sto kolorów kuchni

Blog przeniesiony: http: stokolorowkuchni.blogspot.com

Wpis

sobota, 11 stycznia 2014

Żytni chleb radzieckiego żołnierza!

Dawno nie piekłam chleba w 100% z mąki razowej.  Nawet z pszennej, nie mówiąc już o żytniej.  Szczerze mówiąc jedyne moje wspomnienie, to ciężki, zbity chleb z początków mojej przygody z pieczeniem chleba.  Okazało się jednak, że żytni razowy chleb może być cudowny w smaku.  Nawet moja rodzina, która generalnie woli chleby lżejsze, mieszanki pszenno - żytnie, rozsmakowała się w tym chlebie.

A chleb oczywiście w ramach styczniowej piekarni u Amber.

 

chleb radzieckiego zolnierza

 

Składniki:

  • 375 g ciasta zakwaszonego po 3 fazie z mąki żytniej razowej (ja dałam 375 g zakwasu żytniego)
  • 450g mąki żytniej razowej
  • 15 g soli
  • 330 ml bardzo ciepłej wody (ok. 40C)

 

Wykonanie:

Sól rozpuścić w wodzie.  Dodać zakwas i bardzo dokładnie wymieszać, najlepiej rózgą tak, aby powstała pianka i nie było grudek.  Do tak wymieszanego zakwasu dodać mąkę i szybko wyrobić ciasto (zmieniłam rózgę na hak do drożdżowego ciasta).  Ciasto  będzie dość gęste.  Misę przykryć i odstawić do fermentacji na około 2 godziny w temperaturze 30 stopni (u mnie stało w 24 C).  Ciasto nie urośnie zbytnio, ale muszą pojawić się pęcherzyki powietrza. 

Keksówkę o długości 30 cm wysmarować olejem i wysypać otrębami żytnimi lub płatkami owsianymi, mąką razową (ja wysypałam płatkami i mąką). Ciasto posmarować olejem (zapomniałam). Keksówkę nakryć i zostawić do wyrośnięcia na pół godziny do godziny. Ciasto urośnie tylko odrobinę.

Piekarnik rozgrzać do 260 stopni.  Piec przez 10 - 15 minut (piekłam 10), zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i dopiekać 40-45 minut.  Po wyjęciu chleb spryskać wodą.  Odstawić na kratkę do ostygnięcia.  Kroić następnego dnia.

 

chleb radzieckiego zolnierza



chleb radzieckiego zolnierza

Print

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
kabamaiga
Czas publikacji:
sobota, 11 stycznia 2014 20:21

Komentarze

Dodaj komentarz

  • Gość amber napisał(a) z *.adsl.inetia.pl komentarz datowany na 2014/01/11 20:38:29:

    Piękny bochenek,urodziwie wypieczony!
    Dziękuję ,że znowu chciałaś być z nami w piekarni.
    Pozdrawiam Cię.

  • wiosenka27 napisał(a) komentarz datowany na 2014/01/11 20:43:30:

    Upiekłam już kilka chlebów na zakwasie ale wciąż mam wrażenie że nie wychodzą mi takie jak powinny. Może zbyt dużo wymagam, Twój jest piękny:)

  • margot11 napisał(a) komentarz datowany na 2014/01/11 20:46:03:

    Śliczny , oj śliczny i fakt on jak na razowca 100%jest dość delikatny w konsystencji

  • majanaboxing napisał(a) komentarz datowany na 2014/01/11 20:46:04:

    Jaki cudny chleb! :)

  • pieczarka_mysia napisał(a) komentarz datowany na 2014/01/11 20:46:55:

    wyszedł cudnie! :)

    Dziękuje za wspolne pieczenie i wspaniala zabawe! :)

  • ogrodybabilonu napisał(a) komentarz datowany na 2014/01/11 20:58:17:

    Piękny bochenek! Dziękuję za kolejny wspólny raz! Pozdrawiam

  • Gość dosismakolyki napisał(a) z *.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2014/01/11 21:52:29:

    piękny, pyszny, smaczny ;) dzięki za wspólny czas w kuchni ;)

  • Gość Jswm napisał(a) z *.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2014/01/11 21:57:52:

    doskonały!

  • lucynella napisał(a) komentarz datowany na 2014/01/12 00:10:34:

    piękny bochenek :) nam również bardzo smakował! dziękuję za wspólne pieczenie tego pysznego razowca!

  • bea.w.kuchni napisał(a) komentarz datowany na 2014/01/12 08:21:01:

    Nam rowniez bardzo smakowal, ale my ogolnie bardzo lubimy tego typu razowce. Piekny ma kolor!

  • mikimama napisał(a) komentarz datowany na 2014/01/12 09:47:12:

    Fajny, taki dekadencki na wygląd...

  • Gość Marzena napisał(a) z *.ssp.dialog.net.pl komentarz datowany na 2014/01/12 12:49:51:

    I nam bardzo posmakował:-) Piękny chlebuś, dzięki za wspólny czas:-)

  • Gość Arnika napisał(a) z *.ip.media3.com.pl komentarz datowany na 2014/01/12 14:35:14:

    Piękny bochen! Dziękuję za wspólne pieczenie:)

  • dfwgirl napisał(a) komentarz datowany na 2014/01/12 15:21:15:

    Sliczny chlebek ci wyszedl! Dziekuje za wspolne pieczenie :)

  • Gość Dorota Owczarek napisał(a) z *.lodz.mm.pl komentarz datowany na 2014/01/12 17:08:33:

    Piekny bochen a wspólnie spędzony czas bezcenny,dzieki :-)

  • Gość ankawell napisał(a) z *.dynamic.chello.pl komentarz datowany na 2014/01/12 20:50:33:

    Piękny bochenek. Jak zawsze zachwycają mnie Twoje zdjęcia.
    Nam też ten chleb niesamowicie smakował.
    Dziękuję za wspólne spotkanie przy chlebie.
    Pozdrawiam serdecznie.

  • Gość AniaW napisał(a) z *.play-internet.pl komentarz datowany na 2014/01/12 21:28:25:

    Piękny chlebek, piękne zdjęcia.
    Ja jutro piekę ponownie,ale od razu z podwójnej porcji :-)
    Dziękuję za wspólny czas.

  • Gość Grace napisał(a) z *.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2014/01/13 16:43:29:

    Skoro mówisz, że to coś innego niż typowy chleb żytni razowy :) to też muszę wypróbować :) ja ostatnio robię tylko mieszane, pszenno żytnie i ten smak jest dla mnie idealny

  • milenasosna napisał(a) komentarz datowany na 2014/01/13 17:12:26:

    _____________________________________________________
    ZDJĘCIA I OPIS WYPIEKU, SKŁAD TO BAJKA: REWELACJA! *****

    FOTKI TYLKO POTWIERDZAJĄ SMAKOWITOŚĆ CHLEBA.
    DZIĘKI WIELKIE ZA TEN WARTOŚCIOWY, INSPIRUJĄCY WPIS.

    _____________________________________________________

  • smakowekubki napisał(a) komentarz datowany na 2014/01/13 18:42:41:

    Przaśność tego chleba doskonale koresponduje ze scenerią w jakiej zrobiłas zdjęcia. Chleb bardzo udany , dziękuję za wspólny czas przy pieczeniu

  • Gość alucha napisał(a) z *.dynamic.gprs.plus.pl komentarz datowany na 2014/01/13 19:23:49:

    Wcale się nie dziwię, że wszystkim domownikom posmakował. :))
    Dziękuję za wspólne pieczenie. :)

  • Gość ugotujmyto.pl napisał(a) z *.15-2.cable.virginm.net komentarz datowany na 2014/01/13 21:55:01:

    Piękny chlebek! Dziękuję za wspólne pieczenie i pozdrawiam :)!

  • Gość olimpia34 napisał(a) z *.range81-129.btcentralplus.com komentarz datowany na 2014/01/14 00:46:08:

    Przepiękny jest Twój bochen, podziwiam i dziękuję za wspólny czas:-)

  • Gość dawny_basik napisał(a) z *.centertel.pl komentarz datowany na 2014/01/14 09:57:45:

    Bardzo udany ten chleb.

    Do następnego!!!

  • Gość Konwalie w kuchni napisał(a) z *.internetdsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2014/01/14 12:22:12:

    Również mam za sobą mniej udany żytni bochenek,
    ale temu oprzeć się rzeczywiście trudno;)
    Pysznie nam się upiekł!

  • Gość Gucio napisał(a) z *.ronus.pl komentarz datowany na 2014/01/14 21:34:07:

    Wspaniały razowiec, pięknie wypieczony i pachnący przez ekran :-)
    Dziękuję za wspólne pieczenie.

  • aciri napisał(a) komentarz datowany na 2014/01/15 08:28:25:

    Idealny:) Ja dzisiaj znowu go nastawiam:)

  • Gość Magda C. napisał(a) z *.chomiczowka.waw.pl komentarz datowany na 2014/01/15 17:32:47:

    Wspaniały ten chlebek!

  • jolantaszyndlarewicz napisał(a) komentarz datowany na 2014/01/17 11:55:54:

    Śliczny bochenek:). bardzo lubię te nasze wspólne pieczenia:). Pozdrawiam

  • Gość Krecia napisał(a) z *.serv-net.pl komentarz datowany na 2014/01/17 14:15:11:

    Ależ on zgrabniutki! Dziękuję za wspólne pieczenie i do następnego spotkania:)

Dodaj komentarz

Kalendarz

Sierpień 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Wszystkie zdjęcia są moją własnością. Kopiowanie i umieszczanie w innych miejscach jest odpłatne.




Kontakt: kabamaiga@gmail.com


Teraz w kuchni


Można mnie tutaj znaleźć

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Top Blogi

Smaczneblogi.pl