składników.  Przykryć i odstawić na pół godziny.  Po tym czasie dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto przy pomocy robota.  Ponownie przykryć i odstawić do podwojenia objęto¶ci. 

Przygotować 30 cm keksówkę.  Wysmarować j± olejem i wysypać m±k±.  Ciasto lekko uformować i przełożyć do przygotowanej keksówki.  Przykryć o odstawić na około 30 - 40 minut do wyro¶nięcia. 

Piekarnik nagrzać do 230 stopni. Wstawić chleb i piec 10 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 200 st C i piec kolejne 35 min. 

 

chleb z San Francisco

Print

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
kabamaiga
Czas publikacji:
czwartek, 28 lutego 2013 11:56

Komentarze

Dodaj komentarz

  • mikimama napisał(a) komentarz datowany na 2013/02/28 12:49:02:

    Fantastyczny chlebek!

  • wiosenka27 napisał(a) komentarz datowany na 2013/02/28 15:37:01:

    Zapachniało domowym chlebkiem:)

  • izaa_a napisał(a) komentarz datowany na 2013/02/28 18:09:07:

    ale on wyglada apetycznie...prawdziwe cudo

  • majanaboxing napisał(a) komentarz datowany na 2013/02/28 18:30:32:

    Piękny jest ten chleb Karolinko. :)

  • ogrodybabilonu napisał(a) komentarz datowany na 2013/02/28 20:29:08:

    Piękny bochenek!

  • cuda.wianki napisał(a) komentarz datowany na 2013/02/28 21:32:03:

    nie ma jak uczen przerasta mistrza! ;-)) p.s. cudny, po prostu cudny chlebek! :-))

  • kasiaaaa24 napisał(a) komentarz datowany na 2013/03/01 11:59:10:

    Przepiękny. Niesamowicie wygl±da.

  • jolantaszyndlarewicz napisał(a) komentarz datowany na 2013/03/02 07:52:02:

    Piekłam ten chlebu¶ Karolciu, jest naprawde pyszny .... Twój bochenek wyglada cudownie, porwę kromeczkę i wymienię j± na ¶wież± bułasię, któr± zaraz wstawię do pieca:) buziaki

  • Go¶ć Kermit napisał(a) z 87-206-229-218.dynamic.chello.pl komentarz datowany na 2014/04/18 19:57:54:

    Wła¶nie wyjęłam z pieca. Podjęłam się pieczenia chleba już po raz czwarty, ale dopiero teraz wyszedł mi dokładnie taki jaki powinien być chleb! To dzięki pani stronie, bowiem próbowałam już "chleb ulubiony", który smakowo wyszedł ¶wietnie, jednak urósł tylko trochę (nie dałam drożdży). Natomiast ten jest cudowny i tak bardzo wysoki, że aż przerósł blaszkę w której piekłam! Dziękuję za pomoc, gdyż moje marzenia co do własnego idealnego chleba w końcu się spełniły i to tylko dzięki pani! Będę próbować kolejnych przepisów, gdyż chyba pokochałam tego bloga! :D

  • kabamaiga napisał(a) komentarz datowany na 2014/04/18 22:18:05:

    Strasznie mi miło czytać takie komentarze. Czwarty chleb i już idealny - nie każdemu tak się udaje. Ja chyba czekałam dłużej. Pozdrawiam serdecznie.

Dodaj komentarz

Kalendarz

Listopad 2014

Pn Wt ¦r Cz Pt So Nd
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...



Kontakt: kabamaiga@gmail.com


Teraz w kuchni




Można mnie tutaj znaleĽć

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

my foodgawker gallery

Top Blogi

Smaczneblogi.pl