Wpis

wtorek, 14 maja 2013

Tartaletki malinowe z włoską bezą

Staram się co roku, przed sezonem truskawkowym rozmrozić zamrażalnik.  A skoro mam go rozmrażać, najpierw muszę opróżnić.  Z zapasów znalazłam już tylko resztkę malin, białka i jakieś kruche ciasto.  Nie jestem do końca pewna jakie, ale wydaje mi się, że to to, z oszukanych pączków.  Może nie jest to ideał na tartę, ale na taką zamrażalnikową, będzie w sam raz.  Pierwszy raz postanowiłam też przygotować włoską bezę, oraz przypalić ją palnikiem.  Powiem tylko, że gdy syn wszedł rano do kuchni powiedział tylko "Wow".  Potem zajadał ze smakiem.

 

tartaletki malinowe

 

Składniki (na 9 sztuk):

  • ok. 500 g kruchego ciasta
  • min. 350 g malin (lepiej dać  500g)
  • 50 - 80 g cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

 

Wykonanie:

Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim posmarowane masłem foremki do tartaletek.  Nakłuć spód widelcem, wyłożyć papierem do pieczenia i nasypać grochu.  Piec 15 minut w 200 stopniach.  Wyjąć podpieczone spody, zdjąć papier z grochem i wstawić spody ponownie do piekarnika.  Piec przez kolejnych 5 minut, aż spody będą przyrumienione.  Ostudzić na kratce.

Przygotować krem.  Maliny przełożyć do garnka i zagotować z 1 - 2 łyżkami wody.  Mieszać od czasu do czasu.  Dodać cukier i wymieszać.   Mąkę rozmieszać w 1 łyżce wody i wlać do ugotowanych malin.  Wymieszać i doprowadzić do wrzenia, mieszając.  Krem przełożyć na upieczone spody.

 

tartaletki malinowe

 

Składniki na bezę włoską (wg P. Hermé, podejrzane u Eweliny)*

  • 85ml wody
  • 280g cukru
  • 5 białek ( najlepiej z małych jajek)

 

Wykonanie:

W garnuszku zagotować wodę z cukrem. Podgrzewać aż syrop osiągnie temp. 126-135°C (nie mam termometru i robiłam to na oko.   Syrop ma być gęsty)
Białka ubić mikserem w misce na niezbyt sztywną pianę. Zmniejszyć obroty na  średnie stopniowo wlewać gorący syrop.  Ubijać aż masa będzie chłodna (trwa to kilka minut).

Ubitą bezę przełożyć na krem malinowy.  Palcami porobić bezowe rogi.  Przypalić palnikiem.

* bezy wychodzi trochę za dużo.  Można zrobić z 3 białek

 

tartaletki malinowe


Print

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
kabamaiga
Czas publikacji:
wtorek, 14 maja 2013 00:06

Komentarze

Dodaj komentarz

  • Gość Marta napisał(a) z c5-192.icpnet.pl komentarz datowany na 2013/05/14 02:12:15:

    wyglądają cudnie!

  • Gość Inspirowane Smakiem napisał(a) z acqe224.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2013/05/14 06:15:02:

    Wyglądają bardzo elegancko. Dla gości, do pokazania, idealne:)

  • abbra napisał(a) komentarz datowany na 2013/05/14 06:26:09:

    Wyglądają świetnie !
    Nigdy nie robiłam bezy włoskiej - czas to nadrobić :)

  • majanaboxing napisał(a) komentarz datowany na 2013/05/14 06:47:01:

    Wyglądają przepysznie i pięknie :)

  • Gość ola - słodka babka napisał(a) z c174-2.icpnet.pl komentarz datowany na 2013/05/14 07:48:34:

    Bardzo mi się podoba kształt Twojej bezy, urocze :) Biorąc pod uwagę zawartość mojego zamrażalnika, to mogłabym co najwyżej przygotować bezę ze szparagami i dynią ;)

  • mikimama napisał(a) komentarz datowany na 2013/05/14 08:05:21:

    Jak pięknie wygląda ta beza!

  • ogrodybabilonu napisał(a) komentarz datowany na 2013/05/14 08:06:56:

    Fantastyczne i ta beza, pycha!

  • pinkcake napisał(a) komentarz datowany na 2013/05/14 09:08:41:

    Cudne!

  • kozakowna napisał(a) komentarz datowany na 2013/05/14 12:40:02:

    Wyglądają przepysznie:))) Muszę wypróbować !

  • wiosenka27 napisał(a) komentarz datowany na 2013/05/14 14:23:44:

    U mnie podobna akcja z zamrażalnikiem:)

  • Gość Maggie napisał(a) z dsl-217-155-36-199.zen.co.uk komentarz datowany na 2013/05/14 17:39:45:

    Wspaniale wygladaja! W moim aktualnym piekarniku boje sie troche eksperymentowac z beza, bo jest nieprzewidywalny... A szkoda, bo pewnie wkrotce pedzilabym do kuchni robic tartaletki!

  • izaa_a napisał(a) komentarz datowany na 2013/05/14 17:43:36:

    przepiękne !

  • juriel1 napisał(a) komentarz datowany na 2013/05/14 20:42:29:

    wygladają bosko, pewnie też tak smakują

  • gin86 napisał(a) komentarz datowany na 2013/05/15 16:58:35:

    Marzy mi się palnik, żeby przygotowywać takie cudeńka :) Wyglądają pięknie :)

  • Gość cukrowawrozka napisał(a) z acwt112.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2013/05/15 19:54:14:

    W weekend kupię palnik, bo też mi się zachciało takich cudeniek bezowych! <3

  • jolantaszyndlarewicz napisał(a) komentarz datowany na 2013/05/16 20:56:01:

    Też bym powiedziała wow i zajadała ze smakiem:) Cudne:)

  • Gość napisał(a) z public-gprs638951.centertel.pl komentarz datowany na 2013/08/26 06:48:37:

    Witam, niestety w moim piekarniku bezy nie wychodzą, bez termoobiegu i grila :/ czy w mikrofali da radę beza włoska? mam w niej też fuknkcję grila, proszę o odp

  • 20halina napisał(a) komentarz datowany na 2014/07/09 21:20:37:


    świetne, szyku nadaje włoska beza - super :):):)

Dodaj komentarz

Kalendarz

Październik 2014

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...



Kontakt: kabamaiga@gmail.com


Teraz w kuchni




Można mnie tutaj znaleźć

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

my foodgawker gallery

Top Blogi

Smaczneblogi.pl