sto kolorów kuchni

Blog przeniesiony: http: stokolorowkuchni.blogspot.com

Wpis

czwartek, 31 października 2013

Burgery dyniowe

Marzyłam o tych burgerach od roku.  W między czasie przygotowałam wersję w pitcie, ale to nie było to samo. Pomyślałam, że skoro już mam je robić, to będzie full wypas.  To właśnie do tych burgerów upiekłam dyniowe bułeczki.  Połączenie smaków genialne.  Lekko słodkie (dynia, cebula) i pikantne (majonez).  Spróbujcie koniecznie.  Polecam podgrzać bułki (same, bez nadzienia) w specjalnym tosterze do panini. Na zdjęciu widać kanapkę bez podgrzewania, ale jedliśmy też wersję podgrzewaną i była lepsza.

 

burger dyniowy

 

Składniki:

  • dynia
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka cukru (dałam trzcinowy)
  • oliwa
  • ocet balsamiczny (opcjonalnie)
  • bułki np te
  • sałata
  • pomidor
  • majonez
  • sos chilli
  • sól

 

burger dyniowy 

 

Wykonanie:

Przygotowujemy karmelizowaną cebulę.  Kroimy ją w piórka.  Na patelni rozgrzewamy oliwę.  Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez 10 minut, aż się ładnie zeszkli.  Dodajemy cukier, odrobinę soli i wody.  Mieszamy i smażymy przez kilka minut mieszając od czasu do czasu.  Jeżeli lubimy dodajemy odrobinę octu balsamicznego.  Cebulę smażymy, aż uzyskamy ciemny kolor.  Jeżeli zaczyna się lekko przypalać, można dolać odrobinę wody.

Dynię kroimy w kostkę, skrapiamy oliwą, solą i pieprzem.  Pieczemy w 180 stopniach przez około 20 minut, aż będzie miękka.  Jeżeli używamy dyni butternut, możemy upiec ją przekrojoną na pół, a potem pokroić miąższ.

Majonez mieszamy z sosem chilli (ilość według upodobań)

Bułki kroimy na pół (można też lekko ugrillować, polecam, bo są lepsze).  Na dolną część kładziemy umytą i osuszoną sałatę.  Następnie kładziemy upieczoną dynię, na nią karmelizowaną cebulę i sos majonezowy.  Przykrywamy drugą połówką bułki.

 

burger dyniowy

 

Print

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
kabamaiga
Czas publikacji:
czwartek, 31 października 2013 17:22

Komentarze

Dodaj komentarz

  • Gość Ewa Smaczniutkie.pl napisał(a) z *.adsl.inetia.pl komentarz datowany na 2013/10/31 17:47:03:

    Niezwykle apetycznie wygląda, najbardziej smakowo urzekła mnie karmelizowana cebula i kawałki dyni :) Musi być pyszne !

  • majazteca napisał(a) komentarz datowany na 2013/10/31 18:18:31:

    Szalejesz Karolciu :) Ale bym "wciagnela" takiego burgera... :))))

  • dyrdymalki napisał(a) komentarz datowany na 2013/10/31 18:56:58:

    jak dobrze, że mam zachomikowane dynie .. będą jak znalazł za jakiś czas ..bo na razie takie smaki jeszcze nie dla mnie :)

  • Gość Małgosia z akacjowego napisał(a) z *.dynamic.chello.pl komentarz datowany na 2013/11/01 16:39:09:

    Wygląda pięknie i bardzo apetycznie :) poza tym wszystkie dyniowe propozycje są świetne :)))))))))))Pozdrawiam serdecznie

  • Gość jula napisał(a) z *.internetdsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2013/11/01 22:33:06:

    ależ dawno nie jadłam karmelizowanej cebulki! koniecznie przygotuję ją sobie w tym właśnie burgerze! ;)

  • izaa_a napisał(a) komentarz datowany na 2013/11/03 12:31:48:

    wyglądają mega apetycznie, aż chce się sięgnąć ręką po nie

  • jolantaszyndlarewicz napisał(a) komentarz datowany na 2013/11/09 11:52:58:

    Karolciu te hamburgery to najbardziej kuszący "fast-food" jaki kiedykolwiek widziałam:)

Dodaj komentarz

Kalendarz

Lipiec 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Wszystkie zdjęcia są moją własnością. Kopiowanie i umieszczanie w innych miejscach jest odpłatne.




Kontakt: kabamaiga@gmail.com


Teraz w kuchni


Można mnie tutaj znaleźć

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Top Blogi

Smaczneblogi.pl