sto kolorów kuchni

Blog przeniesiony: http: stokolorowkuchni.blogspot.com

Wpis

piątek, 11 kwietnia 2014

Polędwiczki w glazurze

Te polędwiczki możecie przygotować nawet na świąteczny stół.  Mają kilka zalet.  Po pierwsze przygotowanie ich zajmuje kwadrans, po drugie dzięki glazurze wyglądają niesamowicie, a po trzecie smakują.  Moja córka, która generalnie nie przepada za mięskiem powiedziała, że smakują jak kiełbaski z grilla (czyt. są pyszne).  Przepis pochodzi z książki 15 minut w kuchni Jamiego Olivera.

 

polędwiczki w glazurze

 

Składniki (na 4 porcje):

  • 600 g polędwiczek wieprzowych
  • oliwa
  • sól, pieprz

 

Glazura:

  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki sosu worcester
  • 4 czubate łyżki keczupu
  • 1 łyżka płynnego miodu
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka tabasco (nie dałam)
  • 3 łyżki świeżego soku jabłkowego
  • szczypta soli

 

Wykonanie:

Polędwiczki myjemy, osuszamy i oczyszczamy.  Nacinamy wzdłuż do około połowy głębokości.  Rozkładamy na boki i rozpłaszczamy pięścią.  Nacieramy solą i pieprzem.  Obsmażamy na złoty kolor po 4 minuty z każdej strony.

Ząbki czosnku przeciskamy i mieszamy z pozostałymi składnikami glazury.  Podsmażone mięso przekładamy do naczynia do zapiekania.  Polewamy glazurą i wstawiamy do piekarnika z opcją grill.  Mięso pieczemy kilka minut, aż będzie upieczone w środku.

 

polędwiczki w glazurze

Print

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
kabamaiga
Czas publikacji:
piątek, 11 kwietnia 2014 10:16

Komentarze

Dodaj komentarz

  • mikimama napisał(a) komentarz datowany na 2014/04/11 12:55:16:

    Bardzo apetyczna!

  • wiosenka27 napisał(a) komentarz datowany na 2014/04/11 15:21:07:

    Na pewno by mi posmakowały:)

  • Gość ursa napisał(a) z *.telkomadsl.co.za komentarz datowany na 2014/04/11 17:15:29:

    Zgadzam się z Tobą w 100%. Robiłam wielokrotnie z polędwiczką wieprzową a nawet wołową. Jak mówi Jamie, jest to danie "easy-peasy". Czas 15 minut super, bo wracasz do domu po pracy i obiad "zaraz" się "sam zrobi". Smak mięska pyszny ( czyt. mój K uwielbia), a z Twoją Córcią byśmy przybiły "five", bo osobiście za mięsem nie przepadam ( raczej jestem "warzywniacka"). Ale są dwa "smakołyki", dla których dam się skusić o każdej porze dnia i nocy: gotowany, wędzony boczek (do kupienia tu od czasu do czasu) i smażona kaszanka na patelni ( nie do zdobycia wcale, 20 lat nie jadłam - this is my dream..hi,hi, hi). Glazura zaś w tym przepisie to jest TO, co nadaje smaku "mięsku". Jest "bombowa". Ja glazurę ( sosu tabasco daję 1/2 łyżeczki) używam też jako "marynatę" do szaszłyków z drobiu. Piersi kurczaka kroję w równe wielkością kawałki (kostka) wrzucam do glazury na 15-30 minut. Czas zależy od tego, jak głodni są domownicy i zaczynają popędzać. Potem nadziewam na szpadki lub patyki zaczynając od małego koktajlowego pomidorka, potem kura, kawałek zielonej papryki, ćwiartka małej cebulki, znów kura, papryka, cebulka, kura ...itd... kończąc małym pomidorkiem. Zależy od długości patyka, ile tych kawałków uda się "upchnąć". I potem te szaszłyki pod grill w kuchence na jakieś 5-7 minut z jednej strony, potem "przerzut" na drugą stronę i znów 5-7minut. Oczywiście czas grillowania zależy od kuchenki ( ja mam grill u góry piekarnika), bo każdy ma inną. Ja "staram się" podać z ugotowanym białym/brązowym ryżem (jaki jest w domu), ale mój K zajada je samiusieńkie, córka uznała, że są to "best chicken kebabs" jakie jadła kiedykolwiek i gdziekolwiek i mówi: rób tylko takie. A jej chłopak ściąga wszystko z patyka na ten ryż, miesza razem i takie "wcina"....... ha, ha, ha. Fakt na te "kurze patyki" nawet ja łamię swoje postanowienia, jeśli chodzi o mięso. O co później sama się wkurzam na siebie. Pa, pzd,Ursa,Kpd.
    p.s. Na taką pięknie podrumienioną polędwiczkę to mój K wpraszałby się codziennie do twojej kuchni.

  • abbra napisał(a) komentarz datowany na 2014/04/11 20:39:25:

    Bardzo apetyczne ! Myślę, że by mi posmakowały :)

  • milk_chocolate84 napisał(a) komentarz datowany na 2014/04/11 22:27:54:

    O jaaaaaaa....! Miodzio ;) Wpadam na obiad jak będą następnym razem :P

  • aciri napisał(a) komentarz datowany na 2014/04/12 17:58:04:

    Wyglądają obłędnie. Może to faktycznie dobry pomysł na święta:)

  • jolantaszyndlarewicz napisał(a) komentarz datowany na 2014/04/14 14:21:42:

    Karolciu to chyba najbardziej smakowite polędwiczki jakie w życiu dane mi było widzieć:)

  • Gość Kasia napisał(a) z *.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl komentarz datowany na 2014/04/16 22:44:54:

    a jaki to jest sos jabłkowy?

  • kabamaiga napisał(a) komentarz datowany na 2014/04/17 09:06:44:

    Sok jabłkowy. Przepraszam, moja pomyłka.

Dodaj komentarz

Kalendarz

Listopad 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Wszystkie zdjęcia są moją własnością. Kopiowanie i umieszczanie w innych miejscach jest odpłatne.




Kontakt: kabamaiga@gmail.com


Teraz w kuchni


Można mnie tutaj znaleźć

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Top Blogi

Smaczneblogi.pl