Wpis

wtorek, 12 marca 2013

Chleb na zakwasie - Vermont Sourdough

Przegapiłam go w książce Hamelmana.  Kiedy jednak Ptasia zadała pytanie na jego temat, pomyślałam, że spróbuję.  Jest zupełnie inny niż pozostałe chleby mistrza (przynajmniej te, które piekłam).  Córcia powiedziała, że woli te poprzednie (ja zresztą też).  Syn natomiast poprosił, abym tylko ten piekła dla niego.

 

vermont sourdough

 

Składniki:

Na zaczyn:

  • 135 g mąki pszennej chlebowej
  • 170 g wody
  • 2 łyżki zakwasu dokarmionego około 12 godzin wcześniej

 

vermont sourdough

 

Ciasto właściwe:

  • 690 g mąki pszennej chlebowej
  • 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 425 g wody
  • 1 łyżka soli
  • zaczyn (minus 2 łyżki)

 

vermont sourdough

 

Wykonanie:

Wszystkie składniki zaczynu wymieszać w misce, nakryć miskę (ja moją wkładam do worka foliowego) i odstawić na 12 - 16 godzin.

Wszystkie składniki ciasta właściwego wraz z zaczynem, ale bez soli, włożyć do miski.  Wyrobić  robotem na najniższych obrotach do połączenia składników.  W razie potrzeby dodać wody lub mąki.  Przykryć miskę i odstawić na 20 - 60 minut do autolizy.  Następnie posypać solą i wyrabiać ciasto przez 1,5 - 2 minuty na drugiej prędkości.  Przykryć i odstawić na 2,5 godziny.  W połowie czasu ciasto chwilę wyrobić (ręcznie).

Podzielić na 2 części i z każdej uformować bochenek.  Odstawić pod przykryciem na kolejne 2,5 godziny ( u mniej trwało to krócej).  Piec w 230 stopniach przez 40 - 45 minut.  (polecam sprawdzić po 30 minutach, ewentualnie zmniejszyć temperaturę do 220 stopni.  Pierwszy bochenek pieczony według przepisu przypalił się odrobinę).

 

vermont sourdough

Print

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
kabamaiga
Czas publikacji:
wtorek, 12 marca 2013 09:41

Komentarze

Dodaj komentarz

  • ptasia napisał(a) komentarz datowany na 2013/03/12 09:56:12:

    A piekłaś inne jego białe, np. Country Bread? Bo jak dla mnie to one są całkiem podobne ;). Natomiast robiłam też któryś wariant Vermonta ten bardziej razowy i wolę jednak biały.

  • bee_cn napisał(a) komentarz datowany na 2013/03/12 10:39:51:

    Właśnie obejrzałam sobie zdjęcia tego chleba w sieci i widzę, że ma on kilka odmian, a i bochenki wychodzą bardzo różne. Trzeba będzie któryś upiec, koniecznie!

  • majazteca napisał(a) komentarz datowany na 2013/03/12 12:19:27:

    Cudowny chlebek. Jak wszystkie chleby u Ciebie Karola :) Ja dawno juz nie pieklam, wyjadamy zapasy z zamrazarnika. Musze znow zakasac rekawy bo chce mi sie swiezego chleba... :)

    Usciski.

  • Gość asialc napisał(a) z dow240.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2013/03/12 13:57:59:

    Wygląda cudnie! I od razu mam ochotę na jeszcze ciepłą przylepkę z masełkiem :-)

  • wiosenka27 napisał(a) komentarz datowany na 2013/03/12 14:14:51:

    Ja już dawno nie piekłam domowego chleba. A tak cudownie wygląda każdy Twój bochenek:)

  • Gość Natalia napisał(a) z 194.50.110.4* komentarz datowany na 2013/03/12 15:25:35:

    juz chcę go zjeść! czy powinnam mieć foremkę, czy sam trzyma formę?

  • kabamaiga napisał(a) komentarz datowany na 2013/03/12 16:16:24:

    Ptasiu nie robiłam pozostałych jeszcze. Ta wersja jest właśnie tą pełnoziarnistą.
    Bee koniecznie
    Majeczko u nas też zawsze jest coś w zamrażalniku.
    Asialc a ja na piętkę :)
    Wiosenko dziękuję
    Natalia mój wyrastał w koszyku i był pieczony na kamieniu bez formy.

  • mikimama napisał(a) komentarz datowany na 2013/03/12 16:38:19:

    Wygląda bardzo apetycznie!

  • jolantaszyndlarewicz napisał(a) komentarz datowany na 2013/03/12 17:37:16:

    Karolciu nie piekłam tej wersji pełnoziarnistej,a le wygląda po prostu cudnie:) .... piekłam za to tą z białej mąki i wspominam smak tego bochenka bardzo dobrze:) ...Twoje bochenki są cudownie kształtne:) Buziaki

  • ogrodybabilonu napisał(a) komentarz datowany na 2013/03/12 21:01:55:

    Idealny jest!

  • szarlotek napisał(a) komentarz datowany na 2013/03/13 07:05:12:

    Jakie kształtne bocheneczki. Po ciągłym pieczeniu razowców i razowco podobnych miło pomarzyć o białym pachnącym pieczywie....

  • Gość olimpia34 napisał(a) z host109-152-29-64.range109-152.btcentralplus.com komentarz datowany na 2013/03/13 12:20:59:

    Ale wspaniałe chlebki pieczesz, jestem pod ogromnym wrażeniem:-). Ja wczoraj upiekłam whole wheat bread Hmelmana pominełam jednak rodzynki i orzechy i dodałam słonecznik. Wyszedł wiśmienity:-)

  • izaa_a napisał(a) komentarz datowany na 2013/03/14 12:39:56:

    idealny

Dodaj komentarz

Kalendarz

Październik 2014

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...



Kontakt: kabamaiga@gmail.com


Teraz w kuchni




Można mnie tutaj znaleźć

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

my foodgawker gallery

Top Blogi

Smaczneblogi.pl