sto kolorów kuchni

Blog przeniesiony: http: stokolorowkuchni.blogspot.com

Wpis

niedziela, 20 października 2013

Chutney dyniowy

Nie robiłam do tej pory tego typu przetworów. Nie wiem dlaczego.  Przepis na ten chutney pochodzi z książki "Preserves" Lindy Wildsmith.  W oryginalnym przepisie użyto octu słodowego (malt vinegar).  Niestety nie miałam go, ani nie miałam gdzie kupić.  Na szczęście są dobrzy ludzie, którzy podpowiedzieli, że można spróbować zastąpić octem winnym (dałam z czerwonego, bo była mowa o ciemnym kolorze chutneya).

 

chutney dyniowy

 

Składniki:

  • 400 g obranej dyni, bez pestek
  • 200 g dojrzałych pomidorów
  • 200 g cebuli
  • 25 g rodzynek sułtanek
  • 250 g cukru demerara
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 cm kawałek świeżego imbiru
  • 1 ząbek czosnku
  • odrobina gałki muszkatołowej
  • 200 ml octu słodowego (dałam ocet winny z czerwonego wina)

 

chutney dyniowy

 

Wykonanie:

 

Obraną dynię bez pestek pokroić w kostkę.   Pomidory obrać ze skórki, wyjąc nasienie, posiekać.  Cebulą pokroić w kostkę.  Imbir obrać i zetrzeć na tarce lub drobno posiekać.  Czosnek posiekać.  Wszystkie składniki przełożyć do garnka.  Gotować na małym ogniu przez około godzinę, mieszając od czasu do czasu.  Chutney ma być ciemny.  Jeżeli wygotuje się zbyt dużo płynów, dodać jeszcze 100 ml octu (ja nie dawałam).

Gorący chutnej przełożyć do wyparzonych słoików (u mnie 2).  Zakręcić i przechowywać minimum 1 miesiąc przed otwarciem.

chutney dyniowy

 



Print

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
kabamaiga
Czas publikacji:
niedziela, 20 października 2013 08:24

Komentarze

Dodaj komentarz

  • bea.w.kuchni napisał(a) komentarz datowany na 2013/10/20 08:59:25:

    Jaki piekny, bursztynowy kolor! Chutneye robie rzedziej niz dzemy (niestety mam mniej chetnych na nie ;)). A co do octu, to tak naprawde kazdym mozesz go zastapic (choc np. jablkowy czy cydrowy bedzie delikatniejszy w smaku), nie liczac koloru rzecz jasna :)

    Pozdrawiam serdecznie i milej niedzieli zycze!

  • gosiab_3 napisał(a) komentarz datowany na 2013/10/20 10:08:36:

    swietne fotki!!! no i chutney oblednie wyglada, tez je nabardziej do plesniowych serow uwielbiamy jesc :)
    Pozdrawiam :)

  • izaa_a napisał(a) komentarz datowany na 2013/10/20 10:48:32:

    apetycznie wygląda ;)

  • majazteca napisał(a) komentarz datowany na 2013/10/20 11:03:39:

    Widze Kochana, ze szalejesz dyniowo :) Ja tez zaczynam od przyszlego tygodnia. A chutney wyglada wspaniale. Zamarzyl mi sie taki ser plesniowy z jego dodatkiem :)

    Usciski.

  • mikimama napisał(a) komentarz datowany na 2013/10/20 18:33:09:

    Dla mnie to pewno jeszcze odległa sprawa, ale wiem że by mi bardzo smakowało!

  • Gość Aneta napisał(a) z *.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2013/10/20 20:44:53:

    Ja też po raz pierwszy w tym roku zrobiłam czatneje. Ostatecznie trzy rodzaje, bo się w nich rozsmakowałam. Tylko ja zmiksowałam całość już rozgotowaną, a jak tak obserwuję zdjęcia, to widzę takie ładne kawałeczki owoców i warzyw. W przyszłym roku przetestuję wersję bez miksowania.

  • edyta_rosner napisał(a) komentarz datowany na 2013/10/21 10:36:47:

    Ja też w tym roku po raz pierwszy zrobiłam chutney, z aronii :)

  • wiosenka27 napisał(a) komentarz datowany na 2013/10/21 12:12:53:

    Chętnie bym spróbowała:)

  • jolantaszyndlarewicz napisał(a) komentarz datowany na 2013/10/21 18:33:50:

    Karolciu ciekawy ten chutney:) .... a mnie ciekawi co to za ser do niego podałas? Bo wygląda smakowicie:) buziaki

  • majanaboxing napisał(a) komentarz datowany na 2013/10/21 21:44:21:

    Piękny ma kolor. Ja nigdy chutneya nie robiłam i nie jadłam żadnego. Chętnie spróbowałabym tego.
    Piękne foty!:)

Dodaj komentarz

Kalendarz

Lipiec 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Wszystkie zdjęcia są moją własnością. Kopiowanie i umieszczanie w innych miejscach jest odpłatne.




Kontakt: kabamaiga@gmail.com


Teraz w kuchni


Można mnie tutaj znaleźć

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Top Blogi

Smaczneblogi.pl