sto kolorów kuchni

Blog przeniesiony: http: stokolorowkuchni.blogspot.com

Wpis

poniedziałek, 20 października 2014

Puree dyniowe do słoików

Do ubiegłego roku nie zamykałam puree dyniowego do słoików na dłużej niż kilka dni.  Wiedziałam, że sama dynia ma tendencje do szybkiego psucia.  Jednak rok temu wypróbowałam trzykrotnej pasteryzacji czyli tyndalizacji.  Puree doskonale przechowało się do tego roku, więc spokojnie mogę polecić Wam ten przepis.  Puree dyniowe polecam przygotować w wersji gotowanej, ponieważ ma wyższą temperaturę niż to z pieczonej i moim zdaniem lepiej nadaje się do pasteryzowania.

 

 puree_dyniowe_do_soikw_aa


 

Składniki:

  • dynia

 

Wykonanie:

Dynię obrać i pokroić na kawałki. Włożyć do garnka i dolać odrobinę wody, tylko tak, aby przykrywała dno garnka.  Gotować dynię często mieszając.  Kiedy zacznie się rozpadać można zmiksować blenderem, aby puree było całkowicie gładkie.  W piekarniku nastawionym na 150 stopni wyparzyć słoiki.  Nakrętki wygotować.  Gorące puree (po zmiksowaniu podgrzewamy je ponownie) przełożyć do gorących słoików i zakręcić suchymi nakrętkami.  Słoiki odstawić do góry dnem.    Do szerokiego garnka włożyć na dno ściereczkę.  Przestudzone słoiki wstawić do garnka i zalać wodą (temperatura wody musi być zbliżona do temperatury słoików) do wysokości 3/4 słoików.  Zagotować na niedużym ogniu.  Słoki pasteryzować przez około 20 minut.  Wyłączyć gaz i zostawić słoiki do przestudzenia.  Proces pasteryzowania powtarzać w odstępach 24-godzinnych przez 3 dni.  Po tym czasie słoiki umieścić w ciemnym, chłodnym miejscu.

 

puree_dyniowe_do_soikw1aa

Print

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
kabamaiga
Czas publikacji:
poniedziałek, 20 października 2014 09:40

Komentarze

Dodaj komentarz

  • jolantaszyndlarewicz napisał(a) komentarz datowany na 2014/10/20 10:48:41:

    Dziękuję Kochana:) ... a ja własnie zastanawiałam się co zrobić z nadmiarem puree:) .... To zaraz rozetnę jeszcze jedną dyńkę i przełożę je do słoików:) .... w zimie będzie jak znalazł do różnych smakowitości:)

  • majazteca napisał(a) komentarz datowany na 2014/10/20 14:04:57:

    Podoba mi sie lista skladnikow :)) Ja robie puree i zuzywam od razu...swietny pomysl z pakowaniem go do sloikow. Na pozniej jak znalazl :)

  • mikimama napisał(a) komentarz datowany na 2014/10/20 14:34:57:

    Fajny pomysł na zachowanie dyni, która po rozkrojeniu dość szybko się psuje...

  • Gość foodmania napisał(a) z 78.10.80.* komentarz datowany na 2014/10/20 20:11:00:

    ostatnio właśnie takie robiłam!

  • Gość ursa napisał(a) z *.north.dsl.telkomsa.net komentarz datowany na 2014/10/20 22:11:10:

    ...................ORANGE COLOUR..................
    orange sunshine and orange apricots,
    orange nasturtium in orange pots,
    orange sundown and orange cat,
    orange mat with orange dots,
    orange pumpkin puree on toast..........
    ursa.... :-)

  • Gość ursa napisał(a) z *.north.dsl.telkomsa.net komentarz datowany na 2014/10/20 22:18:47:

    AND............big "K" in orange square.......HURRAY!

    ........hahaha..........

Dodaj komentarz

Kalendarz

Listopad 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Wszystkie zdjęcia są moją własnością. Kopiowanie i umieszczanie w innych miejscach jest odpłatne.




Kontakt: kabamaiga@gmail.com


Teraz w kuchni


Można mnie tutaj znaleźć

Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Top Blogi

Smaczneblogi.pl