Wpis

poniedziałek, 15 kwietnia 2013

Naleśniki idealne

Chyba nie ma łatwiejszego dania.  Wiem jednak, że zrobienie dobrych naleśników, może okazać się trudne.  Ja bardzo długo smażyłam naleśniki, z których nie byłam zadowolona.  Potem postanowiłam skorzystać z przepisu Ainsley'a  i dokładnie odmierzyłam składniki.  Dopiero wtedy odkryłam, że moje dotychczasowe ciasta naleśnikowe były zbyt gęste.  Od tamtego odkrycia nie odmierzam już dokładnie składników, ale wiem, jak gęste ciasto chcę uzyskać.  Smażąc te naleśniki, które widzicie na zdjęciach, odkryłam, że mój mąż woli jednak grubszą wersję. :)  No cóż.  Człowiek cały czas się uczy.

 

naleśniki

 

Składniki:

  • 500 ml mleka
  • 200 g mąki pszennej typ 500
  • szczypta soli
  • 1 łyżka oleju
  • 1 jajko
  • odrobina oleju do smażenia

 

naleśniki

 

Wykonanie:

Mąkę przesiewamy do miski razem z solą.  Dodajemy połowę mleka, jajko i mieszamy rózgą, aż pozbędziemy się grudek.  Dodajemy pozostałe mleko i olej.  Mieszamy, aż masa będzie jednolita.

Na patelnię wylewamy odrobinę oleju i rozgrzewamy.  Nalewamy ciasto, tak aby tylko przykrywało dno patelni.  Smażymy z dwóch stron.  Po usmażeniu kilku naleśników najprawdopodobniej trzeba będzie dolać ponownie odrobinę oleju, zależy to od patelni jaką macie.

naleśniki

Print

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
kabamaiga
Czas publikacji:
poniedziałek, 15 kwietnia 2013 09:47

Komentarze

Dodaj komentarz

  • ogrodybabilonu napisał(a) komentarz datowany na 2013/04/15 09:56:19:

    Pysznie wyglądają, dla mnie idealne!

  • mikimama napisał(a) komentarz datowany na 2013/04/15 11:27:29:

    Muszę przyznać, że robię na oko, ale ostatnio odkryłam, że rzadsze ciasto jest dużo lepsze. Nie pęka podczas zawijania i jest delikatniejsze w smaku...

  • cuda.wianki napisał(a) komentarz datowany na 2013/04/15 12:30:38:

    cieniutkie sa the best! :-))

  • blenda2007 napisał(a) komentarz datowany na 2013/04/15 13:00:19:

    mniami:)

  • milk_chocolate84 napisał(a) komentarz datowany na 2013/04/15 18:27:07:

    uwielbiam takie cieniutkie :)

  • majanaboxing napisał(a) komentarz datowany na 2013/04/15 20:41:19:

    Cudowne. Uwielbiam takie cienkie :)

  • izaa_a napisał(a) komentarz datowany na 2013/04/16 13:44:56:

    cudnie wyglDAJĄ tez lubie takie nalesniki

  • jolantaszyndlarewicz napisał(a) komentarz datowany na 2013/04/16 18:14:15:

    Karolciu ja zawsze robie ciasto naleśnikowe na oko .... i zdecydowanie wolę te rzadsze od gęstszego ...a naleśiki musza być cieniutki ....takie, zeby było przez nei widac dłoń:) ....własnie takie jak na zdjeciu:) buźka

  • sokramka napisał(a) komentarz datowany na 2013/04/20 10:08:03:

    A ja dodaję do ciasta olej, nie trzeba wciąż podlewać patelni. No i trochę wody gazowanej, naleśniki są wtedy puszyste ;)

  • Gość napisał(a) z agrenoble-551-1-261-49.w90-42.abo.wanadoo.fr komentarz datowany na 2013/04/30 19:04:10:

    bonsoir Uszula
    voici ma recette de crèpes
    250gr de farine
    2 oueufs
    1cuillère de sucre en poudre ou pas
    un peu d huile 1demi litre de lait
    et on se régale les tiennent avaient l' air d'ètre tès bonnes

Dodaj komentarz

Kalendarz

Grudzień 2014

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...



Kontakt: kabamaiga@gmail.com


Teraz w kuchni




Można mnie tutaj znaleźć

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

my foodgawker gallery

Top Blogi

Smaczneblogi.pl