Wpis

poniedziałek, 04 lutego 2013

Tort czekoladowy

Luty obfituje u nas w uroczystości rodzinne.  Na początek obchodzimy urodziny mojej siostrzenicy.  Z tej okazji przygotowałam tort czekoladowy. Robiąc go, pierwszy raz rzuciłam biszkoptem, pierwszy raz nie dodałam do biszkoptu proszku do pieczenia.  Powinien się nie udać?  Wręcz przeciwnie.  Wyszedł idealny.  Pierwszy raz bez "górki". 

 

tort czekoladowy

 

Składniki:

Na biszkopt (z przepisu Dorotki)

  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru (150 g)
  • 2/3 szklanki mąki pszennej (tortowej) (100 g)
  • 1/3 szklanki kakao (30 g)
  • szczypta soli



tort czekoladowy

 

Na masę:

  • 500 g kremówki
  • 500 g mascarpone
  • 3 łyżki drobnego cukru
  • 200 g gorzkiej czekolady

 

  • Biszkopciki do dekoracji

 

tort czekoladowy

 

Wykonanie:

Przygotować tortownicę o średnicy 22 cm.  Wyłożyć dno papierem do pieczenia.  Piekarnik rozgrzać do 170 stopni.

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno.  Dodawać po łyżce cukru, cały czas ubijając.  Następnie dodawać po jednym żółtku, nie przerywając ubijania.  Dodać przesianą mąkę i kakao.  Wymieszać łopatką tak, aby wszystkie składniki się połączyły.  Przelać masę do przygotowanej tortownicy.  Wstawić do piekarnika i piec przez 35 - 40 minut.   Gotowe, gorące ciasto wyjąć i rzucić formą na podłogę mniej więcej z wysokości kolan (60 cm).  Wstawić do wyłączonego piekarnika i ostudzić przy uchylonych drzwiczkach.

Wystudzony biszkopt przekroić na 3 blaty.

Czekoladę połamać na kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej.  Kremówkę ubić na sztywno z cukrem.  Mascarpone ubić mikserem w oddzielnej misce.  Następnie dodawać stopniowo do sera przestudzoną czekoladę i wymieszać.  Czekoladowy ser dodać do kremówki i całość wymieszać dokładnie.

Przygotowanym kremem przekładać upieczony biszkopt.  Posmarować też boki.  Brzegi tortu udekorować biszkopcikami.

 

tort czekoladowy

Print

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
kabamaiga
Czas publikacji:
poniedziałek, 04 lutego 2013 09:11

Komentarze

Dodaj komentarz

  • aciri napisał(a) komentarz datowany na 2013/02/04 09:28:30:

    Cudo! Po prostu cudo!

  • smacznapyza napisał(a) komentarz datowany na 2013/02/04 09:34:23:

    wygląda obłędnie :) nie ma to jak domowy tort, te z cukierni niech się schowają

  • bebak21 napisał(a) komentarz datowany na 2013/02/04 09:38:06:

    Piekny tort!

  • jolantaszyndlarewicz napisał(a) komentarz datowany na 2013/02/04 09:49:28:

    Bardzo lubię ten rzucany biszkopt Karolciu, aczkolwiek w ciemnej wersji jeszcze go nie piekłam:) .... co do masy zaś to uwielbiam mascarpone z kremówką ..... i jeszcze lubię torty dekorowane biszkoptami i wstążką ....są takie eleganckie:) pozdrawiam Kochana

  • Gość Agata napisał(a) z 87-205-135-221.adsl.inetia.pl komentarz datowany na 2013/02/04 09:54:31:

    Wygląda zachwycająco. ;)

  • mikimama napisał(a) komentarz datowany na 2013/02/04 10:39:20:

    Tor rzeczywiście bardzo elegancki!

  • dyrdymalki napisał(a) komentarz datowany na 2013/02/04 10:45:32:

    Obłędnie piękny

  • milk_chocolate84 napisał(a) komentarz datowany na 2013/02/04 11:08:23:

    Ja zawsze rzucam :)) Jeszcze się nie zdarzyło aby się nie udał :)

  • ogrodybabilonu napisał(a) komentarz datowany na 2013/02/04 11:09:02:

    Jest idealny!

  • Gość agabi napisał(a) z 94-193-75-176.zone7.bethere.co.uk komentarz datowany na 2013/02/04 11:11:17:

    prosty i elegancki:)

  • Gość Antenka napisał(a) z 89-187-232-215.internetia.net.pl komentarz datowany na 2013/02/04 12:11:43:

    idealny:) cudo!

  • slodka.babeczka napisał(a) komentarz datowany na 2013/02/04 12:57:36:

    Wygląda dostojnie, elegancko i bardzo apetycznie:)!

  • fiolka-fiolunka napisał(a) komentarz datowany na 2013/02/04 13:10:11:

    Przepiekny, mistrzostwo po prostu :)

  • wiosenka27 napisał(a) komentarz datowany na 2013/02/04 14:18:11:

    Perfekcyjny:)

  • wykrywaczsmaku napisał(a) komentarz datowany na 2013/02/04 14:22:36:

    piękny, wcielenie elegancji! :)

  • Gość ankawell napisał(a) z 89-79-178-58.dynamic.chello.pl komentarz datowany na 2013/02/04 14:48:13:

    Chętnie rozwiązałabym taką kokardkę :):):) wspaniały tort ...

  • bea.w.kuchni napisał(a) komentarz datowany na 2013/02/04 15:11:16:

    Piekny! Sama chcialabym taki dostac (choc u mnie juz troche po urodzinach ;)).
    A co do proszku, to ja nigdy nie dodaje / nie oddawalam go do biszkoptowych wypiekow.

    Pozdrawiam serdecznie!

  • bernadettap napisał(a) komentarz datowany na 2013/02/04 15:44:03:

    Piękne zdjęcia, a tort taki, że się obśliniłam :-P Ja też od jakiegoś czasu piekę bez proszku i chyba tak już pozostanie. Choć (odpukać) z pieczeniem biszkoptów nie miałam nigdy problemów, to przy takim bez proszku zawsze jakoś mniej się stresowałam :)

  • majazteca napisał(a) komentarz datowany na 2013/02/04 16:49:41:

    Wow, doskonaly tort Karola. I zdjecia...rewelacja. Moze upieczesz cos na urodziny mojego polowka? :))

    Usciski.

  • amaranthrose napisał(a) komentarz datowany na 2013/02/04 17:14:02:

    Cudowny tort!
    Musiał być przepyszny:)

  • od-kuchni napisał(a) komentarz datowany na 2013/02/04 18:25:06:

    Cudny ten tort! Już na FB zdjęcia mnie oczarowały :)

  • bernadeta75 napisał(a) komentarz datowany na 2013/02/04 20:15:45:

    czy ja juz przypadkiem nie mówiłam ze gdybym była mężczyzną to bym cię poślubiła:) takie cuda w kuchni to skarb.

  • Gość dosismakolyki napisał(a) z aeng41.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2013/02/04 20:24:16:

    cudo ;)

  • Gość mojetworyprzetwory napisał(a) z host21-188-252-18.limes.com.pl komentarz datowany na 2013/02/04 20:30:18:

    Wspaniały, idelany, piękny i taki elegancki! O zdjęciu nie wspomnę - bajka!

  • nashelly napisał(a) komentarz datowany na 2013/02/04 21:16:10:

    Ach... ten ciemny, piękny kolor, zniewalający zapach i smak którego nie da się z niczym pomylić - czekolada zawsze kusi, oj zawsze :> Musiało być pysznie!

  • majanaboxing napisał(a) komentarz datowany na 2013/02/04 22:02:19:

    Ach, cudowny!
    :) Jak wiesz, u mnie tez uroczystości,ale tort się do zdjęcia nie zachował. Szkoda.
    A Twój tak cudownie wygląda ,mniam :)

  • izaa_a napisał(a) komentarz datowany na 2013/02/04 22:56:59:

    piękny!!!!

  • ewe_se napisał(a) komentarz datowany na 2013/02/05 10:08:29:

    Głodna się, aż zrobiłam wygląda zjawiskowo :)

  • lucja_sa napisał(a) komentarz datowany na 2013/02/06 09:18:23:

    Dajcie kawałek :P

  • dogsonx napisał(a) komentarz datowany na 2013/02/06 21:17:03:

    cudowny !! ale mam na niego ochotę !!

  • Gość starvingcool napisał(a) z afon228.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2013/02/06 21:35:29:

    wygląda idealnie!

  • Gość Monia napisał(a) z aggg139.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2013/02/07 10:55:44:

    O co chodzi z tym rzucaniem??? Tort przepiękny chciałabym go upiec na urodziny córki.

  • Gość asialc napisał(a) z dmo170.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2013/02/07 17:17:26:

    Piękny! I czekoladowy, mniam... :-)

  • kabamaiga napisał(a) komentarz datowany na 2013/02/07 17:51:07:

    Monia podobno powietrze ucieka wtedy inaczej i biszkopt nie opada.

  • Gość kota napisał(a) z 213-5-43-152.bestgo.pl komentarz datowany na 2013/02/10 12:51:46:

    Witam serdecznie :)
    Tort wygląda absolutnie przeobłędnie! Jak zobaczyłam, to wiedziałam - to będzie mój tegoroczny tort urodzinowy:)
    I tu pojawiły się dwa pytania:
    - czy biszkoptem na prawdę trzeba rzucić? Troszkę się boję, że może nie przetrwać;)
    - czy do tortu można dodać pomarańczy i jeśli tak to w jakiej formie? Wymyśliłam sobie, że obiad i deser będą z akcentem pomarańczowym, poza tym połączenie czekolad+pomarańcza i ewentualnie migdal kocham miłością wielką;)

  • kabamaiga napisał(a) komentarz datowany na 2013/02/10 20:21:21:

    Kota nie ma opcji, że nie przetrwa. Rzucasz biszkoptem w formie :) Ja rzucałam pierwszy raz i będę częściej.
    Co do pomarańczy, to wydaje mi się, że można dodać sok z pomarańczy do masy. Nie wiem ile, trzeba próbować :)

  • Gość Malwina napisał(a) z eus90.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2013/02/11 11:37:47:

    Mówią, że to kobiety w ciąży mają zachcianki, ja ostatnio dowiedziałam się, że przyszłym tatusiom także to się zdarza, więc gdy tylko mój mąż zapragnął tort czekoladowy, rozpoczęłam poszukiwania na idealny przepis, patrząc na zdjęcie Twojego torta od razu wiedziałam, że to będzie to, że jeśli go zrobię to spełnię marzenie mojego męża. Twój tort podbija serca zarówno smakiem, jak i wyglądem. Dodam jeszcze, że pierwszy raz piekłam tort i z Twojego przepisu wyszedł idealny. Dziękuję :)

  • Gość Maciej napisał(a) z host-81-190-212-218.wroclaw.mm.pl komentarz datowany na 2013/02/23 23:36:17:

    A ja obsypałem go jeszcze orzechami włoskimi z góry, a boki zamiast biszkoptów udekorowałem płatkami migdałów. Dodatkowo po pierwszej warstwie biszkoptu dołożyłem kilka plastrów ananasa z puszki a wszystkie biszkopty nasączyłem pozostałym sokiem. Lekka przeróbka na urodziny mojej córeczki. Bardzo przepraszam ,,Twórcę'' przepiu za zmiany. Tak czy owak masa mascarpone z czekoladą i śmietanką to mistrz świata! Polecam wszystkim!Smacznego!

  • Gość Agati napisał(a) z abxg93.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2013/02/24 13:08:00:

    imageshack.us/photo/my-images/838/img8032g.jpg/ oto moja wersja niestety nie tak idealna :P mam nadzieję, że będzie pyszny :)

  • kabamaiga napisał(a) komentarz datowany na 2013/02/24 22:49:41:

    Malwino bardzo miło mi czytać takie słowa
    Macieju przecież wszelkie zmiany dozwolone. A z ananasem musiało cudnie smakować.
    Agati a co chcieć od tej wersji? Wygląda ślicznie.

  • Gość napisał(a) z 82.160.16.1* komentarz datowany na 2013/02/28 14:31:47:

    PRZEPIĘKNY!!!

  • Gość Karolina napisał(a) z jakis.stary.adres.netia.pl komentarz datowany na 2013/03/03 15:54:59:

    Rewelacja, upiekłam ostatnio dla chłopaka na urodziny(Talentu kulinarnego BRAK) i smakował wszystkim BARDZO! Dziękuję Ci za ten przepis, na pewno jeszcze nie raz skorzystam :)




  • kabamaiga napisał(a) komentarz datowany na 2013/03/03 20:04:54:

    Karolino bardzo się cieszę i zapraszam jeszcze.

  • Gość magda mmm napisał(a) z apn-37-109-207-98.dynamic.lte.plus.pl komentarz datowany na 2013/03/08 09:57:50:

    a proszek do pieczenia trzeba dodać?

  • kabamaiga napisał(a) komentarz datowany na 2013/03/08 11:40:46:

    Magdo nie, nie trzeba

  • Gość okruszka napisał(a) z user-164-126-216-5.play-internet.pl komentarz datowany na 2013/03/15 18:51:34:

    Czy te biszkopty "przymocować" na chwilke przed podaniem?
    Bo tort planuję zrobić wieczorem a podać nastepnego dnia, i do tego czasu biszkopty by zmiękły prawda? Pozdrawiam. :)

  • Gość okruszka napisał(a) z user-164-126-216-5.play-internet.pl komentarz datowany na 2013/03/15 19:04:02:

    A i jeszcze jedno pytanie mam, czy nie potrzeba dodawać żelatyny do masy?

  • kabamaiga napisał(a) komentarz datowany na 2013/03/15 22:17:56:

    Okruszko moje były przymocowane wieczorem. Przyznam, że dzięki temu zrobiły się bardzo ciekawe. Miękkie od środka i chrupiące na zewnątrz. Jeden z gości nawet się nimi specjalnie zachwycał. Jeśli oczywiście chcesz, możesz je przymocować przed samym podaniem. Tylko nie wiem jak się wtedy będą trzymać, bo masa już stężeje.
    Żelatyna absolutnie nie jest potrzebna. Mascarpone doskonale trzyma kremówkę i śmietana nie podchodzi wodą.

  • Gość napisał(a) z afc152.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2013/05/31 16:46:39:

    jestem gosia lubie torty czekoladowe i truskawkowe

  • Gość napisał(a) z 89-65-200-64.dynamic.chello.pl komentarz datowany na 2013/06/15 15:46:25:

    Pierwszy raz piekłam tort i cieszę się, że trafiłam na ten przepis :) Biszkopt wyszedł mi z małą górką, ale opadła po rzuceniu ciasta na ziemię i zamieniła się w... dołek - ale jak na możliwości mojego starego piekarnika uważam, że to sukces ;) Zresztą po pokrojeniu na części i przełożeniu kremem nie widać nierówności. Krem - palce lizać! Tort obłożyłam rurkami waflowymi zamiast biszkoptów. Przewiązany wstążką wyglądał naprawę elegancko. Pieczenie tortów przestało być straszne :)

  • Gość klaudia napisał(a) z 083243105157.warszawa.vectranet.pl komentarz datowany na 2014/02/19 17:19:04:

    Wspanialy tort, robilam go rok temu na pierwsze urodzinki mojego synka i ponownie bede robic go w tym roku, gdyz smakiem przebija wszystkie jakie do tej pory w zyciu jadlam ;) Rodzina byla zachwycona i widzialam lekkie niedowierzanie, ze tort nie jest z cukierni ;)

  • kabamaiga napisał(a) komentarz datowany na 2014/02/19 19:15:10:

    Klaudio strasznie miło mi to czytać. Bardzo dziękuję i cieszę się, że tort smakował.

Dodaj komentarz

Kalendarz

Wrzesień 2014

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...



Kontakt: kabamaiga@gmail.com


Teraz w kuchni




Można mnie tutaj znaleźć

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

my foodgawker gallery

Top Blogi

Smaczneblogi.pl