sto kolorów kuchni

Blog przeniesiony: http: stokolorowkuchni.blogspot.com

Wpis

wtorek, 17 września 2013

Tarta tatin z zielonymi pomidorami

Na targu wreszcie pokazały się zielone pomidory.  Kupiłam bez zastanawiania się co z nich zrobię.  W domu zajrzałam do książek i u Gary'ego Rhodes'a znalazłam tę oto tartę.  Wyszła wspaniała.  Skropiona octem balsamicznym to było to.

 

tarta tatin z zielonymi pomidorami

 

Składniki:

  • płat ciasta francuskiego
  • 5 - 8 zielonych pomidorów
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz
  • kawałek masła
  • 2 - 4 łyżeczki cukru demerara
  • ocet balsamiczny
  • parmesan

 

tarta tatin z zielonymi pomidorami

 

Wykonanie:

Rozgrzać piekarnik do 200 stopni.

Patelnię z metalową rączką lub specjalną formę do tarty tatin postawić na ogniu. Wlać odrobinę oliwy.  Umyte i przekrojone na pół pomidory ułożyć w patelni przekrojoną stroną w dół.  Zwiększyć ogień. Po minucie dodać masło i wsypać cukier.  Potrząsnąć patelnią tak, aby pomidory pokryły się  cukrem.  Zdjąć patelnię z ognia. 

Rozwałkować ciasto na wielkość odrobinę większą niż patelnia.  Ułożyć ciasto na pomidorach i wcisnąć boki pomiędzy pomidory a brzeg patelni.  Wstawić patelnię do nagrzanego piekarnika i piec około 25 minut, aż ciasto będzie złote i chrupiące.  Wyjąć patelnię z piekarnika i pozwolić przez chwilę ostygnąć.  Ostrożnie wyjąć tartę na talerz.  Skropić octem balsamicznym i posypać parmesanem.

 

tarta tatin z zielonymi pomidorami

Print

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
kabamaiga
Czas publikacji:
wtorek, 17 września 2013 10:16

Komentarze

Dodaj komentarz

  • mikimama napisał(a) komentarz datowany na 2013/09/17 10:34:14:

    Bardzo niebanalna propozycja!

  • wiosenka27 napisał(a) komentarz datowany na 2013/09/17 15:04:16:

    Jak dla mnie bardzo oryginalnie. Do tej pory zielone pomidory jadłam tylko w sałatce ze słoika:)

  • aciri napisał(a) komentarz datowany na 2013/09/17 15:25:32:

    Wspaniale i niezwykle inspirująco. Teraz żałuję, że się nie skusiłam na zielone pomidory na ryneczku.

  • karmel-itka napisał(a) komentarz datowany na 2013/09/17 18:35:41:

    zapisałam przepis, bo tarta tatin z patelni to jest coś!

  • majanaboxing napisał(a) komentarz datowany na 2013/09/17 18:38:12:

    Jaka cudna, wow! Nigdy nie jadłam zielonych pomidorów.

  • Gość Kokornus napisał(a) z *.play-internet.pl komentarz datowany na 2013/09/17 20:33:45:

    Genialny przepis, już wiem jak wykorzystać te zielone niedobitki, które mam jeszcze w ogrodzie.

  • izaa_a napisał(a) komentarz datowany na 2013/09/17 23:21:31:

    apetycznie wygląda

  • jolantaszyndlarewicz napisał(a) komentarz datowany na 2013/10/03 13:17:17:

    U mnie w foliaczku jest trochę zielonych pomidorów ...myślę o sałatce do słoików ... choć ta tarta kusi:)... z tym, ze ja zrobilabym ją z ciastem kruchym:)

Dodaj komentarz

Kalendarz

Listopad 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Wszystkie zdjęcia są moją własnością. Kopiowanie i umieszczanie w innych miejscach jest odpłatne.




Kontakt: kabamaiga@gmail.com


Teraz w kuchni


Można mnie tutaj znaleźć

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Top Blogi

Smaczneblogi.pl