Wpis

czwartek, 07 lutego 2013

Pączki

Wczoraj do 23 smażyłam pączki z przepisu Asi.  Wyszły fantastyczne.  Niezwykle miękkie i puszyste.  Najlepsze były wczoraj w nocy (wiem, bo ugryzłam kawałek), ale dzisiaj też przepyszne.  Wiedziałam, że muszę je tutaj pokazać, bo są tego warte.  Dlatego jeszcze rano o 7, przed wyjściem do pracy robiłam bardzo szybką sesję zdjęciową. Będę do tego przepisu wracać i Wam też polecam.

 

pączki

 

Składniki (na 20 - 30 pączków):
  • 700 - 750 g mąki tortowej
  • 6 żółtek z dużych jaj
  • 3 czubate łyżki cukru
  • 50 g  masła 
  • 50- 60 g drożdży (dałam 12 g drożdży instant)
  • 1 szklanka letniego  mleka (250 ml)
  • ½ szklanki jogurtu naturalnego (125 ml)
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki koniaku albo innego mocnego alkoholu
  • tłuszcz do smażenia
  • konfitura do nadziania
  • cukier puder albo lukier

 

pączki

 

Wykonanie:

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.  Masło roztapiamy i odstawiamy.

3 łyżki mleka mocno podgrzewamy, następnie mieszamy z jogurtem, 1 łyżką cukru i drożdżami.  Odstawiamy, aż zaczyn lekko wyrośnie.  Żółtka ucieramy z pozostałym cukrem, dodajemy pozostałe składniki (poza masłem).  Wyrabiamy kilka minut.  Dodajemy przestudzone masło i ponownie wyrabiamy.  Miskę z ciastem przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.  Kiedy ciasto podwoi objętość, odgazowujemy (mocno uderzmy pięścią).  Formujemy z ciasta pączki i odkładamy na blat posmarowany olejem.  Przykrywamy i czekamy przez 30 - 45 minut, aż wyrosną.

Smażymy w temperaturze ok. 170 - 180 stopni z każdej strony.  Usmażone pączki odkładamy na ręcznik papierowy.  Kiedy trochę ostygną nadziewamy konfiturą i posypujemy cukrem pudrem lub polewamy lukrem.

 

pączki

Print

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
kabamaiga
Czas publikacji:
czwartek, 07 lutego 2013 17:40

Komentarze

Dodaj komentarz

  • zauberi napisał(a) komentarz datowany na 2013/02/07 18:15:06:

    Też robiłam dzisiaj pączki wg tego przepisu, przepyszne!

  • wiosenka27 napisał(a) komentarz datowany na 2013/02/07 18:44:04:

    A ja nie zrobiłam. I juz nie zrobię:(

  • szarlotek napisał(a) komentarz datowany na 2013/02/07 19:23:52:

    Cudeńka ! Zapamiętam do zrobienia, bo pączki u nas jada się przez cały rok a przepis brzmi bardzo ciekawie :)

  • Gość ODMIENIONA napisał(a) z 178-36-184-66.adsl.inetia.pl komentarz datowany na 2013/02/07 19:49:17:

    Ja już swoje zrobiłam:) Ale te wyglądają obłędnie! Zapraszam na mojego raczkującego kulinarnego bloga:)

  • Gość agateq napisał(a) z 89-73-200-20.dynamic.chello.pl komentarz datowany na 2013/02/07 20:10:08:

    Nie lubię lukru, ale pączki faktycznie są takie... duże i pulchne!

  • majazteca napisał(a) komentarz datowany na 2013/02/07 20:48:08:

    No wiesz Karolciu, tylko ugryzlas? :)) Ja bym tam zjadla od razu calego, mimo poznej pory :) Bo chociaz za paczkami nie przepadam to Twoje zjadlabym od razu ze trzy :))

    Usciski.

  • ogrodybabilonu napisał(a) komentarz datowany na 2013/02/07 21:22:25:

    Idealne!

  • majanaboxing napisał(a) komentarz datowany na 2013/02/07 22:38:25:

    Kochana, jakie one są cudownie piękne!Podkradam jednego :)

  • margot11 napisał(a) komentarz datowany na 2013/02/08 08:05:08:

    za takie paczki całuję w rączki , nie ma innej opcji

  • milk_chocolate84 napisał(a) komentarz datowany na 2013/02/08 08:57:57:

    Nie wiedziałam że można zrobić pączki na jogurcie. Człowiek cały czas się uczy ;)
    Zdjęcia cudo. Aż chce się sięgnąć po jednego :)

  • erweb_s napisał(a) komentarz datowany na 2013/02/08 11:53:27:

    Smakowite pączusie :)

  • margarytka75 napisał(a) komentarz datowany na 2013/02/08 15:36:47:

    Pięknie Ci wyszły, bardzo się cieszę, że przepis się przydał i sprawdził :-)

  • izaa_a napisał(a) komentarz datowany na 2013/02/08 19:09:56:

    idealne pączusie

  • nathalia8 napisał(a) komentarz datowany na 2013/02/10 09:49:38:

    ale pieknie wygladaja..tak smakowicie!mmm!porywam jednego..no może dwa:)

  • jolantaszyndlarewicz napisał(a) komentarz datowany na 2013/02/12 20:17:06:

    Pączusie full wypas:) .... po prostu idealne:) .... ja zapewne zjadłabym całego, nie umiałabym się powstrzymać tylko na kawałku:)

  • 6benek napisał(a) komentarz datowany na 2013/04/01 21:29:03:

    Faktycznie pięknie wyglądają

Dodaj komentarz

Kalendarz

Grudzień 2014

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...



Kontakt: kabamaiga@gmail.com


Teraz w kuchni




Można mnie tutaj znaleźć

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

my foodgawker gallery

Top Blogi

Smaczneblogi.pl