sto kolorów kuchni

Blog przeniesiony: http: stokolorowkuchni.blogspot.com

Wpis

piątek, 31 października 2014

Chleb dyniowy na zakwasie

Chlebków dyniowych robiłam już kilkanaście, ale nie robiłam jeszcze dyniowego chleba.  Kiedy znalazłam ten przepis, postanowiłam, że spróbuję.  Ciasto miało być dość luźne, ale moje wyszło tak bardzo luźne, że nie było mowy o formowaniu chlebów i pieczeniu ich w koszyku.  Upiekłam je więc w foremkach.  Chleby nie są przepięknie pomarańczowe, a to ze względu na moje mało dojrzałe dynie.   Na szczęście są bardzo smaczne.  Na tyle, że mam zamówienie na powtórkę.

 

chleb_dyniowy_na_zakwasie_aa

Składniki (na 2 bochenki):

Zaczyn:

  • 200 g mąki pszennej (dałam typ 2000)
  • 150 g wody
  • 40 g zakwasu (dokarmionego)

 

Ciasto właściwe:

  • cały zaczyn
  • 700 g mąki pszennej
  • 275 g wody 
  • 20 g soli
  • 425 g puree dyniowego
  • 150 g nasion dyni

 

Wykonanie:

Składniki zaczynu wymieszać i odstawić na około 10 godzin.  Następnego dnia wymieszać puree z wodą i mąką.  Odstawić na około 30 minut.  Dodać zaczyn, sól i nasiona i wyrobić ciasto (moje było bardzo wodniste).  Odstawić na kolejne 30 minut. Po tym czasie ponownie wyrobić.  Znowu odstawić na 30 minut i po tym czasie wyrobić ciasto jeszcze raz.  Odstawić do wyrastania.  W oryginalnym przepisie proponują wyrastanie nocne w lodówce.  Moje ciasto stało przez około 8 godzin w lodówce.  Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 części.  2 foremki (25 cm) wysmarować odrobiną oleju i wysypać mąką lub otrębami.  Przełożyć ciasto i odstawić na 2 - 3 godziny do wyrośnięcia.  Jeżeli ciasto jest wystarczająco zbite, można uformować bochenki i ułożyć je w koszach.  Wyrośnięte chleby przełożyć do piekarnika nagrzanego do 235 stopni.  Piec 15 minut.  Zmniejszyć temperaturę do 225 i piec jeszcze 25 minut (mój piekł się około 30 - 35).  Wystudzić na kratce.

 

chleb_dyniowy_na_zakwasie1aa

Print

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
kabamaiga
Czas publikacji:
piątek, 31 października 2014 10:00

Komentarze

Dodaj komentarz

  • mikimama napisał(a) komentarz datowany na 2014/10/31 10:35:33:

    Król jesieni!

  • Gość ivka napisał(a) z *.um.kielce.pl komentarz datowany na 2014/10/31 11:12:36:

    Idealny chleb na jesienny sezon dyniowy!

  • edyta_rosner napisał(a) komentarz datowany na 2014/10/31 11:36:25:

    Widzę, że muszę zrobić :)
    Ja tam jestem przyzwyczajona do chlebów z foremki, bo moje dwa ulubione są właśnie z takiego luźnego ciasta i nie ma mowy o formowaniu bochenków.

  • paula.20.06 napisał(a) komentarz datowany na 2014/10/31 11:37:50:

    Genialny ! Właśnie takiego przepisu na chleb szukałam ! Na pewno go upiekę !

  • wiosenka27 napisał(a) komentarz datowany na 2014/10/31 14:12:08:

    Moje bochenki wogóle nie wychodzą ładne więc forma jest zawsze pod ręką:) Widać, że chleb jest chrupiący:)

  • margot11 napisał(a) komentarz datowany na 2014/11/02 10:35:56:

    Wow , jaki piękny bochenek

  • bea.w.kuchni napisał(a) komentarz datowany na 2014/11/02 15:34:23:

    Pieknie jesienny! :)
    Raz jeszcze dziekuje Ci za udzial w Festiwalu! Podsumowanie juz prawie ze gotowe :)
    Pozdrawiam!

  • jolantaszyndlarewicz napisał(a) komentarz datowany na 2014/11/04 07:40:30:

    Karolciu fenomenalny jest ten chleb, koniecznie muszę go wypróbować:)

  • izaa_a napisał(a) komentarz datowany na 2014/11/07 10:16:40:

    woow jaki piekny kolor i ta skórka

Dodaj komentarz

Kalendarz

Listopad 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Wszystkie zdjęcia są moją własnością. Kopiowanie i umieszczanie w innych miejscach jest odpłatne.




Kontakt: kabamaiga@gmail.com


Teraz w kuchni


Można mnie tutaj znaleźć

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Top Blogi

Smaczneblogi.pl