Wpis

czwartek, 07 lutego 2013

P±czki

Wczoraj do 23 smażyłam p±czki z przepisu Asi.  Wyszły fantastyczne.  Niezwykle miękkie i puszyste.  Najlepsze były wczoraj w nocy (wiem, bo ugryzłam kawałek), ale dzisiaj też przepyszne.  Wiedziałam, że muszę je tutaj pokazać, bo s± tego warte.  Dlatego jeszcze rano o 7, przed wyj¶ciem do pracy robiłam bardzo szybk± sesję zdjęciow±. Będę do tego przepisu wracać i Wam też polecam.

 

p±czki

 

Składniki (na 20 - 30 p±czków):
  • 700 - 750 g m±ki tortowej
  • 6 żółtek z dużych jaj
  • 3 czubate łyżki cukru
  • 50 g  masła 
  • 50- 60 g drożdży (dałam 12 g drożdży instant)
  • 1 szklanka letniego  mleka (250 ml)
  • ½ szklanki jogurtu naturalnego (125 ml)
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki koniaku albo innego mocnego alkoholu
  • tłuszcz do smażenia
  • konfitura do nadziania
  • cukier puder albo lukier

 

p±czki

 

Wykonanie:

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojow±.  Masło roztapiamy i odstawiamy.

3 łyżki mleka mocno podgrzewamy, następnie mieszamy z jogurtem, 1 łyżk± cukru i drożdżami.  Odstawiamy, aż zaczyn lekko wyro¶nie.  Żółtka ucieramy z pozostałym cukrem, dodajemy pozostałe składniki (poza masłem).  Wyrabiamy kilka minut.  Dodajemy przestudzone masło i ponownie wyrabiamy.  Miskę z ciastem przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyro¶nięcia.  Kiedy ciasto podwoi objęto¶ć, odgazowujemy (mocno uderzmy pię¶ci±).  Formujemy z ciasta p±czki i odkładamy na blat posmarowany olejem.  Przykrywamy i czekamy przez 30 - 45 minut, aż wyrosn±.

Smażymy w temperaturze ok. 170 - 180 stopni z każdej strony.  Usmażone p±czki odkładamy na ręcznik papierowy.  Kiedy trochę ostygn± nadziewamy konfitur± i posypujemy cukrem pudrem lub polewamy lukrem.

 

p±czki

Print

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
kabamaiga
Czas publikacji:
czwartek, 07 lutego 2013 17:40

Komentarze

Dodaj komentarz

  • zauberi napisał(a) komentarz datowany na 2013/02/07 18:15:06:

    Też robiłam dzisiaj p±czki wg tego przepisu, przepyszne!

  • wiosenka27 napisał(a) komentarz datowany na 2013/02/07 18:44:04:

    A ja nie zrobiłam. I juz nie zrobię:(

  • szarlotek napisał(a) komentarz datowany na 2013/02/07 19:23:52:

    Cudeńka ! Zapamiętam do zrobienia, bo p±czki u nas jada się przez cały rok a przepis brzmi bardzo ciekawie :)

  • Go¶ć ODMIENIONA napisał(a) z *.adsl.inetia.pl komentarz datowany na 2013/02/07 19:49:17:

    Ja już swoje zrobiłam:) Ale te wygl±daj± obłędnie! Zapraszam na mojego raczkuj±cego kulinarnego bloga:)

  • Go¶ć agateq napisał(a) z *.dynamic.chello.pl komentarz datowany na 2013/02/07 20:10:08:

    Nie lubię lukru, ale p±czki faktycznie s± takie... duże i pulchne!

  • majazteca napisał(a) komentarz datowany na 2013/02/07 20:48:08:

    No wiesz Karolciu, tylko ugryzlas? :)) Ja bym tam zjadla od razu calego, mimo poznej pory :) Bo chociaz za paczkami nie przepadam to Twoje zjadlabym od razu ze trzy :))

    Usciski.

  • ogrodybabilonu napisał(a) komentarz datowany na 2013/02/07 21:22:25:

    Idealne!

  • majanaboxing napisał(a) komentarz datowany na 2013/02/07 22:38:25:

    Kochana, jakie one s± cudownie piękne!Podkradam jednego :)

  • margot11 napisał(a) komentarz datowany na 2013/02/08 08:05:08:

    za takie paczki całuję w r±czki , nie ma innej opcji

  • milk_chocolate84 napisał(a) komentarz datowany na 2013/02/08 08:57:57:

    Nie wiedziałam że można zrobić p±czki na jogurcie. Człowiek cały czas się uczy ;)
    Zdjęcia cudo. Aż chce się sięgn±ć po jednego :)

  • erweb_s napisał(a) komentarz datowany na 2013/02/08 11:53:27:

    Smakowite p±czusie :)

  • margarytka75 napisał(a) komentarz datowany na 2013/02/08 15:36:47:

    Pięknie Ci wyszły, bardzo się cieszę, że przepis się przydał i sprawdził :-)

  • izaa_a napisał(a) komentarz datowany na 2013/02/08 19:09:56:

    idealne p±czusie

  • nathalia8 napisał(a) komentarz datowany na 2013/02/10 09:49:38:

    ale pieknie wygladaja..tak smakowicie!mmm!porywam jednego..no może dwa:)

  • jolantaszyndlarewicz napisał(a) komentarz datowany na 2013/02/12 20:17:06:

    P±czusie full wypas:) .... po prostu idealne:) .... ja zapewne zjadłabym całego, nie umiałabym się powstrzymać tylko na kawałku:)

  • 6benek napisał(a) komentarz datowany na 2013/04/01 21:29:03:

    Faktycznie pięknie wygl±daj±

  • Go¶ć Lidka napisał(a) z *.ssp.dialog.net.pl komentarz datowany na 2015/02/12 14:53:04:

    Cudowny przepis! Znowu zebrałam gratulacje ze niby jestem taka zdolna ;) a to ten przepis taki genialny!

  • kabamaiga napisał(a) komentarz datowany na 2015/02/14 22:12:57:

    Lidka jeste¶ zdolna. Przepis to tylko połowa sukcesu.

Dodaj komentarz

Kalendarz

Sierpień 2016

Pn Wt ¦r Cz Pt So Nd
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Wszystkie zdjęcia s± moj± własno¶ci±. Kopiowanie i umieszczanie w innych miejscach jest odpłatne.




Kontakt: kabamaiga@gmail.com


Teraz w kuchni


Można mnie tutaj znaleĽć

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Top Blogi

Smaczneblogi.pl