Wpis

środa, 11 września 2013

Tarta z jabłkami

Szarlotki, tarty z jabłkami czy kruszonki to chyba ulubione ciasta u nas w domu.  Tym razem postanowiłam wykorzystać kruche ciasto z tarty cytrynowej Bożeny Sikoń i dodać jabłka.  Tarta wyszła cudowna.

 

 tarta z jabłkami

 

Składniki (na blachę 23 cm):

Ciasto kruche:

  • 150 g masła
  • 240 g mąki
  • 80 g cukru pudru
  • 2 żółtka (40 g)
  • kilka kropli soku z cytryny
  • 2 kg jabłek (antonówka, szara reneta)
  • 100 g cukru
  • jajko do smarowania

 

tarta z jabłkami

 

Wykonanie:

Składniki siekamy nożem, zagniatamy ciasto i wkładamy w folii na lodówki na 30 minut. Odcinamy mniej kawałek mniej więcej 100 g.  Większą część rozwałkowujemy i wykładamy foremki.  Spód nakłuwamy.  Wykładamy dokładnie folią aluminiową (szczególnie dokładnie dociskamy przy rancie) i pieczemy z obciążeniem (np.groch, fasola) przez 10 minut w 180 C.  Zdejmujemy folię.

Mniejszy kawałek rozwałkowujemy i na papierze wkładamy do lodówki.

W międzyczasie szykujemy jabłka.   Myjemy, obieramy i kroimy na kawałki.  Przekładamy na patelnię i dusimy, aż większość się rozpadnie.  Pod koniec dodajemy cukier, mieszamy i dusimy jeszcze przez chwilę.

Jabłka wykładamy na podpieczony spód.  Wyjmujemy z lodówki rozwałkowany kawałek ciasta.  Tniemy na paski.  Układamy na jabłkach.  Smarujemy jajkiem.  Pieczemy w 180 stopniach przez około 20 - 30 minut.

 

tarta z jabłkami



Print

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
kabamaiga
Czas publikacji:
środa, 11 września 2013 09:24

Komentarze

Dodaj komentarz

  • Gość http:pastawithapplepie.blogspot.com napisał(a) z 77-254-218-8.adsl.inetia.pl komentarz datowany na 2013/09/11 09:51:48:

    WYGLADA CUDOWNIE... u mnie tez wszyscy lubia szarlotki ;)

  • majazteca napisał(a) komentarz datowany na 2013/09/11 09:59:49:

    I wyglada przepieknie Karolciu. Ja sie chyba nawroce i zaczne tez piec szarlotki bo jakos do tej pory wypieki z jablkami nie nalezaly do moich ulubionych...

  • Gość monika napisał(a) z aecs161.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2013/09/11 10:18:10:

    czuję,jak aromatycznie pachnie jesienią!

  • dyrdymalki napisał(a) komentarz datowany na 2013/09/11 11:12:10:

    u mnie na razie ciasto ze śliwkami króluje ...a potem przyjdzie czas na szarlotkę :)

  • malwinkanr1 napisał(a) komentarz datowany na 2013/09/11 11:24:21:

    I wygląda cudnie! Tyle jabłuszek w środku, mniam!

  • mikimama napisał(a) komentarz datowany na 2013/09/11 11:33:04:

    Moi chłopcy najbardziej ze wszystkich ciast kochają szarlotkę :) Pysznie wygląda tarta!

  • Gość bielinka napisał(a) z 78-131-235-106.tktelekom.pl komentarz datowany na 2013/09/11 12:14:26:

    ideał :)

  • majanaboxing napisał(a) komentarz datowany na 2013/09/11 14:08:33:

    Przepiękna i jaka delikatna! A co tam czytasz?
    Pozdrowienia:)

  • kabamaiga napisał(a) komentarz datowany na 2013/09/11 15:43:59:

    Czyli nie tylko u nas jabłka w cieście rządzą ;)
    Madziu czytam Kena Folletta Człowiek z Sankt Petersburga

  • wiosenka27 napisał(a) komentarz datowany na 2013/09/11 18:38:17:

    Bardzo kusząca propozycja:)

  • milk_chocolate84 napisał(a) komentarz datowany na 2013/09/11 19:10:45:

    Ta krateczka jest cudowna! :)

  • izaa_a napisał(a) komentarz datowany na 2013/09/13 23:01:49:

    ale apetyczne zdjęcia ;))

  • Gość cukrowawrozka napisał(a) z aczv184.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2013/09/16 10:57:32:

    Wygląda tak domowo i uroczo z tą krateczkę, takie ciasta zawsze kojarzą mi się z dzieciństwem <3

  • Gość Jula napisał(a) z oer209.internetdsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2013/10/01 08:34:21:

    Witam!zrobiłam wczoraj tarte według Pani przepisu.I niestety muszę przyznać,że jestem bardzo zawiedziona!!!!Ciasto wyglądało na upieczone ,jednak po przekrojeniu widoczny był zakalec...ciasto się nie upiekło myślę ze powodem była zbyt niska temperatura..Nie wiem jak można polecać coś co w praktyce okazuje się zupełnie inne..nie polecam!!!

  • kabamaiga napisał(a) komentarz datowany na 2013/10/01 15:46:13:

    Pani Julo. Taka tarta nie jest łatwym wypiekiem. Nie wiem co zrobiła Pani nie tak. Być może jabłka były zbyt wodniste, może ciasto za grubo rozwałkowane, za mało podpieczone. Proszę pamiętać, że każdy piekarnik działa trochę inaczej. Jak Pani widzi na zdjęciach u mnie się udało. Być może w Pani przypadku trzeba było dłużej podpiec spód. Podczas każdego ciasta trzeba kontrolować stopień wypieczenia według tego co się widzi.

  • jolantaszyndlarewicz napisał(a) komentarz datowany na 2013/10/03 12:47:20:

    Śliczna, po prostu piękna ...oczu oderwać nie mogę:)

  • Gość Kati napisał(a) z ftth178-24-71.plk.prest.pl komentarz datowany na 2013/10/13 19:22:08:

    upiekłam dzisiaj ciasto wg. powyższego przepisu i było.......PRZEPYSZNE.
    Delikatne, rozpływające się w ustach:), niestety przetrwało po wyjęciu z piekarnika tylko 2 godziny:)
    Do jabłek prócz zwykłego cukru dodałam jeszcze cukru cynamonowego (delecty).
    Samo ciasto piekłam 15 a nie 10 minut.
    Serdecznie polecam

  • kabamaiga napisał(a) komentarz datowany na 2013/10/13 19:50:35:

    Kati bardzo się cieszę

  • kati.1984 napisał(a) komentarz datowany na 2013/10/13 21:12:23:

    Jutro chciałabym upiec Karpatkę lub Napoleonkę więc jakbyś miała wypróbowany przepis - byłabym wdzięczna:)
    Tak czy inaczej po dzisiejszej tarcie jestem wierną fanką Twojego blooga....

  • kabamaiga napisał(a) komentarz datowany na 2013/10/13 21:34:57:

    Kati strasznie miło mi to czytać. Co do karpatki i napoleonki muszę Cię zasmucić. Mam w planach zrobić napoleonkę z przepisu mojej teściowej, ale jeszcze go od niej nie wzięłam. Postaram się to naprawić.

  • Gość romanek napisał(a) z 88-199-45-68.matcom.com.pl komentarz datowany na 2014/03/11 18:21:56:

    Witam. Przepis jest słaby. Jestem kucharzem, ale nigdy nie specjalizowałem się w ciastach. Zrobiłem z tego przepisu i fakt, wyszło, ale:
    -tarta jest zdecydowanie za cienka mimo, że zamiast 240g mąki dałem 250.
    -zdecydowanie za słodka. Osobiście nie lubię słodyczy i myślałem, że to może tylko dla mnie jest za słodka, ale rodzina również uważa, że cukru powinno być mniej

    Dnia następnego postanowiłem zmodyfikować przepis. Zamiast 240g mąki, użyłem 500g(2 szklanki). Całą kostkę masła i cukru tyle co w przepisie, ale do jabłek dałem jakieś 70g, czyli mniej. Wyszło idealnie. Nie jestem jakimś hejterem, ale przepis jest po prostu słaby.

    Pozdrawiam.

  • kabamaiga napisał(a) komentarz datowany na 2014/03/11 20:27:21:

    Romanku pragnę zauważyć, że przepis na ciasto pochodzi nie ode mnie, a od pani Bożeny Sikoń. Co do ilości cukru to naprawdę sprawa indywidualna. Ja z tego przepisu robiłam już kilka tarta i nigdy nie wyszło nie tak.

  • Gość Magda napisał(a) z 178.252.61.220.internetia.net.pl komentarz datowany na 2014/04/07 16:37:47:

    Przepis jest zły, ugniatane ciasto wychodzi okropne. Trzeba się nieźle nagimnastykować, aby coś z tego zrobić. Złe proporcje składników, co powoduje mnóstwo złości i "kombinowania" aby ratować użyte składniki.

  • kabamaiga napisał(a) komentarz datowany na 2014/04/07 18:34:47:

    Magdo nie wiem, co zrobiłaś nie tak. Przepis na ciasto jest od Pani Bożeny Sikoń i zapewniam, że jest dobry. Korzystałam z niego kilka razy i korzystały z niego też inne osoby. Czy to przy okazji tej tarty, czy przy okazji tarty cytrynowej.

Dodaj komentarz

Kalendarz

Sierpień 2014

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...



Kontakt: kabamaiga@gmail.com


Teraz w kuchni




Można mnie tutaj znaleźć

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

my foodgawker gallery

Top Blogi

Smaczneblogi.pl