sto kolorów kuchni

Blog przeniesiony: http: stokolorowkuchni.blogspot.com

Wpis

wtorek, 22 kwietnia 2014

Krem malinowy (Rasperry curd)

Ten krem został użyty do mazurka, który pokazałam Wam tuż przed świętami.  Krem jest cudowny, aksamitny i bardzo malinowy.  Do tego nie jest zbytnio słodki.  Polecam, nie tylko do mazurków.  Przepis na podstawie kremu żurawinowego.

 

krem malinowy

 

Składniki:

  • 250 g mrożonych malin
  • 80 ml wody
  • 50 g masła
  • 100 g cukru
  • 3 jajka

Wykonanie:

Maliny zalewamy wodą i gotujemy do momentu aż się rozpadną.  Tak ugotowane maliny przecieramy przez sitko, aby pozbyć się pestek.  Mus malinowy wkładamy do czystego garnka i dodajemy do niego masło i cukier.  Podgrzewamy, aż masło i cukier się rozpuszczą.  Jajka delikatnie ubijamy.  Przelewamy do gotujących się malin.  Najlepiej zrobić to przez sitko.  Gotujemy przez 10 - 15 minut cały czas mieszając.  Krem musi zgęstnieć.  Możemy zmiksować go blenderem, ale jeżeli dokładnie mieszaliśmy nie ma takiej potrzeby.  Gotowy studzimy i przekładamy do słoiczka.  Przechowujemy w lodówce.

 

krem malinowy

Print

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
kabamaiga
Czas publikacji:
wtorek, 22 kwietnia 2014 10:54

Komentarze

Dodaj komentarz

  • mikimama napisał(a) komentarz datowany na 2014/04/22 11:09:18:

    Mam zamiar zrobić taki krem i wykorzystać go do pewnego ciasta...

  • milk_chocolate84 napisał(a) komentarz datowany na 2014/04/22 11:18:17:

    pycha!!

  • Gość katrindeco napisał(a) z *.dip0.t-ipconnect.de komentarz datowany na 2014/04/22 11:43:38:

    Ale smacznie wygląda. Uwielbiam malinki. Fotki cudowne. Pozdrawiam i zapraszam do mnie.
    Kaśka

  • gin86 napisał(a) komentarz datowany na 2014/04/22 11:45:50:

    Z malin jeszcze nie robiłam, pyszny musiał być :)

  • Gość Renatat napisał(a) z *.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2014/04/22 19:22:23:

    Delikatnie ubijamy czyli jaki? Poproszę o dokładniejsze sprecyzowanie.

  • Gość soulstorm-everywhere.blogspot.com napisał(a) z *.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2014/04/22 19:24:10:

    wydaje mi się,że bym mogła go łyżeczką wyjadać :)

  • kabamaiga napisał(a) komentarz datowany na 2014/04/22 20:26:50:

    Pani Renato czyli tylko tak, aby połączyć żółtko z białkiem a ni ubić na sztywno.
    Soulstorm łyżeczką można. Ja tak zrobiłam z końcówką ;)

  • majanaboxing napisał(a) komentarz datowany na 2014/04/23 14:55:26:

    Mmm, musi być boski !:)

  • jolantaszyndlarewicz napisał(a) komentarz datowany na 2014/04/30 12:31:39:

    Rozumiem, że te jaja się nie zetną jeśli będziemy odpowiednio szybko utrzepywać krem? czy wystarczy tylko jak sie rozpuści to masło i cukier, dodamy jaja i dopiero wówczas zagotujemy krem?Pytam, bo chciałabym zrobic:) buziaki

  • kabamaiga napisał(a) komentarz datowany na 2014/04/30 16:11:01:

    Jolu masło z cukrem mają się rozpuścić. Potem dodajesz jajka i cały czas mieszasz. Nie musisz ubijać. Chodzi o to, aby nie zrobiły się farfocle z białka. Gotuje potem kilka - kilkanaście minut. Zależy na jak mocnym ogniu pracujesz. Nie może być jednak zbyt mocny. No i przypominam o mieszaniu.

Dodaj komentarz

Kalendarz

Październik 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Wszystkie zdjęcia są moją własnością. Kopiowanie i umieszczanie w innych miejscach jest odpłatne.




Kontakt: kabamaiga@gmail.com


Teraz w kuchni


Można mnie tutaj znaleźć

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Top Blogi

Smaczneblogi.pl