sto kolorów kuchni

Blog przeniesiony: http: stokolorowkuchni.blogspot.com

Wpis

poniedziałek, 28 października 2013

Chałka dyniowa (wegańska) + film

Na warsztaty w Zielonym Talerzyku potrzebowałam przepisu wegańskiego na chałkę.  Znalazłam ten i zrobiłam w domu w wersji niewegańskiej.  Zniknęła sama nawet nie wiem kiedy.  Potem okazało się, że na warsztaty nie zdobędziemy jogurtu sojowego, więc zrobiłam wersję numer dwa z mlekiem.  A na warsztatach powstała już wersja prawdziwie wegańska.  Udało nam się też nakręcić filmik z zaplatania chałki. 

 

chałka dyniowa wegańska

 

Składniki:

 

  • 7 g drożdży instant
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • ½ łyżeczki imbiru
  • 600 g mąki
  • 160 ml wody
  • 200 g pure dyniowego
  • 50 g cukru trzcinowego
  • 1 ½ łyżeczki soli
  • 60 ml oleju
  • 60 ml mleka sojowego

 

 chałka dyniowa wegańska

 

Wykonanie:

 

Wymieszać drożdże z letnią wodą, przyprawami i 100 g mąki.  Pozostawić na 10 – 20 minut.  Cukier, mleko, sól, olej i pure wymieszać.  Dodać do zaczynu.  Dodawać pozostałą  mąkę i wyrabiać ciasto.  Kiedy będzie już elastyczne uformować kulę.  Przykryć i odstawić na około 2 godziny do wyrastania. 

Wyrośnięte ciasto odgazować.  Podzielić na 4 – 6 równych części.  Z każdej uformować wałek.  Zapleść chałkę i odstawić na pół godziny.  Posmarować chałkę mlekiem.  Rozgrzać piekarnik do 180 stopni.  Piec przez 40-45 minut.



 

 

 

 

 



Print

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
kabamaiga
Czas publikacji:
poniedziałek, 28 października 2013 07:10

Komentarze

Dodaj komentarz

  • blenda2007 napisał(a) komentarz datowany na 2013/10/28 08:22:38:

    zapowiada sie pysznie:)

  • majazteca napisał(a) komentarz datowany na 2013/10/28 10:02:59:

    Jaka piekna ta chalka Karolciu...ma takie cudowne wnetrze. A filmik z zaplatania pierwsza klasa. Zapamietam go sobie :)

    Usciski.

  • ervisha napisał(a) komentarz datowany na 2013/10/28 10:45:21:

    Bardzo ładna wyszła :) Na pewno też była smaczna

  • jolantaszyndlarewicz napisał(a) komentarz datowany na 2013/10/28 11:55:25:

    Cudowny kolor ma ta chałka:) .... oj dynia to coś co uwielbiam:). Strasznie żałuję, ze do Lublina tak daleko i nie mogłam przyjść na Twoje warsztaty:)

  • gin86 napisał(a) komentarz datowany na 2013/10/28 16:51:19:

    Cudownie puchata :)

  • asialc1 napisał(a) komentarz datowany na 2013/10/28 16:54:40:

    Filmik rewelacyjny ;-) Chałka prześliczna :-)

  • mikimama napisał(a) komentarz datowany na 2013/10/28 21:23:43:

    Jaka piękna, żółciutka!

  • Gość Ania napisał(a) z *.rzeszow.mm.pl komentarz datowany na 2013/10/28 21:56:58:

    Cudna chałka ! piekny kolor

  • majanaboxing napisał(a) komentarz datowany na 2013/10/28 22:19:09:

    piękna chałka, wygląda tak pysznie!:)

  • izaa_a napisał(a) komentarz datowany na 2013/10/29 15:31:00:

    cudny kolor

  • Gość Magda C. napisał(a) z *.dynamic.chello.pl komentarz datowany na 2013/10/31 11:28:11:

    Kocham chałki, a Twoja wygląda genialnie. Ten kolor... mmmm :)

Dodaj komentarz

Kalendarz

Wrzesień 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Wszystkie zdjęcia są moją własnością. Kopiowanie i umieszczanie w innych miejscach jest odpłatne.




Kontakt: kabamaiga@gmail.com


Teraz w kuchni


Można mnie tutaj znaleźć

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Top Blogi

Smaczneblogi.pl