sto kolorów kuchni

Blog przeniesiony: http: stokolorowkuchni.blogspot.com

Wpis

wtorek, 20 sierpnia 2013

Tarta cytrynowa Bożeny Sikoń

Tak jak pisałam w poprzednim poście, przepis na tę tartę dostałam na warsztatach u pani Bożeny Sikoń.  Tarta nie dość, że prezentuje się wyśmienicie, to jeszcze tak smakuje.  Nie ukrywam, że najlepsza jest lekko schłodzona.  Tarta posmakowała nam tak bardzo, że postanowiłam przygotować ją na Piknik Smakoszy.  Rozeszła się w całości :) Na zdjęciach widać obydwie wersje.  W kawałku jest beza z warsztatów, a w całości już ta robiona przez mnie w domu.

 

tarta cytrynowa

 

Składniki (na blachę 23 cm i 2 tartaletki):

Ciasto kruche:

  • 150 g masła
  • 240 g mąki
  • 80 g cukru pudru
  • 2 żółtka (40 g)
  • Kilka kropli soku z cytryny

 

tarta cytrynowa

 

Wykonanie:

Składniki siekamy nożem, zagniatamy ciasto i wkładamy w folii na lodówki na 30 minut.  Rozwałkowujemy i wykładamy foremki.  Spód nakłuwamy.  Wykładamy dokładnie folią aluminiową (szczególnie dokładnie dociskamy przy rancie) i pieczemy z obciążeniem (np.groch, fasola) przez 10 minut w 180 C.  Zdejmujemy folię i obciążenie i dopiekamy 15 minut.

 

tarta cytrynowa

 

Krem cytrynowy:

  • sok z 3 cytryn i ½ grejpfruta
  • 180 g masła
  • 300 g cukru pudru
  • 5 jajek
  • 7 g żelatyny

 

tarta cytrynowa

 

Wykonanie:

Sok i cukier zagotowujemy.  Dodajemy masło i rozpuszczamy mieszając. Dodajemy roztrzepane jajka i cały czas mieszając gotujemy, aż masa będzie gęsta.  Dodajemy namoczoną żelatynę i mieszamy.  Schładzamy.  Ostudzony krem przed nałożeniem na ciasto miksujemy.

 

tarta cytrynowa

Beza włoska:

  • 150 g cukru kryształ
  • 75 g białek
  • Woda

 

Wykonanie:

Białka lekko podbić z odrobiną cukru. Resztę cukru zagotować z wodą (ma zakrywać cukier) i gotować do próby nitki (120C).  Syrop wlewać stopniowo do podbitych białek cały czas ubijając.  Ubić na sztywno.  Bezę wyłożyć na krem cytrynowy i opalić palnikiem lub w piekarniku w opcji grill.

Trzymać w lodówce.



tarta cytrynowa

Print

Szczegóły wpisu

Tagi:
brak
Kategoria:
Autor(ka):
kabamaiga
Czas publikacji:
wtorek, 20 sierpnia 2013 14:04

Komentarze

Dodaj komentarz

  • Gość amber napisał(a) z *.adsl.inetia.pl komentarz datowany na 2013/08/20 14:47:14:

    Piekna tarta.
    Nic dodać ,nic ująć.
    Pozdrowienia!

  • Gość cuda.wianki napisał(a) z *.range86-171.btcentralplus.com komentarz datowany na 2013/08/20 14:48:09:

    obledna! wyglada jak z najlepszej cukierni i nie musze zgadywac, ze tez tak smakuje! :-))

  • dyrdymalki napisał(a) komentarz datowany na 2013/08/20 14:48:25:

    boska ! ( oj, czemu Ty mieszkasz tak daleko... )

  • krystyna911 napisał(a) komentarz datowany na 2013/08/20 14:53:09:

    Jessssssssssssssssu, jaka ona cudna jest.:)

  • izaa_a napisał(a) komentarz datowany na 2013/08/20 15:04:15:

    cudna!!!

  • edyta_rosner napisał(a) komentarz datowany na 2013/08/20 15:14:49:

    Ach jaka ładna!!!

  • wiosenka27 napisał(a) komentarz datowany na 2013/08/20 16:20:49:

    Czy taka beza może się nie udać? Pewnie tak, brzmi to trochę trudno aczkolwiek bardzo mnie kusi:)

  • kabamaiga napisał(a) komentarz datowany na 2013/08/20 16:48:25:

    Wiosenko ja robiłam ją już wcześniej, bez wskazówek Pani Bożeny. Myślę, że może się nie udać jak wszystko, ale jest do zrobienia.
    Robiłam tutaj stokolorowkuchni.blox.pl/2013/05/Tartaletki-malinowe-z-wloska-beza.html
    Chociaż teraz widzę, że temperatura tam podana znacznie różni się od tej, o której mówiła nam pani Bożena. Na warsztatach, mówiła, że powyżej 121C cukier zaczyna się krystalizować i potem będą wyczuwalne pod językiem kryształki.

  • wiosenka27 napisał(a) komentarz datowany na 2013/08/21 10:49:00:

    Myślę, że niedługo spróbuję:)

  • bernadeta75 napisał(a) komentarz datowany na 2013/08/21 19:54:03:

    cudowna! zrobię na pewno.

  • majanaboxing napisał(a) komentarz datowany na 2013/08/21 20:35:24:

    O mniam, jakże ona jest piękna! Musi smakować genialnie :)

  • Gość D.M napisał(a) z *.adsl.inetia.pl komentarz datowany na 2013/08/22 21:40:33:

    Super wygląda:) Koniecznie do wypróbowania :)!

  • Gość KuchAsia napisał(a) z *.adsl.inetia.pl komentarz datowany na 2013/08/23 00:37:55:

    mmm, wygląda pysznie :)

  • Gość cukrowawrozka napisał(a) z *.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2013/08/24 00:40:36:

    Zdjęcie już na foodgawkerze mnie zachwyciło <3

  • Gość karolina napisał(a) z *.adsl.inetia.pl komentarz datowany na 2016/07/09 09:19:17:

    Ta tarta jest rewelacyjna. Uwielbiam ją robić i jeszcze bardziej jeść. Zawsze zaskakuje gości smakiem :)
    www.natalerzuagnes.pl/przepis/tarta-cytrynowa/

Dodaj komentarz

Kalendarz

Luty 2018

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28        

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Wszystkie zdjęcia są moją własnością. Kopiowanie i umieszczanie w innych miejscach jest odpłatne.




Kontakt: kabamaiga@gmail.com


Teraz w kuchni


Można mnie tutaj znaleźć

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Top Blogi

Smaczneblogi.pl