Wpis

sobota, 14 grudnia 2013

Zakwas buraczany

Już niedługo Wigilia, pora więc nastawić zakwas na barszcz.  Ten przepis dostałam, a raczej dostałą go moja mama, od teściowej mojej siostry.   Nie wymaga on użycia chleba, więc nie musicie się martwić pleśnią. Do tego zakwas jest gotowy w 3 - 4 dni.

 

zakwas buraczany

 

Składniki:

  • 1 kg buraków
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • 4 - 5 dorodnych ząbków czosnku
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżka cukru
  • sok z 1 małej cytryny

 

Wykonanie:

Buraki myjemy, obieramy i kroimy w plasterki.  Pietruszkę myjemy i obieramy.  Cebulę obieramy i kroimy w ćwiartki.  Czosnek obieramy.  Pokrojone buraki, czosnek, cebulę, pietruszkę wkładamy do dużego słoja lub naczynia kamionkowego.  Dosypujemy sól i cukier oraz wyciskamy sok z cytryny.  Wszystko zalewamy około 2 litrami letniej, przegotowanej wody.  Przykrywamy gazą i odstawiamy na 3 - 4 dni.  Następnie zlewamy zakwas, przelewamy do czystej butelki lub słoja i przechowujemy w lodówce.

 

zakwas buraczany

Print

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
kabamaiga
Czas publikacji:
sobota, 14 grudnia 2013 10:11

Komentarze

Dodaj komentarz

  • mikimama napisał(a) komentarz datowany na 2013/12/14 14:55:52:

    Nie ma jak domowy!

  • wiosenka27 napisał(a) komentarz datowany na 2013/12/14 18:00:01:

    Super, zrobię go bo czerwonego jeszcze nie robiłam:)

  • bea.w.kuchni napisał(a) komentarz datowany na 2013/12/15 11:58:19:

    Skoro gotowy w kilka dni, to moze i ja sie jeszcze 'zalapie'! :) Tylko po buraki bedzie trzeba na farme pojechac, bo w sklepach tu o surowe trudno niestety...

    Pozdrawiam!

  • jolantaszyndlarewicz napisał(a) komentarz datowany na 2014/01/09 09:20:51:

    Barszcz na zakwasie jest najlepszy:) .... Śliczne zdjęcia Kochana:) buziaki zasyłam

  • Gość bożena napisał(a) z cmpc-089-239-073-059.cnet.gawex.pl komentarz datowany na 2014/12/17 14:17:40:

    buraki zakupiłam, słój wyszorowałam i do zakwasu się zabieram ,nie będę Ci zazdrościć;)
    pozdrawiam bożena.

  • Gość piegusek1976 napisał(a) z 159-205-247-158.adsl.inetia.pl komentarz datowany na 2014/12/18 20:57:06:

    A jak rozpoznać czy jest już gotowy?

  • kabamaiga napisał(a) komentarz datowany na 2014/12/18 21:22:18:

    Powąchać i spróbować. Ma być lekko kwaskowaty.

Dodaj komentarz

Kalendarz

Grudzień 2014

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...



Kontakt: kabamaiga@gmail.com


Teraz w kuchni




Można mnie tutaj znaleźć

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

my foodgawker gallery

Top Blogi

Smaczneblogi.pl