Wpis

środa, 21 maja 2014

Drożdżówki z rabarbarem i kruszonką

Skoro sezon na rabarbar, muszą być drożdżówki.  Rok temu pokazywałam wersję serduszkową. Dzisiaj drożdżówki z kruszonką, z jednego z moich ulubionych ciast, od Viridianki.  Większość drożdżówek pojechała z moim dzieckiem na szkolną wycieczkę, ale kilka zostało dla nas do spróbowania. 

 

 

drożdżówki z rabarbarem i kruszonką

 

Składniki (na 10- 15 sztuk):

Zaczyn:

  • 7 g drożdży instant
  • 70g ciepłego mleka
  • 1 łyżeczka mąki
  • 1 łyżeczka cukru

 

Ciasto właściwe:

 

  • 600g mąki pszennej
  • 80g cukru pudru
  • 3 łyżki cukru z wanilią
  • duża szczypta soli
  • 250g serka mascarpone
  • 50g masła
  • 1 jajko, roztrzepane
  • kilka łyżek ciepłego mleka
  • cały zaczyn

 

Nadzienie:

  • 400 - 500 g rabarbaru
  • 50 g cukru

 

Kruszonka:

  • 100 g mąki
  • 60 g masła
  • 40 c cukru

 

 

drożdżówki z rabarbarem i kruszonką 

 

Wykonanie:

Składniki zaczynu mieszamy i odstawiamy na kilka - kilkanaście minut, aż zacznie bąblować.

Mąkę, sól i cukry wsypujemy do miski.  Dodajemy masło i serek i wyrabiamy aby powstała kruszonka (palcami lub robotem).  Dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy przez kilka minut miękkie i elastyczne ciasto.  Formujemy kulę i przykrywamy.  Odstawiamy do wyrośnięcia na około godzinę.  Ciasto ma podwoić objętość.  Wyrośnięte ciasto dzielimy na 10 - 15 równych części.  Z każdej formujemy kulę, którą następnie rozpłaszczamy i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.  Szklanką lub słoikiem robimy na środku każdej kuli wgłębienie (do samej blachy ale tak, aby nie zrobić dziury w cieście). Wgłębienia możemy robić małe, wtedy włożymy mniej nadzienia, ale bułeczki będą wyższe. Możemy też zostawiać około 1 cm po brzegach.  Zmieści się wtedy więcej nadzienia, a bułeczki będą bardziej płaskie. Przygotowane bułeczki przykrywamy i odstawiamy na kwadrans do wyrośnięcia.

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.  Rabarbar myjemy i kroimy na 1 - 2 cm kawałki.  Mieszamy z cukrem i odstawiamy na chwilę.  Przygotowujemy kruszonkę.  Mąkę i masło wyrabiamy palcami aby powstały grudki.  Dodajemy cukier i mieszamy.

We wgłębienia wyrośniętych bułeczek wkładamy przygotowany rabarbar (bez soku).  Wierzch posypujemy kruszonką.  Możemy też boki ciasta posmarować mlekiem lub roztrzepanym jajkiem.  Drożdżówki wkładamy do piekarnika i pieczemy przez około 15 - 20 minut, aż będą złociste.

 

 

drożdżówki z rabarbarem i kruszonką

Print

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
kabamaiga
Czas publikacji:
środa, 21 maja 2014 09:10

Komentarze

Dodaj komentarz

  • paula.20.06 napisał(a) komentarz datowany na 2014/05/21 09:53:04:

    Wyglądają obłędnie :)

  • mikimama napisał(a) komentarz datowany na 2014/05/21 11:35:28:

    Bardzo smakowicie...

  • majazteca napisał(a) komentarz datowany na 2014/05/21 11:58:35:

    Piekne drozdzowki kochana :) Dobrze, ze mam akurat przed soba miseczke müsli bo chyba rzucialabym sie na monitor :)

  • dorota20w napisał(a) komentarz datowany na 2014/05/21 23:49:15:

    wyglądają idealnie!

  • majanaboxing napisał(a) komentarz datowany na 2014/05/22 22:44:48:

    Marzą mi się i na pewno zrobię, jak tylko wygospodaruję troszkę czasu.:)

  • Gość cukrowawrozka napisał(a) z aczo239.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2014/05/24 22:02:20:

    A ja tak dawno domowej drożdżówki nie jadłam...Tęsknota wzięła aż. :D

Dodaj komentarz

Kalendarz

Sierpień 2014

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...



Kontakt: kabamaiga@gmail.com


Teraz w kuchni




Można mnie tutaj znaleźć

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

my foodgawker gallery

Top Blogi

Smaczneblogi.pl